Taierea si ingrijirea unghiilor copilului. Cateva sfaturi utile

Taierea unghiilor bebelusului este mai simpla decat ti-ai inchipui daca stii ce ai de facut.

Unghiile noastre sunt niste organe fascinante. Ele cresc cu 0.1 mm in fiecare zi, cele de la maini cel putin, cresc foarte repede in tinerete, la barbati si in timpul verii. Daca la adulti taierea unghiilor nu este o problema si poate fi un bun prilej de relaxare, la bebelusi si copii mici aceasta operatiune banala se poate transforma intr-un adevarat cosmar pentru parinti daca nu esti pregatit sa faci fata acestei noi provocari. E suficient sa te inarmezi cu rabdare si cu instrumentele potrivite si totul va deveni mai simplu si mai usor de gestionat pe masura ce trec saptamanile.

Unul dintre lucrurile care te vor surprinde la micutul tau va fi lungimea unghiilor si cat sunt de „taioase”. Desi ai un copil de doar cateva zile unghiile au tot crescut inca de dinainte de nastere. Si e firesc sa se intample asa, nu e ceva iesit din comun. Unghiile unui bebe sunt poate cele mai mici pe care le-ai vazut vreodata, dar sunt ascutite si s-ar putea sa raneasca micutul oricand.

De aceea multi parinti acopera manutele bebelusilor cu manusi speciale, sosete chiar pentru a nu se zgaria din greseala. Si micutii stau asa cu acest „scut” cateva saptamani pana cand incepe si taierea unghiilor intr-un final.

Daca la inceput te gandesti cu groaza la momentul in care vei taia unghiutele pentru prima data cu timpul te vei obisnui si vei vedea ca nu e asa de dificil si nici periculos. In primele saptamani de viata unghiile micutilor cresc si tot cresc intr-un ritm accelerat. Unghiile sunt moi, se pot rupe la un moment dat cand sunt prea lungi, pot produce rani serioase daca nu sunt taiate la timp.  

Nu te gandi ca trebuie sa tai unghiile bebelusului foarte des. Ele se vor uza la contactul cu hainele bebelusilor, iar la copiii mai mari uzura intervine in timpul jocului si in timpul interactiunii cu mediul inconjurator, cu tot ce se afla in jurul lor. Cat despre instrumentele folosite la taiat unghii, gasesti in comert foarfece pentru bebelusi sau unghiere tot pentru micuti.

Atentie foarfecele pentru taierea unghiilor bebelusului va avea capetele rotunjite, la fel si unghiera. Vei indeparta usor pielea din varful degetelor inainte de a incepe taierea unghiilor ca sa ai acces la toata suprafata si latimea unghiei crescute.

Unghiile de la manute cresc mai repede decat unghiile de la picioare, asa ca vor trebui taiate mult mai des. In prima luna dupa nastere unghiile se vor taia la cateva zile, trei-cinci, in functie de cum cresc. Dupa prima luna unghiile vor creste mai incet, deci vei rari taierea lor.

Cum tai unghiile micutului? Este de preferat sa le tai in somn, cand e calm si nu se va misca. Pentru copiii mai mari e bine sa ai un scaun mai inalt si sa asiguri copilul in scaun, ca sa nu se miste prea mult. Evita sa tai unghiile copilului cand e agitat, daca e treaz, lasa-l sa se calmeze si incearca sa te joci cu el inainte.

Cere ajutorul altui adult, tata, bunica, bunicul pentru a putea sa tai unghiile copilului primele dati. Ramai mereu calma si nu te panica pentru ca vei induce aceleasi stari si copilului. Cu o pila fina poti sa pilesti usor unghiile ascutite daca nu sunt foarte lungi-e o metoda ce o poti folosi mai ales la inceput, cand unghiile nu sunt suficient de mari, in primele saptamani de viata.

Nu taia unghiile copilului mult prea mici si incearca sa nu il ranesti in timpul procedurilor.

Daca nu reusesti sa tai toate unghiutele din prima incercare mai asteapta si incearca si mai tarziu, cand bebe e mai putin agitat. Unghiile de la picioare se vor taia drepte pentru a evita incarnarea lor. Intotdeauna implica micutul, daca e treaza, in procesul de taiere a unghiutelor si transforma totul intr-un joc cat mai interesant.

Vei observa la unghiute si infectii in jurul unghiilor de la picioare si de la maini. Nu trebuie sa te ingrijorezi, trec de la sine destul de repede. Pe unghiute va fi nevoie insa sa aplici niste crema sau lichid antiseptic ca sa eviti astfel de probleme care vor complica taierea unghiilor.

La nevoie gasesti tutoriale video pe retele de socializare, te poti uita si acolo la explicatii. Dar alege doar oameni cu experienta si parinti care stiu ce fac si au facut de foarte multe ori asa ceva. Incearca sa adaptezi tot ce vezi la cazul tau si filtreaza tot ce vezi si auzi prin prisma ratiunii si experientei tale.

Alta varianta ar fi sa intrebi parintii, sa ceri ajutorul altor mamici care au deja experienta cu unghiutele si care stiu foarte bine care sunt cele mai moderne si mai simple metode pentru taierea unghiilor fara prea mare efort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.