Cum sa ai grija de pielea bebelusului tau?

Ingrijirea pielii bebelusilor si copiilor mici e extrem de importanta pentru o viata fara stres.

Inca de la nastere pielea bebelusului este extrem de sensibila la contactul cu factori externi. Pana la “maturizarea” pielii bebelusul tau are nevoie de ingrijire stricta si de monitorizare constanta daca vrei sa nu apara niciun fel de probleme. Mai ales daca esti la primul copil si nu ai experienta ingrijirea pielii bebelusului s-ar putea sa ti se para un cosmar pentru ca sunt atat de multe lucruri la care trebuie sa fii atent incat te coplesesc imediat…

Ingrijirea pielii bebelusuluin incepe intotdeauna cu respectarea unor reguli stricte. Ele sunt simple si garanteaza o piele sanatoasa, care arata bine, o viata fara stres pentru bebe. Nu trebuie sa fii expert si sa ai doua sau trei facultati ca sa iti dai seama ce ai de facut ca sa ai grija de pielea copilului tau ca un profesionist. Ca sa nu mai pierzi timpul cautand cele mai bune informatii pe Internet despre ingrijirea pielii am selectat pentru tine cateva sfaturi utile pentru tine la care poti reveni ori de cate ori apar probleme neprevazute.

Fereste pielea bebelusilor de contactul cu radiatiile solare. Evita pe cat posibil sa expui copilul la soare vara, chiar si iarna fara o protectie adecvata. La copiii sub sase luni nu ai voie sa aplici creme pentru protectie solara. Tine copilul la umbra cat mai mult cu putinta, pune-i o palarioara care sa acopere gatul si urechile, imbraca micutul in hainute care sa acopere mainile si picioarele cat mai bine, nu il scoate vara afara intre ora 10 dimineata si ora 16. Daca totusi petreci mai mult timp afara cu el ai grija sa fie hidratat, la copiii mai mari poti aplica pe piele creme cu SPF de cel putin 15.

Nu exagera cu hidratarea pielii. E normal ca pielea bebelusilor sa fie uscata in anumite parti. Daca totusi ai piele crapata in anumite locuri incearca sa dai cu creme si solutii speciale pentru pielea bebelusilor. Aceste creme, solutii nu trebuie sa aiba deloc parfumuri, substante care ar putea irita pielea. Alege uleiuri naturale, de masline, de nuca de cocos pentru pielea bebelusului tau. Vezi ce reactie are copilul si daca se inrautatesc lucrurile dupa aplicarea cremelor, lotiunilor mergi cu el la dermatolog.

Nu exagera cu baita. Da, trebuie sa speli copilul cat mai des, dar nu in fiecare zi si de trei ori pe zi. Intre spalarile in cada poti sa folosesti un material textil moale umed ca sa il stergi pe maini, picioare, in zona genitala, pe fata. Baia nu trebuie sa aiba mai mult de 5-10 minute, nu folosi apa fierbinte tare, spala fata si ochii copilului doar cu apa, fara sampon, sapun, nu folosi sampoane cu substante chimice, conservanti, alege sampoane bio pentru copii. Asteapta ca pielea copilului sa fie complet zvantata pana sa ii pui scutecele sau sa il imbraci cu hainutele de culcare.

Incearca sa previi cat poti dermatita de contact. Dermatita de contact apare atunci cand pielea reactioneaza la alergii. Iritantii care pot cauza dermatitele de contact sunt saliva, urina, detergenti, sapunuri, lotiuni, parfumuri, cosmetice, latexul, anumite metale. Imbraca copilul in haine din materiale textile care nu irita pielea si mai tare, evita orice are parfum adaugat, substante iritante, alege creme, lotiuni pentru hidratarea pielii cat mai naturale.

Taie unghiutele bebelusului la timp. Unghiile copiilor cresc repede, iar daca nu le scurtezi la timp poti sa ai doar probleme cu pielea pentru ca se ranesc, se zgarie involuntar. Incearca sa le tai cat bebe doarme ca sa nu il stresezi degeaba si sa nu ai miscari bruste care l-ar putea rani. Poti sa folosesti si manusi speciale mai ales daca bebe e prea mic de taiat unghiile ca sa eviti orice fel de raniri si iritatii nedorite la nivelul pielii.

Ai grija si de buric si de cordonul ombilical. In primele zile dupa nastere cordonul ombilical este inca atasat de zona buricului. Trebuie sa mentii zona si pielea de acolo curata vreme de trei saptamani pana se desprinde cordonul. Evita orice fel de substante cu alcool, cu iritanti, curata usor zona, nu incerca sa „freci” prea tare pentru ca vei avea mari probleme dupa mai ales in primele saptamani de viata ale bebelusului.

Monitorizeaza permanent aparitia oparirilor. De la pampers, de la hainute si transpiratie excesiva pot sa apara opariri mai ales in zona funduletului si a organelor genitale, dar si pe spate, in zona inferioara a spatelui. Ca sa eviti oparirile la bebelusi incearca sa alegi scutece care nu supraincalzesc pielea, zona de aplicare, schimba des copilul, evita transpiratia excesiva. Daca totusi apar oparituririle aplica imediat creme si lotiuni speciale, cat mai mult talc si incearca sa mentii zona cat mai bine aerisita, fara iritanti si transpiratie in exces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.