Hranirea bebelusului. Cateva sfaturi utile pentru parinti
E foarte dificil sa hranesti corect un bebelus pentru ca e greu de prezis cand vrea sa manance si mai ales cat. Hranirea corecta in primul an de viata va avea efecte directe asupra cresterii micutului si asupra dezvoltarii sale normale. Doar o hranire echilibrata la varste foarte fragede va asigura o viata fara probleme pentru micuti odata ce incep sa creasca din ce in ce mai mult.
Ca parinte ai datoria sa hranesti copilul corect si sa ii asiguri zilnic toti nutrientii de care are nevoie ca sa ajunga la o dezvoltare corespunzatoare varstei sale. Nu e greu, trebuie doar sa ai un program strict de hrana si sa nu te temi de orice fel de schimbari de program care pot fi dictate chiar de catre copil. Nu ai gasit inca cel mai bun mod de hranire pentru copil? Nicio problema, noi iti lasam mai jos cateva sfaturi esentiale pentru hranirea copilului in primele saptamani de viata.
Cat de des iti hranesti copilul? Copilul stie cand ii e foame si cand nu mai are nevoie de hrana si iti transmite imediat si tie, parintele. De fiecare data cand vezi ca ii e foame si te anunta hraneste copilul. Hranirea la copiii aflati in primele saptamani de viata va fi de 8-12 ori pe zi, cu 10-15 minute de fiecare sesiune de hranire. Cand se trece pe lapte praf hranirea e de 6-10 ore pe zi, inclusiv noaptea. La trecerea la hrana solida pasata, data cu lingurita, numarul de hraniri pe zi va scadea, pe masura ce copilul va manca mai mult. Totul se regleaza in timp, nu iti face griji, copilul te va ghida in tot acest proces de hranire.
Cum stii daca micutul asteapta hrana sau a mancat destul? Vei sti, cu siguranta. Copilul plange, tipa, iti arata din buzite ca ii este foame, tinde sa se duca spre sticluta, spre san cand vrea sa manance, iti arata lingura, farfuria cand e mai mare si stii clar ca vrea mancare. Stii cand micutul nu mai vrea sa manance si a mancat destul cand indeparteaza farfuria, lingurita, cand adoarme, cand isi schimba pozitia, cand nu mai vrea sa suga lapte de la san.
Ramai la lapte praf si lapte matern cat de mult poti. Daca nu poti alapta poti sa folosesti si laptele praf, dar ramai la aceasta formula daca incepi cu ea. Nu ii da altceva, cereale, sucuri, fluide diverse, apa. Ramai doar la lapte matern si la laptele praf pana cand medicul iti spune ca poti incepe diversificarea si introducerea mancarii pasate sau solide.
Include si suplimente cu vitamina D pentru bebelusi in mesele zilnice. Daca ai inceput sa alaptezi copilul si totul merge bine discuta cu medicul despre vitamina D si suplimentele pentru bebelusi care contin vitamina. Laptele matern nu are suficienta vitamina D, care e vitala la absorbirea corecta a calciului si a fosforului, nutrienti esentiali pentru oase puternice si schelet perfect dezvoltat. Include vitamina D in mesele zilnice doar daca medicul iti recomanda, nu cumpara suplimente alimentare din farmacii fara a discuta in prealabil cu medicul.
Ai incredere in instinctele de parinte. Copilul te va ajuta sa il hranesti corect, sa ai grija de el corect, daca stii sa urmaresti toate semnalele transmise. Vezi daca ia in greutate, daca mananca bine, daca nu cumva ii e foame intre mese. Micutul va avea cel putin sase scutece pline pe zi si trei sau mai multe defecari, deci e bine sa fii atent si la acest astept dupa primele sase zile de la nastere. Ai incredere in ce simti ca parinte si in ce gandesti si nu te speria daca se mai intampla sa apara si niste mici „anomalii” in comportamentul si in viata copilului. Le rezolvi daca nu te panichezi, cu siguranta.
Pastreaza consistenta hranirilor. Nu schimba metodele de hranire, cantitatea de lapte sau de hrana pe care o dai copilului. Copilul are nevoie de o hranire predictibila si are nevoie si de cat mai multa hrana ca sa se dezvolte rapid si in ritm sustinut mai ales in primele luni de viata. Alege cele mai bune tipuri de lapte praf, mergi pe laptele matern daca poti alapta si incearca sa ai grija si tu la alimentatia ta. Cu cat vei fi mai atent la nevoile de hrana ale copilului, cu atat vei avea cele mai bune rezultate pe termen lung si un copil sanatos si activ.
Invata cand sa ceri ajutor. Daca apar probleme cu lactatia, cu hranirea la san a micutului discuta cu medicul, gasiti solutii impreuna si oferiti copilului cea mai buna varianta de alimentatie. Cere ajutor si cand nu te descurci cu hranirea, cand vezi ca micutul nu prea mananca si nu stii de ce, dar si atunci cand apar probleme serioase cu hranirea si micutul nu ia deloc in greutate, desi incerci sa il hranesti exact asa cum ti s-a spus.