Cum sa ai grija de bebelusul tau dupa ce ai parasit spitalul?

Bebelusul trebuie ingrijit cu mare atentie imediat ce e adus de la spital.

Euforia parasirii spitalului alaturi de bebelusul tau sanatos dispare imediat ce ai ajuns cu el acasa si nu mai ai ajutorula asistentelor si medicilor de la spital. Trebuie sa ai grija de el cum poti mai bine si sa incerci sa ii oferi cele mai bune conditii pentru dezvoltare si o viata relaxata, fara probleme. Multe mamici se blocheaza cand se vad fata in fata cu bebelusii si incep sa apara probleme, plansete care aparent nu au niciun sens. Din fericire, sunt mai multe metode si sfaturi de care ai putea sa tii cont ca sa iti simplifici rolul de parinte acasa.

Nu e femei care sa nu fi trecut prin momente cumplite acasa, cand a realizat ca are un bebelus ce nu poate vorbi, nu stie sa spuna prea bine ce vrea si are mereu nevoi, de tot felul, vrea mereu atentie. Ingrijirea in primele zile si saptamani dupa ce ai venit acasa cu micutul este esentiala si trebuie facuta dupa niste reguli foarte stricte. Daca nu le stapanesti sau nu le cunosti nu vei reusi sa ai grija asa cum trebuie de copil. Ca sa nu pierzi timp incercand sa le gasesti si sa le intuiesti ti-am pregatit doar cateva dintre cele mai importante reguli de ingrijire a micutilor dupa ce ii aduci acasa.

Hraneste copilul cat mai des, conform recomandarilor medicului. Deja de la trei zile de la nastere mama poate oferi copilului lapte matern. Hranirea copilului acasa trebuie facuta din ora in ora sau al trei ore, in asa fel incat sa existe cel putin opt sau 12 mese in fiecare 24 de ore. Cu cat mai multe mese pe zi, cu atat va lua in greutate si copilul si va reface gramele pierdute in timpul nasterii si in perioada de recuperare. Pe masura ce vor trece saptamanile, copilul va putea sa manance mai mult si va avea si mai putine mese. Important este sa fii pregatita sa hranesti copilul zi si noapte si sa ii oferi la inceput lapte matern, dupa care lapte praf cu formula speciala pentru bebelusi. Nu sari peste mese, nu uita de hranire si incearca sa ii oferi copilului cat de mult lapte doreste, nu ii impune tu cantitatile, lasa-l pe el sa decida.

Dormi cu micutul si incearca sa ii creezi o rutina a somnului. Copiii sub un an trebuie sa doarma pe spate. Orele de somn variaza, dar la inceput vor dormi foarte mult, 16-17 ore pe zi, insa cu pauze la fiecare ora sau la doua ore. Asa ca il poti hrani, il poti schimba, dar asta cat de repede poti ca sa nu ii strici programul de somn. Daca micutul doarme ziua peste doua ore, trage un pui de somn zdravan, mai trebuie trezit dupa aceasta perioada, hranit, schimbat, ca sa ai si tu timp sa mai dormi noaptea eventual. Mereu trebuie sa ai un program strict de somn si sa dormi si tu cand copilul doarme ca sa nu fii epuizata cat timp acesta e treaz.

Imbaiaza copilul in siguranta, dar nu foarte des. Trebuie sa speli copilul si sa nu il lasi murdar, asta e clar, dar nu trebuie sa exagerezi cu spalatul. Ii poti face eczeme, va avea probleme cu pielea daca il tot speli de foarte multe ori pe zi. Il poti spala seara, inainte de culcare, il poti spala dimineata daca a avut o noapte mai „activa” sau ori de cate ori e absolut necesar. Ai grija si de zona buricului, care se poate infecta usor pana se vindeca. Acolo vei actiona cu grija si cu un burete foarte moale, cu niste sapun special si cu diverse creme in jurul zonei ca sa grabesti vindecarea.

Cat timp e treaz interactioneaza cu micutul, vorbeste cu el, incearca sa il faci sa se miste. Nu te feri sa vorbesti cu micutul, sa faci miscare cat mai multa cu el, sa il iei in brate si sa va jucati impreuna. Incearca sa nu il lasi foarte mult timp fara niciun fel de miscare si sa ai de fiecare data cele mai bune si mai simple metode de ingrijire. Cu cat ai un contact direct cu el si incerci sa il incluzi in viata ta, cu atat vei avea mai multe sanse sa ai un copil care se dezvolta rapid si care interactioneaza foarte bine cu tot ce se intampla in jurul sau. Copiii au nevoie de afectiune, de atentie, au nevoie de exercitii fizice zilnice, si de toate astea trebuie sa se ocupe parintii, indiferent ca au sau nu timp, ca sunt sau nu sunt obositi.

Cere ajutor daca ti se pare prea mult pentru tine. Daca esti la primul copil si nu te descurci cu atat de multe sarcini poti sa ceri ajutor. De la ajutor de specialitate la ajutorul acordat de parinti, de bunici, orice fel de ajutor este excelent atunci cand te simti epuizat si vrei sa ai timp si pentru tine, sa inveti cum sa te impaci cu noua situatie in care esti si cum sa iti faci si tie, si copilului o viata cat mai simpla si mai sigura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.