Cum sa ai grija de musculatura copilului in primele luni si in primii ani de viata?

Ca sa ajunga sa poata merge, bebe are nevoie de o musculatura foarte puternica. Dezvoltarea scheletului si a musculaturii nu vor putea sa fie unele la fel de eficiente fara interventia parintilor sau ale terapeutilor. Exercitiile pentru dezvoltarea musculaturii si pentru tonusul muscular sunt cele mai simple metode de a avea un bebe care merge mai repede si e mai stabil pe picioarele sale si pe actiunile sale de zi cu zi.

Musculatura copilului este omisa de cele mai multe ori cand incepem sa avem grija de cei mici. Ne gandim la tot ce vedem, la ochi, la urechi, la gurita sau la fata, la, fundulet, la organe genitale, piele, par, cap, dar nu intelegem cat de importanta e si musculatura si ingrijirea ei, sustinerea ei pentru dezvoltarea viitoare a copilului. Ingrijirea musculaturii copilului mic incepe inca din primele saptamani de viata si continua pana cand acesta ajunge sa fie independent si sa se poata misca in mod corect si rapid unde doreste. Ce ai de facut pentru a avea un bebe cu tonus muscular excelent si o musculatura cu o dezvoltare normala indiferent de varsta? Iata cele mai importante exercitii pe care le poti face acasa fara probleme:

Exercitii pe burtica. Pur si simplu vei pune copilul pe abdomen pe pat, pe o paturica si asa il vei ajuta sa isi dezvolte si sa isi intareasca musculatura capului, gatului, umerilor. Nu trebuie sa lasi copilul sa stea pur si simplu pe burta pe pat. Atrage-i atentia, incearca sa il faci sa ridice capul, sa foloseasca picioarele si mainile, sa va jucati in asa fel incat sa ii fie stimulata musculatura. La copiii ceva mai mari se poate actiona si in alt fel: lasa copilul sa ajunga pe abdomen in pozitia pe spate, evident, cu ceva ajutor cand e prea dificila pozitia in care se afla.

Miscari de ridicare a capusorului micutului. Incearca sa il ajuti pe bebe sa aiba musculatura capului si a gatului perfecta prin ridicari usoare ale capului in fiecare zi. Copilul sta in pozitie verticala, aproape de umarul mamicii, ridica usor capul pentru o perioada scurta de timp. Sustine mereu spatele copilului ca sa nu cada pe spate cat incearca sa isi miste capul.

„Tragerea degetelor”. E un tip de exercitii extrem de utile pentru bebe. Ajuti asa la dezvoltarea musculaturii de la palme si de la maini. Copilul sta pe spate in pat, mamica pune doua degete in fata sa, iar cand le apunca mamica trage usor de ele. Cu cat misti degetele, cu atat copilul le va tine mai strans. Coordonarea ochi-musculatura se imbunatateste si ea.

Exercitiul bicicletei. Copilul sta pe spate, are picioarele aproape de piept, indoite. Se incepe miscarea circulara usoara, ca si cum ar pedala cu talpile o bicicleta virtuala. E si o activitate distractiva pentru bebe, plus ca ai si foarte multe beneficii pentru musculatura picioarelor si pentru digestive, vei avea „pachetel” cand ai mai mare nevoie de el, zilnic😊.

Exercitii de schimbare a pozitiei in pozitie asezat. Daca ai un bebe care deja se rostogoleste va incepe sa se tarasca si sa mearga in maini si picioare, genunchi de fapt, in cel mai scurt timp si va sta si in fundulet. Dar are nevoie de muschi puternici la brate si la spate ca sa poata face toate lucrurile astea. Tii copilul de antebrate la inceput si il ridici usurel in pozitie asezat, in sezut. O perna va ajuta mult ca sa nu fie probleme cel putin la inceput, pana se obisnuieste bebe. Gradual lasa copilul pe spate pe paturica, pe pat. Si iar il ridici usor, asta de trei sau patru ori per sesiune. Flexibilitatea musculaturii creste mult, copilul va invata mai rapid sa se ridice in fundulet si mai departe sa stea in picioare pe viitor.

Exercitii de la degetele de la picioare la ureche. Se incepe cu bebe pe spate, pe pat, picioarele sunt sustinute, ridicate. Se ridica usor degetul drept de la picior care urechea stanga, dupa care se revine la pozitia originala. La fel se procedeaza si cu degetul stang de la picior.

Exercitii cu mingea elvetiana. Copilul e pe burta, pe minge. Mingea e impinsa inapoi si inainte in timp ce bebe e tinut cu fermitate pe ea. Musculatura de la cap si de la gat va fi imbunatatita.

Exercitii de rotire a capului copilului. Cat timp copilul e pe pat vei roti usor capul in ambele directii, ca sa il ajuti pe bebe sa aiba o musculatura puternica in zona capului. Ca sa intoarca singur capul, bebe are nevoie de stimulare, si poti folosi obiecte obisnuite sau jucarii, pe care le amplasezi cand intr-o parte, cand in alta si copilul isi va roti capul dupa ele, ca sa le vada.

Exercitii de ridicare, apucare de obiecte, jucarii. De la 4-6 luni poti sa faci si astfel de exercitii excelente pentru musculatura sa. Ii dezvolti coordonarea ochi-maini, tonusul muscular e imbunatatit considerabil. E distractiv pentru copii si te vei bucura si tu de timp de calitate petrecut cu ei.

„Flotari” pentru bebelusi. De la 6 luni treci la exercitii mai dificile pentru musculatura. Sunt pentru partea superioara a corpului micutilor aceste exercitii. Cat se afla pe burtica vor impinge in maini si isi vor ridica corpul de la nivelul patului cat pot. Muschii de la umeri, de la piept se vor dezvolta mai bine asa, va fi mai simplu pentru copii sa se tarasca si sa mearga mai tarziu.

Exercitii de echilibru. Intre 8 si 12 luni exercitiile de echilibru sunt de dorit. Copilul va fi incurajat sa se tina si sa se ajute de orice fel de mobilier are in jur ca sa isi tina echilibrul si sa stea in picioare de unul singur. Se va imbunatati musculatura de la picioare, musculatura inimii, stabilitatea va fi mai buna.

Asigura o alimentatie potrivita pentru un tonus muscular excelent. Daca esti deja in faza de mancare solida si semisolida atunci cu siguranta vei incorpora in dieta zilnica a bebelusului tau proteine de calitate, fara grasime multa, vitamina C, D, calciu, lapte, broccoli, legume, fructe, oua, zarzavaturi cat mai multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.