Ingrijirea sistemului digestiv al bebelusului. Sfaturile esentiale pe care trebuie sa le stii

Sistemul digestiv al copilului are nevoie de o ingrijire deosebita pentru o dezvoltare normala mai tarziu.
Sistemul digestiv este extrem de important si trebuie ingrijit cu mare atentie inca din primele zile de viata ale bebelusului. Are nevoie de antrenament, de o dieta echilibrata ca sa functioneze corect si are nevoie si de un regim de viata cat mai bine pus la punct. Ingrijirea sistemului digestiv nu e dificila daca stii la ce anume sa fii atent si ai rabdare, intelegi cum functioneaza si ce probleme sunt cu el in primii ani de viata.
In primele luni de viata, bebelusii vor avea si prima lor masa. La inceput vor bea doar lapte matern sau lapte praf, formule speciale, asta pentru ca bebe nu poate mesteca sau inghiti mancare solida. Cat timp mamica alapteaza va aparea si colostrul pentru inceput, dupa care laptele matern va fi mereu la dispozitia copilului. Hranirea copilului cu lapte praf se va face mereu la doua sau trei ore diferenta de „masa” anterioara, in cantitati egale, stabilite in functie de varsta copilului.
Stomacul bebelusului e foarte mic la inceput, dar pe masura ce copilul creste si stomacul sau se mareste. In primele pre de viata capacitatea stomacului micutului este de doar 28.35 grame. La finalul primei saptamani deja copilul poate manca, bea dublul acestei valori. Copilul va primi lapte si mai tarziu si mancare solida ori de cate ori da semne de foame, manutele in gurita, sugerea buzelor, sugerea limbii, plans continuu. Stii ca bebe mananca fix atat cat are nevoie daca ia in greutate. Cum stii daca ia in greutate? Cantaresti copilul la 2-3 saptamani, la 6 saptamani, la 3 luni si 6 luni.
De la 4-6 luni deja ii poti da bebelusului si mancare solida. Stii ca esti gata sa introduci si ceva mancarica solida cand copilul isi sustine bine gatul si capul, cand poate sta in fundulet fara sa fie ajutat, cand se poate apleca dupa mancare. Varietatea de ingrediente din care prepari mancarea pentru bebelusi trebuie sa fie foarte mare-fructe, legume proaspete, cereale, iaurt, branzica, carnita slaba. Totul se paseaza la inceput, mai tarziu se taie bucatele foarte mici si doar asa se poate da copilului la mesele principale.
Nu face greseala si introduce mai multe ingrediente deodata. Pe masura ce ii vei da copilului mancare solida vei introduce cate un ingredient pe rand ca sa vezi reactia sistemului digestiv al bebelusului, sa prinzi de veste daca exista ceva alergii. Copilul se va obisnui cu textura si cu gustul in timp, asa ca iti va fi mult mai usor sa il hranesti. Incepi mereu cu mancarea solida, pasata si la final poti incheia masa cu un pahar de lapte.
Deja la un an mancarea e baza pentru calorii si laptele trece pe plan secund, unde va ramane pana la cand copilul mai creste.
In afara de mancare si hranire e bine sa fii atent si la scaunele copilului. Primul sau scaun este dupa nastere si se numeste meconium. Este de culoare verde-negru, e lipicios. In 24 de ore dupa prima alaptare laptele circula prin sistemul digestiv si produce alt scaun normal. Cam toate scaunele de la inceput, cand nu ai mancare solida introdusa in alimentatia zilnica, vor fi unele apoase. Cata vreme scaunul ramane moale si usor de eliminat copilul nu va avea probleme nici cand ai introdus deja mancare solida. Daca bebe mai inghite aer cat bea lapte sau mananca poti sa te joci cu piciorusele sale si sa faceti bicicleta ca sa elimine rapid orice gaze din stomacel si intestine. Dupa saptamana 6-8 de viata nu vor mai fi probleme nici cu gazele intestinale.
Odata ce ai introdus si mancarea solida, pasata in dieta bebelusului culoarea, mirosul, textura, frecventa scaunelor se schimba dramatic. Scaunele pot sa apara de mai multe ori pe zi, o data la cateva zile, totul e normal si nu trebuie sa te panichezi mereu daca nu apare „pachetelul” la timp, cand te astepti tu. Pe masura ce bebe creste si raspunsul intestinelor si al stomacului la diferite tipuri de mancare se va schimba si frecventa scaunelor va incepe sa varieze destul de mult.
In primul an de viata apar si problemele la nivelul sistemului digestiv. Colitele sunt cele mai suparatoare. Apar cand copiii sunt expusi la proteine diverse ce irita intestinele. Apare si sangele in scaune, gazele, crampele abdominale.
La pachet cu o colita vine si intoleranta, insotita de gaze foarte multe si de agitatie permanenta. De obicei copiii hraniti la san sunt cei care au astfel de probleme cu sistemul digestiv. Sa nu uitam de temuta constipatie, datorata medicamentelor sau dietei dezechilibrate, lipsei de fibre si de apa din meniul zilnic. Refluxul gastrointestinal si reactiile alergice la multe ingrediente din mancare, fructe, legume completeaza tabloul problemelor la care te astepti in primele 12 luni de viata ale bebelusului.
Cum ai grija de sistemul digestiv al bebelusului tau?
- Alapteaza ori de cate ori poti. Asa ajuti si flora intestinala, tot sistemul digestiv sa functioneze corect. Copilul are nevoie sa isi dezvolte flora intestinala in primele saptamani de viata, asa ca e bine sa il hranesti doar cu lapte matern cat de mult poti. Evita laptele praf daca poti alapta si nu combina laptele matern cu laptele praf cand hranesti copilul ca sa ii oferi sansa la intestine care vor functiona foarte bine mai tarziu;
- Incurajeaza o dieta sanatoasa. Bebe are nevoie de nutrienti. Ii vei da lapte, fructe, legume, cereale integrale, peste, carne slaba fara grasimi, bine gatita. Fara zahar, alimente procesate, doar preparate naturale, de preferat facute in casa;
- Include mancaruri, ingrediente prebiotice in dieta bebelusului tau. Prebioticele sunt „mancarea” bacteriilor bune. Micutul tau le poate lua din banane, din pepene, din mere, nectarine, porumb, sparanghel, ovaz, orez, linte, fasole gatita corect;
- Mese mici si dese. Ca sa eviti disconfortul la nivelul sistemului digestiv e bine sa dai bebelusului mese dese, fara cantitati foarte mari de mancare per masa. Volumul de mancare si diferenta dintre mese va creste pe masura ce copilul se dezvolta si stomacul devine mai incapator;
- Cat mai multe lichide in dieta. Nu vrei constipatie si vrei sa ai un bebe cu rinichi ce vor functiona foarte bine ai nevoie de cat mai multe lichide zi de zi. Apa, lapte, cantitati cat de mari, alaturi de mancare bogata in fibre, cereale integrale, kiwi, paine cu multe fibre, iata un meniu perfect pentru sistemul digestiv al bebelusului;
- Multa miscare. Sistemul digestiv poate functiona excelent daca micutul tau face si miscare. In primele luni de viata va puteti juca prin miscarea picioarelor ca si cum bebe ar fi pe bicicleta, poti masa burtica usor ca sa ajuti intestinele sa isi faca treaba mai bine si sa ai si „pachetelul” pe care il tot astepti cu atata nerabdare zi de zi. Cand micutul tau merge in picioare va puteti plimba pe afara, in natura, la aer curat, il poti incuraja sa faca diverse exercitii ca sa isi sustina si sistemul digestiv fara efort, prin joaca si distractie.