Cum sa ai un bebe care face „pachetelul” in mod regulat si fara probleme?

Bebelusii au probleme cu sistemul digestiv in primele luni de viata, asa ca trebuie ajutati.

Contrar credintelor populare nu toti bebelusii pot sa aiba o digestie perfecta si sa faca „pachetelul” in mod regulat dupa nastere. Anumite afectiuni, probleme de alimentatie, lipsa florei intestinale dezvoltate suficient, toate pot influenta peristaltismul si eliminarea excrementelor in mod regulat.

Inainte sa intelegi cum poti sa iti ajuti copilul sa nu aiba probleme cu digestia si cu episoadele de constipatie este bine sa te gandesti la ce inseamna un ritm de eliminare a excrementelor normal pentru bebe.

De cate ori nu ti s-a intamplat ca parinte sa nu stii ce sa faci cand copilul nu a avut scaun timp de mai multe zile? Te-ai panicat, ai sunat doctorul si ai incercat sa gasesti solutii cat mai rapide ca sa ai „pachetelul” mult asteptat. Si e firesc sa reactionezi asa pentru ca nu stii ce se intampla cu sistemul digestiv al copilului, nu stii cum e bine sa fie mai ales daca esti la primul copil.

Medicii pediatri atrag atentia ca la inceput bebelusii pot sa aiba mai multe scaune pe zi, imediat dupa nastere, pe masura ce sunt hraniti. Insa pe masura ce trec saptamanile de la venirea lor pe lume numarul de scaune poate sa fie din ce in ce mai rar, ajungandu-se si la un scaun la cateva zile.

Ceea ce este perfect normal din punct de vedere medical. Bacteriile din interiorul intestinelor se vor maturiza si se vor schimba pe masura ce bebelusul va creste si se va dezvolta normal. Bacteriile acestea au un rol esential in procesul digestiei si sunt motivul principal pentru care se schimba ritmul de eliminare a excrementelor in primele luni de viata.

Pentru copiii care se hranesc de la sanul mamei o perioada mai lunga schimbarile pot si si mai extreme. In cazul lor, scaunul poate sa apara imediat dupa ce mananca, doar o data pe zi sau la cateva zile. Medicul pediatru si parintele vor fi mai interesati de consistenta scaunului si daca micutul are sau nu un disconfort cand acesta apare sau in lipsa lui in situatiile in care trec ore bune intre scaune.

Lipsa unui scaun chiar si cateva zile nu inseamna ca un copil e deshidratat. Singurele fluide pe care le va primi acesta sunt laptele de mama si laptele praf. Apa e interzisa copiilor mai mici de 6 luni.

Pe masura ce copilul creste si sistemul digestiv se maturizeaza, se obisnuieste cu ce are de facut si cu noile diete, alimente introduse treptat, frecventa scaunelor se va schimba negresit. Va aparea si fortarea eliminarii excrementelor uneori, ceea ce ar indica o consistenta ceva mai tare a scaunelor si va fi nevoie de putin ajutor sub forma unor solutii sau supozitoare aplicate local. Dar pana la solutii si supozitoare se va apela la fructe cu multe fibre, la o alimentatie cat se poate de variata si bogata in fibre, adaptata varstei bebelusului.

Ca sa permiteti functionarea normala a sistemului digestiv se poate apela la probiotice speciale pentru bebelusi, la schimbari ale pozitiei copilului, sa nu stea doar pe spate mai ales dupa masa. Se mai pot face exercitii fizice gen bicicleta, prin miscarea picioarelor copilului exact ca pe o bicicleta, cat acesta se afla pe spate, intr-o pozitie relaxata.

E bine sa evitati stimularea manuala sau cea cu diverse solutii, supozitoare, clisme pentru bebelusi pentru ca micutul va deveni dependent de ele.

Ce poti face ca sa ai un bebe care face „pachetelul” cat mai des posibil si fara probleme?

  • Include in alimentatie sucul de fructe proaspete. Sucul de mere, de prune, de pere poate fi administrat copiilor peste patru luni, ca, 60-120 ml suc natural va fi suficient. Daca micutul are deja un an sau mai mult poti creste cantitatea de suc la 180 ml. O saptamana sau doua de suc de fructe dat copilului va fi destul cat sa ii regleze tranzitul intestinal;
  • Sirop de porumb negru. E un remediu bun pentru o digestie cu probleme. Contine un complex de zaharuri proteine care retine apa in fecale. Cu o traditie de cateva sute de ani acest sirop ar putea fi eficient in prevenirea constipatiei la bebelusi;
  • Include in alimentatia copilului alimente bogate in fibre. Daca bebelusul tau a trecut pe mancare solida poti sa ii dai cereale de orez, fructe si legume cu multe fibre, pere, cartofi dulci, prune, caise, broccoli, spanac etc. Poti sa ii dai piure de fructe proaspete, poti sa combini sucuri de fructe naturale cu cereale pentru copiii mici;
  • Ofera copilului lapte praf cu fier. Doza de fier din laptele acesta e redusa, deci nu va determina constipatia sau agravarea ei. Fierul e important in dezvoltarea organismului sau, dar nu in cantitati foarte mari;
  • Evita laptele de vaca pentru ca multi copii s-ar putea sa nu il tolereze foarte bine si sa se constipe;
  • Ofera copilului mai multa apa daca are peste 4-6 luni, pentru a avea o consistenta normala a scaunelor produse zilnic sau la cateva zile, in functie de digestia sa si de cum se comporta sistemul digestiv, cum reactioneaza la hranire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.