Tratarea si prevenirea buzelor crapate la bebelusi

Inca de cand se nasc copiii vor avea probleme cu pielea si cu zona buzelor. Pielea e un organ care e nevoit sa se adapteze la schimbarea brusca de mediu in care se dezvolta copilul, asa ca e firesc sa vedem modificari pe toata suprafata sa, inclusiv la nivelul buzelor micutilor. Cea mai frecventa problema a buzelor in primele luni de viata e uscarea si craparea lor. Tratarea buzelor crapate la bebelusi este foarte simpla si rezolva rapid aceasta problema banala.
Imediat dupa nastere, pielea bebelusilor incepe procesul complex de adaptare la mediul din afara uterului. Buzele reactioneaza si ele imediat la schimbarile de mediu si la factorii externi, avand obiceiul sa fie mai uscate in primele luni de viata. Buzele uscate la bebelusi pot sa fie uscate la atingere, devin dureroase, au crapaturi pe suprafata lor. Culoarea rosiatica, sangerarile usoare, inchiderea la culoare a pielii din jurul buzelor, toate sunt semne ale uscarii buzelor si pielii din acea zona si trebuie intervenit rapid pentru a reduce disconfortul creat.
De ce ajung buzele sa fie crapate? In primul rand discutam despre hidratare, despre lipsa ei, nu se consuma suficiente lichide, apare febra. In afara de hidratarea incorecta sau insuficienta e vorba si despre conditiile meteo din jurul bebelusului, vant puternic, aer uscat, frig mai puternic, caldura prea mar, dar si de frecare constanta, isi ling mereu buzele si indeparteaza stratul protector de uleiuri naturale.
Si alergiile sau dermatitele atopice pot cauza uscarea si craparea buzelor la cei mici, ca sa nu mai vorbim despre infectii fungice si bacteriene, de carentele de vitamine, vitamina B2, de pilda. Pielea prea sensibila la diverse substante poate duce de multe ori la buze uscate la bebelusi.
Tratamentele pentru buzele crapate la bebelusi sunt destul de simple si la indemana oricarui parinte. Se poate incepe cu lanolina aplicata pe buze, sub forma de crema, hidrateaza si grabeste procesul de vindecare, se continua cu laptele matern pus pe buzite, asigurandu-se asa o hidratare excelenta. Vaselina sau uleiurile naturale, de cocos, de masline ajuta mult la hidratarea in profunzime a tesuturilor buzelor celui mic-se aplica de regula inainte de culcare intr-o cantitate redusa si se intinde bine pe buze.
Balsamul pentru buze special pentru copii e iarasi foarte bun, doar sa aiba ingrediente naturale si inainte de aplicare sa se discute si cu un medic pediatru. Nu ezita sa folosesti umidificatoare in camera copilului, care creste umiditatea in camera si ajuta la mentinerea unor buze perfect hidratate.
Hranirea micutilor in mod regulat si cat mai des ajuta la hidratare si la pastrarea unor buze care arata foarte bine. In primele luni de viata copilul se va hrani cu lapte la fiecare trei ore, dar se poate ajunge la 8-12 dati in 24 de ore, depinde de copil. Si nu uita de apa, de sucuri naturale, de lichide cat mai multe pe langa lapte, cand bebe mai creste putin.
O alta problema legata de buze si de ingrijirea lor este legata de culoarea modificata. Daca te uiti cu atentie vei vedea ca, uneori, buzele isi schimba culoarea si devin negre, maro, albastre, rosii, roz, foarte uscate. De vina pentru aceasta modificare a culorii e chiar mancarea pe care i-ai dat-o copilului.
De fiecare data cand ai terminat de hranit cu laptic bebelusul trebuie sa il stergi la gurita pentru ca laptele matern ramas pe tesuturi duce la schimbarea culorii, buzele devin mai inchise la culoare.
Daca buzele sunt de culoare neagra e ceva normal cand el vedem imediat dupa nastere, in primele zile de viata extrauterina. Bebe suge prea tare cand bea lapte matern de la san, din sticla cu biberon special. Si crema pentru mameloane va duce la schimbarea culorii buzelor copilului.
Buzele albastre sau violet ar putea fi semn al lipsei de oxigen si trebuie sa actionam imediat, sa mergem la spital cu bebe. Buzele rosii sunt normale mai ales la varste extrem de mici, se mai si crapa, dar nu trebuie sa ne speriem de culoare.
Intotdeauna mergi la medic cu bebe inainte de a pune in practica orice fel de tratament si discuta cu medicul copilului despre orice modificari cromatice sau de textura a buzelor micutului. Doar asa poti fi sigur ca parinte ca nu gresesti incercand sa ajuti copilul.
Daca vei cumpara orice fel de produse de ingrijire a pielii pentru bebe citeste eticheta, prefera produsele care au ingrediente naturale si mergi pe variante cat mai simple si mai usor de aplicat. Nu aplica produsele in exces pe buze, respecta indicatiile producatorilor. In situatia in care simptomele nu se amelioreaza reia discutiile cu medicul pediatru sau dermatolog pentru un tratament adecvat si diagnosticare corecta a problemei aparute la buze.