Cum ingrijesti corect organele genitale ale bebelusului?

Ingrijirea organelor genitale ale bebelusului este esentiala pentru sanatatea micutului.

In primii ani de viata ingrijirea bebelusului este foarte importanta. Poate cea mai sensibila si mai importanta zona care are nevoie de toata atentia parintilor in timpul baitei si a ingrijirii zilnice este zona organelor genitale externe. Pielea din aceasta zona e delicata, toata zona e foarte sensibila, organele sexuale sunt si ele foarte sensibile si se pot infecta destul de usor. De aceea ingrijirea corecta indiferent de sexul copilului devine esentiala pentru sanatatea organelor genitale.

Multi parinti sunt extrem de grijulii cand ingrijesc zona genitala si se tem sa nu provoace disconfort bebelusului sau sa il raneasca fara sa vrea. Teama lor este justificata din moment ce organele genitale externe au o multime de terminatii nervoase si sunt puternic vascularizate, orice atingere gresita putand cauza o problema reala.

Regula generala pentru ingrijirea zonei genitale este simpla: schimba copilul si curata zona de fiecare data cand se murdareste. Se folosesc servetele speciale, materiale textile moi pentru curatarea acelei zone foarte sensibile, chiar si vata. Important este sa eviti orice fel de substante care ar irita si au alcool sau sunt parfumate puternic.

Dupa curatare e bine sa lasi bebelusul fara scutece pentru a permite pielii sa se usuce si sa respire cateva minute. Nu strange scutecele prea tare la final pentru ca vei irita si mai tare zona genitala. Pielea trebuie sa fie perfect uscata pana sa pui alt pampers.

Ingrijirea zonei genitale se va face in mod diferit, in functie de sexul copilului, asta pentru ca organele genitale difera si modul de ingrijire si curatare e total diferit din cauza anatomiei umane specifice. Dar regulile de baza se respecta in general si e bine sa discuti si cu medicul pediatru daca nu stii exact ce ai de facut. Ingrijirea exemplara va fi in fiecare zi si de fiecare data cand zona genitala e murdara din diverse motive. Iata in continuare cele mai importante sfaturi de ingrijire pentru baietei si pentru fetite si pasii de urmat pentru curatarea zonei genitale in doar cateva minute.

Ingrijirea organelor genitale masculine.

La baieti e mai simplu sa cureti si sa ingrijesti zona genitala. Aici sunt doua scenarii. Avem un baietel cu penisul circumcis sau organul sexual e necircumcis. In primul caz curatarea e foarte simpla. Se spala organul sexual al bebelusului foarte bine, fara sapun care irita pielea. Se usuca imediat pielea, se poate aplica si talc in zona sensibila, creme pe scutece pentru a evita lipirea penisului de pampers. Nu folosi scutece care nu permit circulare aerului in jurul organelor sexuale.

In al doilea caz se curata cu atentie doar exteriorul preputului pana cand bebelusul mai creste putin. Preputul va fi destul de greu de ingrijit in totalitate pana la 2-3 ani. Sub preput se va acumula smegma, insa nu sunt motive de ingrijorare. Sunt doar secretii si celule ale pielii moarte.

Si scrotul se curata foarte bine odata cu penisul bebelusului. Se folosesc servetele speciale pentru toata zona. Ce e important de retinut: capul penisului se va curata singur pana la un punct. Nu incerca sa tragi de pielea foarte sensibila si sa descoperi varful penisului micutului pentru ca nu vei mai putea da inapoi pielea in pozitia initiala. Preputul se va separa de pielea penisului de abia la doi sau trei ani. Baietii circumcisi pot fi spalati mai usor pe organul genital in timpul baitei. Dupa spalare, indiferent daca e circumcis sau nu, organul sexual trebuie sa fie indreptat in jos pentru evitarea iritatiilor de la frecare.

Ingrijirea organelor genitale feminine.

La fiecare baita e obligatoriu sa speli bine labiile fetitei. Se curata cu grija zona sensibila, cu niste vata sau servetele speciale, nu se foloseste sapun pentru ca s-ar putea sa intre in contact cu tesutul vaginal. Picioarele trebuie sa fie departate cand incepi sa cureti zona genitala pentru a te asigura ca nu intra nimic in vagin sau in tractul urinar.

In primele saptamani de viata vei observa niste scurgeri sangerii, albe, transparente uneori, asta pentru ca micuta a fost expusa la hormonii mamei cat era inca in uter. Nu se foloseste talc in aceasta zona pentru ca se va irita tare pielea vaginala.

Dupa baie sau cand a existat un scaun, urinare, zona trebuie curatata foarte bine pentru ca exista risc mare de infectie. Si zona anusului si zona genitala, urinara trebuie curatate foarte atent pentru a nu purta bacteriile dintr-o parte in alta. Zona genitala se va curata mereu din fata in spate, niciodata invers. Se va curata foarte bine zona vaginala si uretra.

In cazul in care materii fecale ajung in zona labiilor si vaginala se pot departa usor labiile si se curata cu un betisor cu vata usor, se clateste bine zona si se dezinfecteaza cu substante speciale. Foarte important este sa lasam zona genitala feminina sa se zvinte bine pana cand punem scutecul nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.