Hranirea bebelusului. Cum stii cand a primit suficienta hrana si cand are nevoie de mai multa mancarica?

Din momentul in care bebesul a parasit uterul mamei si isi incepe viata extrauterina va avea nevoie de hrana in permanenta. La inceput hrana va fi sub forma lichida, dupa care se introduc si ingrediente si alimente solide, insa cantitatile oferite trebuie sa fie constante si la ore fixe ca sa poti avea un bebe caer ia in greutate si care creste si se dezvolta fara probleme. Cum stii insa cand cel mic a avut suficienta mancarica, laptic si cand ai exagerat sau are nevoie de hranire?

In prima saptamana de dupa nastere, bebelusul va manca in jur de 29.57 ml per hranire, dar va creste spre 88.72 ml in urmatoarele saptamani. Deja la doua luni dupa nastere bebe poate manca 147.86 ml per hranire, iar pana la 6 luni si dupa 6 luni bebelusii vor avea nevoie de 236.58 ml per hranire. Acestea sunt doar estimari generale, fiecare copil e diferit si va avea un program de hranire diferit.

Cum stii cand bebelusul a mancat destul si trebuie sa te opresti? Pana la sase luni si putin dupa sase luni vei vedea niste semnale clare transmise cand bebe nu mai vrea mancarica. La inceput va inchide gurita, nu va mai fi interesat de hranire, atentia va fi indreptata spre alte activitati, capul va fi intors mereu de la san sau sticla cu laptic, mainile si picioarele sunt relaxate. Urmeaza incetarea sau incetinirea suptului de la san, din sticla, adormirea sau somnolenta mai mare.

La bebelusii peste 1-2 ani, chiar 3 anisori semnalele vor fi si mai clare cand nu mai vor sa manance si au ajuns la satietate. Indeparteaza farfurioara cu mancare de ei, inchid gura cand li se ofera mancare, isi indreapta capul in directia opusa mancarii, anunta prin sunete sau cu mainile ca nu vor sa mai manance.

Daca bebe are sub un an trebuie sa il tii treaz ca sa poata manca. Il vei dezbraca, il vei curata pe frunte si pe picioruse cu un servetel, material textil steril. Te vei juca apoi cu picioarele si cu mainile, ii vei vorbi pentru a te asigura ca se va hrani cat are nevoie.

E normal sa vezi schimbari legate de hranire pe masura ce creste micutul tau, apetitul se modifica si el. Spre o luna de viata stomacul bebelusului isi mareste capacitatea de 5-7 ori fata de momentul nasterii, iar la 6-8 saptamani poti deja sa vezi un program clar de hranire si de somn.

Stii ca bebe vrea sa manance cand cauta sanul si capul se misca dupa san, sticla cu lapte, incercand sa inceapa sa manance, cand gurita se inchide si se deschide repetat, cand bebe e mai activ, incepe sa se miste mai mult, cand incepe sa isi suga degetele. Si atunci cand arata spre mancare, cand are bratele deschise, cand se indreapta spre zona unde mananca vei sti ca trebuie sa il hranesti. Oricum copiii mici sunt experti la hranire si stiu cand nu mai au nevoie de lapte si cand au nevoie de el.

Copilul care mananca suficient si e hranit bine va lua si in greutate, va avea scutecele pline mereu si poate sa reziste intre hraniri cel putin 3 ore. Micutii nu pot fi hraniti peste cat pot suporta stomacelele lor si sistemul digestiv, apetitul va fi variabil si de la zi la zi, dar e perfect normal. Chiar daca stabilesti un program de hranire poti sa fii dat peste cap la un moment dat, cand bebe are nevoie de mai multa sau mai putina mancarica.

Va fi nevoie sa il hranesti si peste noapte. Pana sa treci pe alimente solide vei avea 1-2 treziri pe noapte si hraniri regulate. Intre 4-6 luni deja vei avea un bebe care se trezeste mai des noaptea si va cere mancare. Intre 6-8 luni, cand ai deja un bebe care mananca si ingrediente solide, nu vor mai avea nevoie de laptic noaptea si vor dormi fara treziri frecvente. Ideea este ca micutul tau are un necesar de calorii in fiecare zi si trebuie sa te asiguri ca va manca suficient de bine.

Insa totul depinde de varsta, sex, greutate. Cu cat bea mai mult laptic ziua, cu atat va avea nevoie de mai putin lapte noaptea si vei putea dormi ceva mai bine.

E important de retinut ca semnalele legate de nevoia de hrana difera cand introduci alimentele solide. Bebe e pregatit de alimente solide in cantitati mici la inceput cand sta in fundulet aproape fara ajutor, cand nu arunca mancarea din gurita cu limba, cand isi arata interesul pentru mancarea solida si cand deschide gura ca sa manance ce ii oferi.

De la sase luni poti sa ii dai si mancare solida, cate putin, poti sa il lasi sa interactioneze cu ea, ca sa se obisnuiasca cu ce vede in farfurie. Copilul va manca alimente solide o data sau de doua ori pe zi, 1-2 lingurite odata si se merge pana la jumatate de cana cand cel mic s-a obisnuit deja cu noul tip de mancare.

Hranirea excesiva a bebelusui este rara, dar se poate intampla. De regula copiii care sunt hraniti cu biberonul, sticla cu laptic ajung sa bea prea mult lapte. Cum iti dai seama cand bebe a baut prea mult laptic sau a mancat prea mult? Ajunge sa verse din lapticul ingerat, sa scuipe mancarea daca e mai mare si asa iti dai seama ca nu mai poate manca si ca e prea multa mancarea, lapticul oferit.

E esential sa respecti cerintele copilului si sa nu il hranesti cand acesta da semne clare ca nu mai doreste mancarica, lapticul. La fel de adevarat este ca poti sa urmaresti mereu si semnalele legate de apetitul crescut ca sa fii sigur ca il hranesti cat are nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.