Igiena somnului la copii. Ce este si ce implica?

Inca din primele zile si ore de viata bebe are nevoie de somn, de cat mai mult somn pentru ca al sau organism sa se adapteze la mediu si sa poata sa se dezvolte armonios. Bebelusii au nevoie de un somn de calitate si cat mai odihnitor, de aceea igiena somnului devine extrem de importanta si e bine sa fie inteleasa foarte bine inainte de a fi pusa in practica inca din primele ore de cand copilul ajunge acasa.

Igiena somnului nu e un concept atat de complicat daca te gandesti putin la componentele sale. E vorba despre igiena si despre somn, deci de niste comportamente sanatoase, rutine, factori de mediu cumulati luati in seaman care ar putea fi ajustate/ajustati in asa fel incat somnul sa fie odihnitor si normal, sanatos.

Uneori e nevoie de niste mici ajustari de stil de viata si de atitudine ca sa ajungi la un somn de invidiat in orice zi. E foarte important pentru copilul de mai tarziu si pentru adultul de maine sa existe un somn perfect inca de la varste fragede, din faza de bebelus.

Despre igiena somnului se discuta inca din anii 1970, nu e ceva in totalitate nou, fiind o metoda, la inceput cel putin, prin care erau ajutati oamenii care sufereau de insomnie, depresie, alte probleme ce tin de psihicul uman si de sistemul nervos. Igiena somnului la adulti includea: stabilirea unui program clar pentru somn, culcare, folosirea frecventa a somnului si in timpul zilei, pentru cateva minute, ore, renuntarea la exercitii fizice, gandire intensa inainte de culcare, limitarea ingrijorarii, limitarea expunerii la lumina in orele de pana la instalarea somnului, parasirea patului daca nu intervenea adormirea „naturala”, folosirea patului doar pentru somn si relatii intime, care ajutau si ele daca apareau inainte de culcare😊, evitarea consumului de alcool inainte de culcare, crearea unui mediu calm, confortabil, intunecat, fara lumina.

In vremurile moderne, igiena somnului se poate aplica la orice varsta si e recomandata si la varste mici, mici, chiar si in lipsa problemelor evidente la care se facea referire in trecut, la inceputurile ideii de igiena a somnului.

Somnul odihnitor si suficient este esential pentru dezvoltarea bebelusului. In lipsa unui somn de calitate pot sa apara o multime de probleme printre care probleme de invatare, de memorie, de concentrare, hiperactivitate, dificultati de planificare si organizare la copiii ceva mai mari, cand se trece de faza de bebelus. Obezitatea si imbolnavirile frecvente ar putea fi alte urmari firesti ale lipsei unui somn normal, adecvat varstei.

In functie de fiecare pacient in parte si de varsta, de factorii externi sau de problemele pe care le are copilul, problemele legate de somn pot sa mearga mai departe si sa apara si cosmaruri, bruxism, adormire mult mai dificila in conditii normale, treziri frecvente noaptea etc.

Cand ne referim la somn avem in vedere si perioadele de odihna din timpul zilei, dar si pe cele din timpul noptii. Cantitatea de somn necesara va scadea odata cu varsta, insa in primele luni si ani de viata bebe are nevoie de cat mai mult somn de calitate. Daca somnul de dupa masa e mai comun pentru copiii de pana in 5-6 anisori, la varste foarte mici, de cateva saptamani si luni somnul in orice perioada din zi devine obligatoriu, ori de cate ori o cere organismul.

Ca sa iti faci o idee despre cate ore de somn ar trebui sa doarma bebe si copilul care ajunge la varste ceva mai mari iti prezentam in continuare cateva date oferite de specialisti: pana la 1-11 luni de viata, 14-17 ore pe zi sunt necesare pentru a discuta despre un somn normal, de calitate, dupa 1-11 luni 12-15 ore de somn pe zi vor fi suficiente, de la 1 la 2 ani 11-14 ore de somn pe zi iarasi sunt suficiente. Intre 3-5 ani deja avem 10-13 ore de somn pentru copil, intre 6-13 ani, doar 9-11 ore de somn pe zi pentru un somn normal, iar dupa 13 ani 8-10 ore de somn pe zi vor fi suficiente pentru o odihna perfecta.

Ce ar fi bine sa faci daca te preocupa igiena somnului copilului tau? Stabileste perioade fixe pentru culcat mai ales seara, noaptea; stabileste si o rutina simpla inainte de culcare cu baita la ora fixa, citirea unei povesti, eventuale discutii cu cei mici, cantarea unei melodii de culcare tot la ore fixe.

Ce nu ar fi bine sa faci daca te preocupa igiena somnului la copii? Sa urmaresti sa doarma copilul in timpul alaptarii, cat e la pieptul tau, sa permiti folosirea de dispozitive electronice cu 1.5 ore inaint de culcare, sa lasi copilul sa adoarma cu sticluta de laptic in mana sau cu biberonul de la sticla in gurita, sa vorbesti cu micutul cat il hranesti chiar inainte de culcare, pentru nu il vei lasa sa adoarma.

Ai grija sa nu ai zgomote puternice in camera si alte tipuri de stimuli care ar putea sa ingreuneze adormitul copilului. De asemenea, camera unde doarme bebe trebuie sa fie aerisita, sa nu fie foarte cald, sa aiba o temperatura ambientala potrivita. Copilul trebuie sa fie schimbat, spalat, curat inainte de culcare ca sa se simta bine si in siguranta. Si un aspect important: adauga mereu un element care sa ii garanteze siguranta copilului cand nu e parintele langa el, animalut din plus, papusa, orice ii face placere sa fie alaturi cand doarme.

Verifica ce face copilul cat doarme fara sa il deranjezi si pentru perioade de timp cat mai scurte. Nu incerca sa il misti sau sa interactionezi cu el. De preferat sa te gandesti la somn cand copilul nu e inca adormit si e foarte obosit si aproape sa adoarma, sa fie in patul lui cand va adormi si sa se simta cat mai confortabil.

Atentie si la hainutele pe care le folosesti pentru somn, sa nu fie foarte subtiri sau foarte groase, sa nu il faca sa transpire fara rost si sa se irite. Alege doar hainute din materiale naturale si care lasa pielea sa respire, in asa fel incat bebe sa poata adormi fara nicio problema si sa stea linistit toata noaptea.

E bine daca ai si un jurnal al somnului copilului, ca sa poti vedea imediat daca sunt niste modificari si cand apar probleme particulare, ce e de facut si cand pentru a avea un somn sanatos si normal pentru varsta bebelusului tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.