Cum imbracam copilul/bebelusul pentru un somn linistit si odihnitor, confortabil pe timp de noapte?

In primele luni si ani de viata copilul are nevoie de somn pentru a se dezvolta, pentru a creste si a se adapta cat mai bine noului mediu in care e nevoit sa traiasca. Cea mai buna perioada in care somnul este mai lung si bebe este si mai relaxat este noaptea. Un somn bun pe timp de noapte depinde de o imbracaminte adecvata, in afara de o alimentatie corecta inainte si de ceva timp petrecut cu parintii, cu alte activitati, pentru ca bebe sa fie suficient de obosit sa adoarma rapid.
Pentru bebelusi o temperatura optima pentru somn ar fi cuprinsa intre 16-20-22+ grade Celsius, insa in functie de casa si de pozitia sa ar putea sa fie nevoie de ceva mai multe grade sau de mai putine.
Cat despre imbracamintea pentru copii pentru somn, pe timp de noapte, ca sa faci alegerea corecta trebuie sa te gandesti cum te imbraci tu, parintele, pentru somn. O pijama subtirica si o paturica ar putea sa fie de ajuns, poate si o caciulita daca e ceva mai rece peste noapte in camera la bebe. Asta daca e iarna. Vara merge ceva mai subtire, un tricou, niste pantalonasi lejeri.
Ca sa iti dai seama de temperatura copilului si sa apreciezi mai bine cum sa imbraci copilul trebuie sa ii iei temperatura, sa o simti la nivelul pieptuluio, gatului, spatelui, abdomenului. Nu trebuie sa simti si sa vezi transpiratie odata ce ai imbracat copilul de somn, pentru ca s-ar putea sa se trezeasca foarte des noaptea si sa ii creasca temperatura corporala, sa transpire excesiv si sa se irite.
Cum iti dai seama daca bebe are temperatura prea mare de la hainele purtate si nu se simte confortabil la somn? Ai gatul si parul ude, transpirate, obrajorii sunt deja inrositi, transpiratia apare si pe corp. Daca vezi ca e o problema cu temperatura corporala e bine sa mai scoti din hainute sau sa schimbi hainele de somn cu unele mai subtiri ca sa poata respira si pielea si sa nu mai transpire bebe.
Dar cum stii ca ii e frig lui bebe pe timpul noptii? Pe spate, gat, burtica vei simti pielea mai rece. In acel moment mai adaugi o hainuta sau alegi unele mai groase, din bumbac de preferat. Nu te gandi la adaugarea unei paturi mai groase sau la adaugarea a doua paturi, pentru ca nu vei face decat sa ai transpiratie si sa racesti copilul daca mai scade temperatura sau se dezveleste peste noapte.
Daca bebe este la cateva ore, zile dupa nastere trebuie sa mai astepti si sa eviti sa ii pui haine prea groase la somn pentru ca al sau corp inca invata sa isi echilibreze temperatura in functie de mediu si de variatiile de temperatura din mediu. Deja cand vii cu el acasa dupa o saptamana sau doua de spitalizare temperatura sa s-a reglat si poti sa il imbraci in mod obisnuit.
Si o regula importanta: nu imbraca micutul cu prea multe straturi, cel mult poate avea un strat, o hainuta fata de ceea ce porti tu. Si nu, nu vei pune caciula copilului cel putin in primele luni si ani de viata cat timp doarme-ca sa isi raceasca corpul bebelusii vor elibera caldura in exces din corp pe la nivelul fetei si al capului.
In primele 3-4 luni, bebelusii vor fi infasati cu atentie ca sa poata dormi linistiti si sa stai si tu linistita. Poti sa mai adaugi un strat de haine, protectie chiar daca infasezi copilul odata ce a mai crescut. Verifica mereu si temperatura din camera si incearca sa nu fie nici prea rece, nici prea cald.
Uneori mai poti folosi saci de dormit pentru bebelusi, dar si paturi speciale in functie de varsta copilului. De la 10-11 luni renunti la sacii de dormit pentru bebelusi, dar ramai la paturi si la hainute adecvate, nu prea multe straturi ca sa nu transpire si sa se incinga prea tare bebe. Se mai pot utiliza costumase de dormit, un fel de salopetele cand bebe mai creste.
Nu uita de sosetele, ele sunt de dorit mai ales iarna, daca temperatura din camera nu e foarte mare si nu vrei sa folosesti paturica, si nici de pantalonasi subtirei, un body din materiale care permit pielii sa respire, care nu incurajeaza transpiratia excesiva, materiale naturale, de calitate. Trebuie sa fie subtiri, sa nu il incomodeze pe bebe, sa nu transpire in ele si sa le schimbi zilnic sau de doua ori pe zi.
La final cateva sfaturi foarte importante pentru un somn in siguranta si odihnitor, relaxant pentru bebe:
- Copilul va sta pe spate cand doarme, ca sa nu ajungi la probleme si chiar la asfixiere;
- Elimina jucariile moi, din plus, paturile grele, pernele prea mari sau mai mici ca sa nu ai niciun risc in timpul somnului, bebe sa fie mereu in siguranta;
- Stai cat mai aproape de bebe-pana pe la 6 lunite sau un anisor trebuie sa ai copilul in camera cu tine, langa pat, dar nu in patul tau. Asa e si bebe linistit, simte parintele aproape, esti si tu linistita pentru ca stii ca poti interveni si il auzi imediat;
- Monitorizeaza temperatura din camera unde sta copilul noaptea mereu-nu te baza doar pe termostatele de la centrala, ia termometru digital de precizie ca sa fii sigur ca temperatura in interior e in jur de 20-21 de grade, perfecta pentru bebe;
- Fara fumat in camera copilului, ziua, noaptea, oricand, si in general fara fumat in preajma copilului si unde mai sta copilul si ziua.