Teama de baita si igiena micutului in primele luni de viata. Cum il ajutam sa treaca peste aceasta teama mai usor?

Baieta bebelusului va fi mai simplu de realizat daca ai in "arsenalul" de parinte cateva trucuri utile.

Teama de baita este o realitate care s-ar putea sa iti fie foarte familiara. Copilul tipa, plange, da din picioare cand aude de baie, nu il poti spala deloc, nu vrea sa auda sau sa stea in cada cu apa. E un cosmar pe care poti sa il eviti usor daca stai putin si te gandesti sau te documentezi serios.

Igiena copilului este deosebit de importanta indiferent de varsta lui. Daca prima baita are loc de abia dupa ce trec mai bine de 24 de ore de la nastere, asta pentru ca bebe are deja un strat de grasime care il ajuta sa isi regleze temperatura corporala, sa hidrateze pielea si sa protejeze impotriva infectiilor.

Imediat dupa ce s-a externat cu mamica din spital, bebe poate face prima baita acasa chiar in acea zi. Pentru ca micutul are inca bontul nedetasat cand ajunge acasa e bine sa toaletam zilnic zona si sa il spalam cu grija. Spalatul zilnic la copiii mic nu este necesar pentru ca pielea e prea sensibila si pot aparea eczeme, infectii daca exageram cu baia. Insa tot ce tine de zona genitala, de pliuri, de fata sau maini trebuie spalat bine in fiecare zi. La nou-nascuti o baie facuta la doua sau trei zile e mai mult decat suficienta. De asemenea vom face baita locala in anumite zone si in caz de accidente si dupa fiecare scaun.

De regula, baita ar trebui facuta seara ca sa il relaxeze pe bebe si sa il ajute sa adoarma rapid, sa se simta bine si sa nu aiba niciun motiv de stres. Se mai recomanda ca baita sa fie inainte de masa ca sa nu apara accidente nedorite cat il spalam.

Timpul acordat baitei nu trebuie sa fie la inceput mai mare de cinci minute, se poate ajunge la 10 minute doar cand bebe s-a obisnuit. Odata cu inaintarea in varsta acest timp se va mari si copilul va adora sa stea in cada si sa se joace cat mami sau tati il spala bine peste tot. Atentie si la temperatura apei, ea nu trebuie sa fie mai mare de 37 grade Celsius si trebuie verificata mereu cu termometrul.

Toate bune si frumoase in teorie, dar ce te faci daca ai un copil care a dezvoltat o teama de cada si de apa, de baie, care plange si tipa ori de cate ori iti doresti sa il speli? Nu e un caz izolat un astfel de scenariu, se intampla poate prea des multor parinti, asa ca e o problema serioasa. Regula de aur este: nu forta niciodata copilul, nu il brusca, nu tipa la el daca nu vrea la baie pentru igiena zilnica.

Si daca nu vrea si trebuie sa fii calm ce poti face sa ii faci totusi baita? Iti raspundem noi la aceasta intrebare si iti oferim in continuare cateva trucuri super utile cand ai un copil care nu prea vrea sa treaca prin baita zilnica.

Pune copilul in cada goala, fara apa. Copiii poate se gandesc ca vor fi absorbiti de gaura uriasa din cada si se tem de apa din ea. Asa ca pentru inceput incearca sa ai cada goala cand il bagi pe bebe in ea. Daca nu au iesit „scantei” deloc da drumul repejor la apa incet si lasa apa sa umple cada gradual, extrem de lent. Nu umple cada cu prea multa apa ca sa nu declansezi o criza micutului. Doar nu ai nevoie de jumatate de cada plina sa il speli, nu?:). Si asa ai scapat de tipete si de plans si ai spalat si copilul fara probleme. E bine sa il lasi putin pana dai drumul la apa sa se acomodeze, sa aiba jucarii, sa se joace cum vrea, sa radeti impreuna, sa il gadili si cat il gadili poti da drumul pe ascuns si la apisoara pentru baita.

Pastreaza cat mai multe haine pe copil. Da, e un pic aiurea sa ii faci baie cu hainele pe el, stim. Scoate-i doar pantalonasii cat sta in picioruse in cada si da incet drumul la apa. Cand copilul se simte confortabil scoate-i repede lenjeria intima in joaca si pe masura ce se acumuleaza apa in cada scoate si tricoasul si gata, l-ai dezbracat si se poate aseza in fundulet in apa caldura cu un nivel redus. In loc sa te certi cu el si sa iasa iar „scantei” intre voi si sa te enervezi ca nu vrea sa se dezbrace fa totul gradual si vei avea succes de fiecare data. Garantat.

Potriveste apa in asa fel incat sa nu fie nici prea calda, nici prea rece. Pe langa temperatura potrivita din baie cat il dezbraci treptat in cada e bine sa ai si apa care sa fie cat mai calduta, dar fara sa friga si sa incomodeze la contactul cu pielea si asa prea fina a bebelusului. Doar cand ai o apa perfecta poti sa il pui si pe bebe in cada si sa dai drumul usurel cat sa nu se auda tare ca sa nu il sperii. Apa calduta si baita in apa cu temperatura perfecta il va relaxa pe bebe si il vei spala fara probleme indiferent de varsta acestuia.

Foloseste imaginatia in favoarea ta. Vezi ce ii place copilului, de ce e atras. Poate ii plac fantanile, poate ii plac animalutele sau pasarile, o minge anume. Poti sa te folosesti de tot ce ai la indemana si atrage copilul ca sa ii distragi atentia si sa creezi o poveste originala si haioasa, sa va distrati cat faceti baita de seara. Atrage-i atentia micutului, indeamna-l sa intre in poveste si mergi cat de departe poti cu imaginatia pentru a putea avea o baita perfecta de fiecare data. Vino mereu cu scenarii noi, continua de unde ai ramas la baita trecuta si vei avea un copil care va astepta baita zilnica si care va sari in cada ca sa te asculte si sa va jucati impreuna.

Foloseste mainile ca sa il speli si evita orice fel de bureti sau materiale textile. Renunta la orice foloseai ca sa il speli si spala copilul cu mainile pe capusor, pe corp, in zona intima. Fa-i si un masaj, contactul cu pielea lui si cu tot corpul il va relaxa si mai mult si ii va da o siguranta mai mare in timpul baitei. Asa ai si contact mai apropiat cu micutul, relatia dintre voi e mai stransa si acesta nu va refuza sa mai stea la spalat ca inainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.