Cum comunicam cu bebelusii si copiii mici?

Chiar daca esti fluent intr-o limba, poate doua sau trei, cu siguranta iti va lua ceva timp sa inveti „limba” copilului tau si comunicarea cu propriul copil. Inca din primele clipe dupa nastere copilul va incerca sa comunice cu tine in nenumarate moduri, asa ca trebuie sa fii pregatita pentru o calatorie fascinanta si rezultate care nu apar peste noapte in privinta comunicarii. A sti cum sa comunici cu micutii si ce sa faci ca sa simplifici lucrurile este o arta, o vei invata cu timpul si tu, ca orice parinte din lumea asta.

Comunicarea este un fenomen complex, multimodal, care presupune schimbul de informatie in ambele sensuri, de la emitator la receptor si de la receptor la emitator. Toate simturile sunt implicate, de la auz, limbaj verbal, la vedere, gesturi de indicare, la atingere, strans de mana, gesturi de afectiune. Dar in cazurile copiilor mici comunicarea are o complexitate si mai mare.

Comunicarea cu micutii este o alta modalitate de a avea grija de ei. Pe masura ce cresc si se dezvolta, copiii vor avea nevoie de aceasta comunicare, vor trebui sa stie sa comunice cat mai bine si mai eficient pentru a se descurca si a deveni independenti intr-un final, cand sunt mai maricei. Din moment ce copilul este dependent de parintii sai, acesta trebuie sa fie si sensibil la interactiunile sociale si sa fie gata sa comunice orice nevoie are.

Inainte sa isi recunoasca propriul nume cand e strigat, micutii detecteaza intentia de a comunica cu ei, contactul vizual e cel mai bun semnal.

Contactul vizual direct cu adultii din jur inseamna din start interesul pentru ce vad si ce aud. Mentinerea contactului vizual e semn ca micutul e interesat de ce aude si doreste sa comunice, in felul sau. Se adauga adesea si indicarea prin gesturi venite de la parinti, ca sa isi dea seama bebelusul despre ce e vorba in comunicare, un lucru, un obiect. La randul lor copiii pot indica si ei cu manutele, degetele pentru a incepe o comunicare si a fixa subiectul ei. Si copiii stiu deja cuvintele pana sa vorbeasca, asta s-a dovedit in numeroase studii.

Expresiile faciale exagerate ale parintilor pot sa transmita emotii diverse, fericire, surpriza, entuziasm. Tonul vocii e iarasi potrivit pentru a transmite ceva copilului. Muzica, cantatul sunt perfecte pentru a asigura legatura stransa cu micutii si comunicarea emotiilor. Jucariile care produc sunete, zgomote sunt foarte bune in masura in care sa asteapta si raspunsul emotional pana sa se continue interactiunea parinte-copil. Imitarea sunetelor scoase de copil poate sa ajute si ea la o interactiune mai buna si la o comunicare corecta si eficienta parinte-copil. Comunicarea emotiilor pozitive se poate realiza si prin atingeri.

In primele trei luni comunicarea din partea copilului se va reduce la plans si la sunete legate care par sa nu aiba niciun sens. Se folosesc corpul si vocea pentru a comunica orice, de la zambet la ras, sunete funny pana la miscari de manute de picioruse cand sunt interesati de ceva sau sunt agitati, emotionati.

Pe la noua luni de zile deja copilul iti spune ca e interesat de ceva prin indicare, uitat fix intr-un punct, atingere, apucare. De la 12 luni copilul intelege deja numele lucrurilor pe care le vede. Intre 1-2 ani limbajul se dezvolta, copilul are deja conversatii simple cu parintele. De abia de la 2-3 ani se folosesc si cuvintele in comunicarea copil-parinte pentru lucruri cunoscute, din jurul sau, pentru comentarii vizavi de lucrurile care sunt interesante pentru ei. Iar de la 3 ani copilul raspunde si intreaba la un nivel basic, poate urma anumite instructiuni trasate, utilizeaza si conjunctii simple, de exemplu şi-ul.

Parintii sunt datori sa comunice cu micutii cat mai mult, sa caute mereu sa aiba interactiuni, sa reactioneze si sa raspunda, sa ofere explicatii si sa aiba conversatii in jurul obiectelor de interes. Si cititul este o modalitate de comunicare foarte eficienta. Dezvoltarea abilitatilor sociale, dezvoltarea limbajului vor fi accelerate daca li se citesc povesti seara de seara. Poti sa le povestesti ceva, sa investezi tu povesti ca sa iti auda vocea si cu diferite intonatii, tonuri.

Imitatia e excelenta ca sa comunici mai bine cu bebelusii. Asa le arati si le transmiti ca sunt importanti pentru tine. Poti imita ce ganguresc ei, miscarile, gesturile, expresiile faciale pentru comunicarea nonverbala.

Parentingul modern a adus in discutie si folosirea limbajului semnelor in comunicarea copil-parinte. E vorba despre acele seturi de gesturi care simbolizeaza cuvintele, copiii le pot invata, dar numai dupa varsta de patru luni. Si zambeste cat mai mult; pentru copii zambitul e cel mai pretios dar primit din partea parintelui.

Intotdeauna vorbeste corect, clar, foloseste sunetele corecte, descrie obiectele in functie de marimi, culori, texturi, utilizeaza fara teama si cuvinte de comparare. Introdu in comunicare si jocuri ce ajuta copilul sa urmeze anumite directii, instructiuni, incepe sa ai intrebari de tipul „De ce?”, la care sa oferi imediat si raspuns ca sa oferi exemple si sa incurajezi copilul sa vorbeasca si sa verbalizeze si el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.