Veziculele in zona buzelor la bebelusi. Cauze si tratamente eficiente

Buzele bebelusilor nu sunt ferite de probleme in primele lunite de viata. De la uscarea clasica pana la bubite de tot felul si buze crapate, infectate, umflate, pe toate le putem observa. Dintre toate problemele buzelor copilului veziculele sunt cele mai neplacute si mai „inspaimantatoare” la prima vedere. Din fericire nu avem de ce sa ne facem griji si avem toate sansele sa scapam rapid de ele cu putina atentie si tratamente adecvate.

Bebelusii pot dezvolta in primele luni de viata vezicule la nivelul buzelor din cauza hranirii cu lapte de la sanul mamii. Suptul produce o iritatie a tesuturilor buzelor, iar daca mai avem si un virus sau bacterii deja lucrurile se agraveaza. Desi arata destul de infricosator, veziculele de la buzite nu pun probleme si dispar destul de repede. Uneori se intampla ca reflexul suptului sa genereze inca din uter aceste vezicule si copiii sa se nasca cu ele. Este perfect normal sa vezi asa ceva si la nastere, dar si dupa. Si da, le pot avea si copiii care sunt hraniti cu biberonul.

Cum iti dai seama ca bebe are o problema la buzite? Apare o umflatura pe buza superioara, tesutul buzelor se descuameaza, veziculele sunt in mijlocul buzei superioare. Veziculele pot fi pe ambele buze sau doar pe o buza, depinde de genetica si de tesuturile de acolo mai mult, de cum arata suptul la copil, de ce predispozitie si sensibilitate are.

Veziculele din zona buzelor apar la bebelusi in primele trei luni, cand sug mereu lapte de la mama din trei in trei ore. Vestea buna e ca nu sunt dureroase si nu il vor deranja pe bebe, il pot ajuta sa se hraneasca mai bine si sa se „prinda” de san, de mameloane. Cand veziculele sunt persistente si nu dispar de la sine deja discutam despre o problema, bebe nu se poate „atasa” corect de sani si mameloane.

Poate fi vorba de un herpes, asta chiar daca bebe nu a fost expus la o gama variata de virusuri, bacterii. Dar daca exista contact direct cu o persoana infectata, suprafata, atunci poate aparea si herpesul pe buze. E de evitat sarutul pe buze sau fata in primii ani de viata. Aceste vezicule sau herpesul se vindeca in 1-2 saptamani, fara complicatii. In cazuri rare apare febra, nu mai exista hranire normala, bebe e iritat mereu si refuza sanul.

Literatura de specialitate a aratat ca blisterele pot fi cauzate si de reactii alergice. De exemplu, reactiile alergice la creme, la balsam de buze ar putea duce la veziculele cu aspect neplacut. Si daca apar dupa ce introduci un ingredient nou in meniu, o mancare noua stii ca e tot alergie.

Impetigo este un tip de infectie cauzata de Staphylococcus sau Streptococcus, bacterii periculoase, infectie ce determina si vezicule la gura, buze-acestea au crusta si poate exista si lichid care iese din ele, sunt mai mari. Aftele bucale pot fi pe lista de cauze probabile pentru veziculele de la nivelul buzitelor.

Bolile genetice rare nu pot fi trecute cu vederea daca discutam despre cauzele veziculelor de la nivelul buzelor. Insa in acest caz mai apar si alte simptome, hranire dificila, greutate redusa, luare in greutate extrem de putin, febra.

De cele mai multe ori aceste vezicule se si sparg, pielea crapa, e lezata, se pot infecta usor daca nu sunt supravegheate si verificate mereu.

Mergem de urgenta la medic cand bebe are si febra mare, dureri, oboseala inexplicabila, lichid care miroase urat si iese mereu din vezicule, pete albe, bubite albe pe buzite, piele cu multe cruste, inflamatii, vezicule care se raspandesc si la gura, in jurul ei, in alte zone apropiate ale corpului.

Pentru a preveni veziculele la nivelul buzelor bebelusilor ar trebui sa incurajam prinderea de san cat mai ferma, bebe trebuie sa deschida gurita mare inainte de a incepe sa suga-parintii trebuie sa aiba rabdare si sa pozitioneze mameloanele corect in gurita odata ce limba e jos si barbia e lasata. Ideea este ca limba sa faca totul si sa nu fie nevoit bebe sa isi foloseasca mult buzele, sanul sa fie cat mai adanc in gurita.

La bebelusii hraniti cu biberon si sticla de lapte se va schimba pozitia de hranire, biberonul sa fie suficient de mic in asa fel incat sa permita intrarea completa in gurita si tinerea sticlei fara probleme. Se va verifica partea care va sta in gurita de la biberoane pentru a se potrivi ca marime si a fi suficient de voluminoasa ca sa stea fixa in gurita.

Veziculele de la nivelul buzelor se vor vindeca mai rapid daca suntem atenti la aceste sfaturi si le aplicam in mod corect. In plus, putem sa incercam si urmatoarele lucruri:

  • Lapte matern-are vitamine, nutrienti, grasimi bune, e excelent pentru tesuturile buzelor. Se poate aplica lapte matern pe buza afectata prin tamponare, pentru hidratare si incurajarea vindecarii mai rapide;
  • Uleiuri naturale-ulei de masline, de cocos, iata doar variante excelente pentru veziculele de la nivelul buzelor. Uleiurile naturale hranesc bine buzele, le feresc si de infectii si grabesc vindecarea;
  • Crema cu lanolina-lanolina poate face minuni daca ne gandim la veziculele din zona buzelor;
  • Zahar si miere-se combina o lingura din fiecare intr-un vas, se aplica pe buzele afectate, se lasa cateva minute si se spala rapid cu apa calduta. Se va aplica pasta obtinuta de trei sau patru ori pe zi;
  • Petale de trandafir si lapte-se pun cateva petale de trandafir in lapte pentru cateva ore, se zdrobesc petalele, se formeaza o pasta mai groasa si se aplica pe buzite la culcare, se lasa peste noapte sa actioneze;
  • Suc de aloe vera-hraneste si hidrateaza tesuturile si pielea buzelor. Din frunze proaspete de aloe vera se obtine sucul si se aplica pe buzite de doua sau trei ori pe zi, cel putin o saptamana;
  • Ulei de castor, de midgale sau de avocado-sunt niste uleiuri cu actiune eficienta cand ne confruntam cu veziculele in zona buzelor bebelusilor, hidrateaza si inmoaie pielea, tesuturile, ajutand la vindecarea mai rapida. Se pot aplica in cantitati mici si combinatii diverse ori de cate ori se doreste, sunt sigure pentru bebe si miros placut, au gust excelent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.