Antrenamentul la olita. Ce presupune si ce avantaje are bebe de pe urma lui?

Antrenamentul la olita, pentru folosirea olitei este mult mai simplu daca te documentezi inainte si stii ce ai de facut.
Mai este numit si „comunicarea eliminarii” sau „igiena naturala a copilului”. Este o „operatiune” destul de complicata, dependenta de varsta copilului, foarte dificil de facut mai ales cand bebe e prea mic. Antrenamentul la olita, asa cum il cunosc parintii, este o metoda eficienta prin care bebe este invatat cu mersul la toaleta si cu olita la varste fragede, perioada cuprinsa intre nastere si varsta de patru luni.
Unii parinti care isi doresc foarte mult sa renunte complet la scutece fug catre orice fel de baie ori de cate ori anticipeaza ca bebe va face „pachetelul” sau va urina. Sunt si parinti care pun copilului scutece si il lasa fara ele prin alternanta. Deja la 18 luni cam toti copiii au „absolvit” deja acest tip de antrenament foarte util, merg singuri la olita si isi fac nevoile ori de cate ori este cazul.
Si cu toate astea inca sunt parinti, si erau si in trecut, in tari dezvoltate, precum SUA, care inca nu se pot obisnui cu micutul care isi face singur nevoile si tot apeleaza la scutece. Prin anii 1960, expertii recomandau parintilor sa ofere sansa micutilor sa aiba propriul lor „program” de scutece, sa decida cumva ei cand au nevoie si cand nu mai au nevoie. Au mai aparut si scutecele de unica folosinta, asa ca mersul la olita nu a castigat atat de mult teren, mai ales pentru parintii care aveau prea multe de facut si nu puteau fi atenti mereu la bebelusi…
Revenind la antrenamentul la olita, nu se cunosc prea multe date legate de antrenamentul la toaleta, in general, mai ales despre cel la olita. Insa cei care au incercat asa ceva la varste foarte mici au vazut din start si cateva avantaje.
Copilul devine mai atasat de parinte. Parintele e mai atent la copil, ii acorda mai mare atentie, copilul vede asta si relatia dintre cei doi e mai stransa. Si pana la urma asta iti doresti cel mai tare la aceste varste, in primele luni de viata ale bebelusului.
Atasament mai mare fata de copil. Antrenamentul la olita incurajeaza alaptatul prelungit, purtatul copilului cat mai aproape de tine, statul in pat cu micutul in familie, cu parintii. Cu cat perioada in care se apeleaza la antrenamentul la olita e mai mare, cu atat atasamentul va fi mai mare fata de bebe.
Este mult mai confortabil pentru bebe. Bebe nu mai trece prin chinul purtarii unor scutece, se simte mai bine, nu mai are iritatii, nu se mai „incinge” in ele. La olita e mai simplu sa elimine materiile fecale, urina, pozitia pe olita il ajuta mai mult, nu se mai chinuie asa de tare sa elimine si rezultatele sunt de fiecare data mult mai bune.
Bebe poate sa experimenteze independenta. Va putea merge la olita ori de cate ori va simti ca vrea sa faca „pachetelul” sau sa urineze, va invata sa fie independent si sa nu mai depinda de scutece si de schimbarea lor.
Normalitate si pozitie naturala. Poti sa observi bebelusul pe parcursul zilei si sa vezi ce semnale anunta eliminarea, te vei obisnui cu observarea si ii vei oferi micutului sansa la o viata foarte relaxata inca de la inceput. Plus ca pozitia normala pe olita il va ajuta sa se obisnuiasca si cu folosirea toaletei cand va mai creste.
Si pana la urma functioneaza antrenamentul la olita? Depinde. Daca vrei sa scapi treptat de scutece si sa inveti copilul ceva foarte util pentru viata, da, functioneaza. Dar daca vrei sa ai un bebe care nu va folosi niciodata scutece si nu va avea „accidente”, atunci raspunsul e clar nu functioneaza. Unii copii vor invata sa decodeze semnalele transmise de corpul lor si vor merge cum pot la olita ca sa elimine materii fecale si urina. Alti copii vor avea nevoie de timp destul de mult ca sa se inteleaga mai intai pe ei si apoi sa poata reactiona si folosi olita.
Daca metoda aceasta de antrenament nu va functiona chiar de la inceput e bine sa dati timp copilului sa se acomodeze si sa inteleaga cum functioneaza corpul sau pana sa asteptati si rezultate.
Cum poti incepe antremanentele la olita? Recomandat este sa incepi antrenamentele pana la patru luni. Daca treci de patru luni si lasi copilul sa mai creasca va fi mult mai greu de invatat si va fi nevoit sa se dezvete de scutece mai intai…
Mai intai parintele urmareste copilul cu atentie si incepe sa invete care e programul de eliminare a materiilor fecale si a urinei. Ca parinte, trebuie sa vezi cand anume copilul are nevoie la baie si cat de des. Ce se intampla cand vine momentul eliminarii, are anumite zgomote pe care le face, gesturi, expresii faciale?
Imediat ce reperezi oricare dintre aceste semnale transmise de corpul sau pune-l pe olita usor si asteapta sa vezi rezultatele. Imediat ce copilul elimina si se relaxeaza asociaza actiunii un cuvant, o fraza ca sa ajuti bebelusul sa invete mai usor sa asocieze acel cuvant, poate zgomot cu eliminarea-un sssss sau poate o propozitie simpla „du-te si fa ummm” vor functiona de minune.
Repeta sunetele, zgomotele, cuvintele, propozitiile cand vezi ca bebe e pe cale sa elimine si cat elimina ca sa il ajuti sa recunoasca mai usor semnalele pe care le trimite corpul sau, sa faca mai usor conexiuni intre impulsurile sale si mersul la olita.
Daca se mai intampla si „accidente” nu reactiona nepotrivit, fii relaxat ca parinte. Copilul trebuie sa fie cat mai relaxat in acest proces complicat de invatare. Noaptea tine olita aproape de pat si pune-l pe olita ori de cate ori e mai agitat, crezi ca ar avea nevoie sa elimine. Micutii nu elimina cat dorm profund, dar incep sa se agite cand se trezesc din cauza senzatiei imperioase de eliminare. De regula e bine sa folosesti scutece doar noaptea ca sa eviti „accidentele” nedorite.
Incearca sa fii flexibil, ramai pozitiv, nu pune presiune pe bebe, va invata sa foloseasca si olita, ai rabdare, antrenamentele trebuie sa fie de fiecare data unele cat mai simple si mai interesante pentru bebe ca sa fie mereu relaxat si sa elimine usor ce e de eliminat. Daca bebe se obisnuieste cu olita si se simte bine cand o foloseste, nu are oroare de ea, atunci va invata sa o foloseasca foarte repede.
Ajuta mult si daca olita are o forma deosebita, daca e colorata, daca il atrage pe bebe, daca il inveti sa o foloseasca si sa o priveasca mereu ca pe o jucarie, ca pe o provocare care il ajuta sa elimine materiile fecale si urina mult mai rapid si mai bine.
Si tine minte un lucru: bebelusii incep sa fie constienti de senzatia asociata cu vezica plina sau cu un rect plin de abia de la 12 luni, controlul asupra vezicii si asupra colonului, rectului, asupra eliminarilor apare de abia pe la 18 luni… Deci e nevoie de rabdare, se pot intampla si multe accidente, metoda de invatare poate functiona o perioada, dupa care copilul iarasi face singur si nu prinzi de veste, nu anunta, eliminarile apar spontan, in functie de alimentatie mai mult.