Cum sa ingrijesti corect parul bebelusului?
Unii bebelusi se nasc cu mult par pe cap, altii il au de abia dupa cateva zile, saptamani. Indiferent de lungimea lui si de momentul cand apar mai multe fire de par la nivelul capului trebuie sa avem grija de el cum putem mai bine si in mod corect. Ingrijirea parului bebelusilor e foarte simpla daca tii cont de cateva reguli de baza si te documentezi putin inainte, intrebi medicul pediatru indiferent cat de multe lucruri crezi ca stii.
Prezenta sau lipsa parului la nivelul capului inca de la nastere e o chestiune de genetica in prima faza. Se adauga expunerea la un nivel mai mare de hormoni cat timp bebe a stat in uter-bebelusii care au fost expusi la un nivel mare de hormoni tind sa se nasca cu par pe cap, destul de mult.
Dupa nastere bebelusii vor incepe sa piarda din firele de par in timp ce altele vor creste imediat. E ceva normal si nu ar trebui sa ne ingrijoreze acest aspect.
Lipsa hormonilor in cantitati mari din timpul vietii uterine va duce la pierderea treptata a firelor de par existente imediat dupa nastere. In primele patru-sase luni de viata caderea parului va fi ceva mai accelerata. Dupa sase sau opt luni va aparea si parul „permanent” care se va mentine in copilarie. Dar poti sa vezi par crescut si la trei luni sau la 18 luni.
Ca sa ai un micut cu par sanatos si usor de intretinut, care creste fara probleme trebuie sa stii cum sa il ingrijesti. Iata cele mai importante reguli de urmat pentru ingrijirea parului bebelusilor.
Spalarea parului. Parul bebelusului si scalpul au nevoie de o curatare cat mai frecventa. E recomandat sa speli copilul la cap si sa masezi scalpul de cel putin trei ori pe saptamana. Se poate folosi un produs pentru corp sau sampon pentru copii pentru degresarea si curatarea rapida a firelor de par si a scalpului.
Nu e nevoie sa speli parul copilului in fiecare zi. In primele luni de viata nu ai voie sa speli copilul la cap. Micutul sta doar in casa, asa ca parul sau nu se va murdari. La inceput poti sa speli usor zona capului de doua ori pe saptamana si dupa ce mai creste bebe poti sa treci la trei spalari pe saptamana. Daca ai multe spalari pe saptamana scalpul bebelusului se va usca.
Nu folosi niciodata sampoane cu miros puternic, alege sampoane pentru copii si formule speciale care nu irita scalpul. Fii atent sa ai un sampon care nu irita ochii si care e suficient de bland cu pielea, ca sa nu te trezesti cu iritatii dupa spalare.
Masajul cu ulei. Un masaj cu ulei special pentru piele bebelusului aplicat la nivelul intregului corp, inclusiv in zona scalpului va fi excelent pentru stimularea circulatiei mai ales in zona porilor firelor de par. Masajul va ajuta bebelusul sa adoarma mai repede, scalpul va fi mereu hidratat, nu va aparea nici matreata. Masajul scalpului va fi mereu unul circular, fara sa aplici presiune pe cap. Orice ulei natural va fi perfect pentru masaj, alege intotdeauna formule speciale pentru bebelusi. Si nu exagera cu masajul, cateva minute va fi suficient pentru bebe.
Problema excesului de sebum are o rezolvare. Cand e prea mult sebum la nivelul scalpului bebelusul poate dezvolta o afectiune cutanata manifestata prin pete urate la nivelul capului. E ceva obisnuit, nu trebuie sa iti faci griji. Aceste manifestari vor disparea odata ce bebelusul ajunge la varsta de opt luni si depaseste varsta de 12 luni. Ca sa scapi mai usor de aceasta problema spala in mod regulat capul copilului, piaptana mai des parul si ai grija sa observi orice schimbari la nivelul scalpului. Evita sa folosesti pudra de talc in zona capului cat se mentin petele.
Pieptanarea. Pieptanarea este excelenta pentru stimularea productiei de sebum, stimuleaza si porii de la nivelul scalpului. Atentie la pieptanat, scalpul bebelusului e foarte sensibil. E recomandat sa foloseste un pieptene cu „dinti” mari, moi ca sa nu ranesti scalpul copilului.
Nu pieptana parul copilului exagerat de mult per sesiune si de foarte multe ori pe zi. O data sau de doua ori pe zi va fi suficient. Dupa baita se poate pieptana parul sau cand te pregatesti sa mergeti la plimbarica. Asteapta ca parul sa se usuce inainte de pieptanare si nu pieptana niciodata parul ud.
Hidratarea. Daca bebe nu are par pe cap se poate utiliza o crema hidratanta, substante de hidratare speciale pentru bebe. Scalpul va fi hidratat, fin, va ramane catifelat. Nu mai apare nici matreata de care scapi destul de greu pentru ca scalpul nu mai are ocazia sa se usuce. Si aici trebuie sa ai grija sa nu hidratezi in exces si sa folosesti doar substante naturale daca se poate, speciale pentru pielea sensibila a bebelusilor.
Tunderea. Parul sanatos se mentine cu o frecventa cat mai mare a tunderii sale. Sunt evitate varfurile despicate, uscarea firelor de par in mod excesiv. Parul tuns corect si cu o frecventa mai mare va fi mai sanatos si va creste mai lung, va arata mai bine. Nu tunde singur copilul, mergi la un frizer specializat in tunderea micutilor cand copilul mai creste. In primele luni de viata evita sa tunzi bebelusul, chiar daca parul pare ca a crescut prea mult.
Ingrijirea parului lung. Daca te-ai decis sa lasi parul micutului sa creasca trebuie sa fii foarte atent. Parul trebuie tuns cat mai des, dat cu ulei, substante hidratante, trebuie spalat corect. Evita sa strangi prea tare parul daca folosesti un elastic pentru par sau orice altceva pentru a face codite. Bebelusul nu va sti sa iti spuna ca nu se simte deloc confortabil si ii vei face mai mult rau decat bine.
Parul incalcit, o problema reala. Ai parul lung, ai si zone unde parul e incalcit. Poti folosi un sampon care are si balsam de par sau un balsam de par separat. E nevoie de pieptanat cat mai des, fara prea multa forta. Poti folosi si degetele tale pe care le vei plimba prin par ca sa „descurci” usor toate firele de par din zonele „incalcite”.