Ne temem de colici? Ce sunt ele si cum ajuti bebelusul sa treaca mai usor peste ele?

Colicile copilului sunt perfect normale si sunt semn ca sistemul digestiv functioneaza si se adapteaza la viata din exteriorul uterului.

Daca esti deja parinte stii foarte bine ca in primele saptamani de viata copilul are momente in care plange mult fara sa iti dai seama exact ce se intampla. De multe ori e vorba de colici, care pot avea mai multe cauze. Ele apar la putin timp dupa nastere si se vor acutiza in saptamanile 4-6 de viata.

De la trei sau patru luni colicile nu mai sunt o problema. Colicile nu sunt ceva de speriat pentru parinti, toti bebelusii vor trece prin ele. Stii ca e vorba de o colica daca plansul copilului e frecvent si dureaza mai mult de trei ore pe zi, mai mult de trei zile pe saptamana.

Colicile pot fi rezultatul unui proces in care sistemul digestiv incepe sa se acomodeze pe masura ce copilului ii sunt date diverse alimente si ingrediente, pe masura ce apare si diversificarea. Crampele de la nivelul abdomenului sunt cele care cauzeaza frecvent colici. Durata colicilor este de trei sau sase luni, apar prima data in a sase saptamana de viata a copilului, si de cele mai multe ori dispar singure. Daca ai observat cu atentie bebelusul ai vazut ca perioadele de plans incontrolabil apar in a doua parte a zilei si seara.

Nu conteaza sexul copilului, modalitatea de hranire, momentul nasterii, colicile tot apar si nu prea ai ce sa faci.

Cauzele colicilor au legatura stransa cu alimentatia in prima faza. Dar pot fi multe altele. De exemplu, dezvoltarea incompleta a sistemului digestiv, digestia e dificila pentru ca lipsesc probioticele, tranzit intestinal lent pentru ca musculatura din interiorul sistemului digestiv inca invata ce are de facut. Alimentele care provoaca alergii sunt si ele pe lista de cauze ale colicilor, tehnicile de alaptare incorecte, nu tii copilul in pozitie dreapta cand alaptezi ca sa ajunga alimentele imediat in stomac, regimul alimentar al mamicii, se adauga si ele pe lista cu siguranta.

Plus ca s-ar putea sa nu respecti momentul in care poti introduce si alimente solide in alimentatie, diversificarea se va face dupa sase luni de viata. Temperamentul copilului, sensibilitate prea mare la stimuli externi, nivel hormonal crescut care duce la dureri de stomac, acestea ar putea si si alte cauze ale colicilor.

Simptomatologia asociata cu o colica este una foarte variata. Copilul plange fara motiv, strange pumnii, picioarele cand plange, se inroseste tot. De multe ori copilul inghite si aer cand plange, apar gazele intestinale. Singura modalitate de a scapa de durerile de burtica si de gaze este eliminarea lor si incurajarea defecatiei spontane.

Ce trebuie sa inteleaga mamicile este ca nu ai cum sa previi colicile si nici nu ai de unde sa stii cand vor aparea. Le faci fata si incerci sa ajuti bebelusul sa treaca mai usor peste ele si sa le suporte mai bine.

Cum iti ajuti copilul sa treaca mai usor peste colici?

Daca alaptezi:

  • Ai grija la tot ce bei si mananci. Tot ce consumi, elementele esentiale din mancare, bautura vor ajunge si in organismul copilului;
  • Evita cofeina si ciocolata, sunt niste stimulente prea puternice;
  • Evita lactatele, nucile, mai ales daca ai bebelus cu alergie la ele;

Daca hranesti copilul cu lapte praf:

  • Incearca sa gasesti brandul potrivit pentru copilul tau-micutii pot fi alergici la anumite proteine din laptele praf;
  • Hraneste copilul mai des si stabileste cantitati mai mici de lapte;
  • Nu oferi copilului prea mult laptic si prea repede. Permite copilului sa se hraneasca timp de 20 de minute;
  • Incalzeste laptele praf preparat, incearca sa-l aduci la temperatura corpului.

Cum tii copilul cand il hranesti?

  • Copilul va fi mereu in pozitie dreapta cand alaptezi sau cand ii dai lapte cu biberonul;
  • Maseaza spatele bebelusului, incearca sa scapi de orice fel de gaze care se acumuleaza in intestinele micutului;
  • Incurajeaza eliminarea gazelor pe cale bucala dupa ce a terminat de mancat, bate-l usor pe spate si mentine pozitia dreapta, pana cand auzi zgomotul cel mai placut pe care il poate auzi o mamica dupa ce si-a hranit puiul;
  • Nu schimba pozitia in timpul hranirii, sustine capul copilului in timpul hranirii, controleaza orice miscari ale acestuia.

Ce poti face ca sa eviti colicile puternice?

  • Nu ii face baie inainte de culcare, de momentul in care il culci. Prefera sa ii faci baita dimineata, cand colicile au trecut;
  • Infasa-l bine si ferm pentru a permite o pozitie corecta in timpul odihnei;
  • Ofera-i ultima masa a zilei in intuneric, ca sa nu fie stimulat prea puternic;
  • Ajuta-l sa scape de gazele pe care le va acumula in stomac in timpul meselor;
  • Culca-l doar dupa hranire si dupa ce a scapat de gazele intestinale si stomacale;
  • Daca tot plange incearca sa il mai hranesti o data daca vezi ca micutul mai are nevoie de hrana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.