Greseli de ingrijire a bebelusului pe care parintii aflati la primul copil le vor face mereu
Din momentul in care ai devenit parinte pentru prima data vei fi coplesit de o multime de griji, vei incerca sa te descurci cum poti mai bine si sa intelegi ce presupune meseria atat de grea de parinte. Multi reusesc sa treaca cu bine peste aceasta provocare si isi mai doresc inca un copil, doi, altii sunt atat de inspaimantati de tot ce se intampla incat nu isi mai doresc inca o experienta de crestere a unui bebelus. Oricat de mult te-ai pregati, ai citi, te-ai documenta, cand ai primul bebe vei face si greseli, multe greseli, foarte multe greseli, de care s-ar putea sa nu iti dai seama sau sa te gandesti ca “asa se face”…
Orice fel de greseli pe care le vei face dupa ce se naste copilul ar putea avea repercusiuni asupra dezvoltarii sale si asupra starii tale de spirit. Asta inseamna ca trebuie sa fii foarte atent ca parinte la orice fel de miscare, la orice fel de probleme aparent minore ale bebelusului, la comportamentul tau daca vrei sa mearga lucruri ca unse in primele luni de viata ale copilului. Iata in continuare cele mai comune greseli pe care parintii care au primul lor bebe le-au recunoscut si modul in care le poti preveni.
Intri in panica din orice si la orice. Cea mai mare greseala a parintilor care au primul lor copil este panica la absolut orice. Te temi chiar si atunci cand micutul sughita, stranuta, cand a trecut cu o ora in plus si nu a facut „pachetelul”. Daca mai si plange mai mereu si nu stii ce se intampla, de ce o face e si mai rau, deja ai probleme mari cu anxietatea si ajungi sa nu te mai poti odihni deloc. Inceteaza sa te mai temi de orice, nu iti vei face bine nici tie, nici copilului. Ia totul incet, pas cu pas, fii calm, mergi cu bebe la doctor mereu cand crezi ca e o problema si nu sta acasa incercand sa faci fata fricii si anxietatii de care suferi oricum de cand a venit pe lume copilul. Asa te linistesti, stii ce are copilul, daca are ceva, primesti sfaturi si vei avea o viata normala.
Nu lasi copilul sa planga. E normal ca micutii sa planga in primele luni de viata. Asa comunica pana sa invete sa vorbeasca. Si asta e modul lor de a te atentiona ca vor mancare, vor atentie, ca au o problema cu burtica, ca au o durere unde, o suferinta. Daca vezi ca plange prea tare si totul e in regula, l-ai schimbat, l-ai hranit, te-ai jucat cu el, ai fost langa el mergi la doctor si te lamuresti pe loc. Cand micutul are si febra, apare roseata pe piele, are inflamatii, cand vomita, cand are dureri de burtica si diaree, cand plange fara sa il mai poti opri deloc cu nimic mergi rapid la medic sau cheama-l acasa si se va rezolva totul. Lasa copilul sa planga si nu incerca sa il opresti sau sa il pedepsesti ca plange.
Ignori febra. Micutul tau poate sa faca febra din mai multe motive, inclusiv cand exista o infectie in corp. Insa multi parinti aflati la primul copil o ignora si prefera sa o trateze rapid cu medicamente, ceaiuri, ce au prin casa. Daca febra e mare, e peste 37 de grade Celsius dupa masurare e bine sa mergi la medic de urgenta cu bebe. Sistemul imunitar al copilului nu e suficient de puternic sa se descurce de unul singur cu o infectie mai puternica, organismul te atentioneaza prin febra ca e ceva mai grav decat crezi, deci mergi la medic cat mai repede si nu ignora niciodata febra, chiar daca nu e foarte mare si bebe pare ca nu se simte foarte rau.
Trezesti copilul din somn pentru alaptare. Da, in primele saptamani de viata laptele matern e esential si din el isi va lua bebe toti nutrientii de care are nevoie, doar asta va manca. Dar nu trebuie sa faci greseala sa trezesti mereu copilul pentru alaptare fortata. Nu trebuie sa trezesti copilul de mai multe ori pe ora sau intr-un interval de cateva ore doar pentru a-l hrani. Stai linistit, iti va spune el singur si te va atentiona cand vrea sa manance, de obicei dupa un somnic bun. Ai grija sa hranesti micutul inainte de culcare mai ales seara si asa vei avea o noapte linistita si tu si va dormi foarte bine si el.
Nu ai grija de ingrijirea orala. Ca adult si la varste mai mari cand ai fost copil ai invatat sa te speli pe dinti zilnic, de doua ori cel putin, dupa fiecare masa. Asa trebuie sa faca si bebelusii, dar ei nu pot sa se spele singuri, evident. Aici intervine parintele care e obligat sa aiba grija de igiena bucala chiar daca nu exista dinti aparuti. Se pot sterge usor gingiile cu un tifon fin, cu un material moale igienizat inaite dupa fiecare alaptare. Poti sa ii dai copilului care a trecut deja de primele doua sau trei luni de alaptare si putina apa, cateva sorbituri, dupa fiecare sesiune de alaptare ca sa cureti cumva cavitatea sa bucala si gingiile.
Nu apelezi si la partener ca sa te ajute cu micutul. Vrei sa faci tu totul, doar esti mama. Asa ca nici nu te gandesti sa lasi partenerul de viata, taticul, sa se ocupe de bebe. Nu se pricepe el la baita si la hranire, dar te poate ajuta cu multe, mai ales la schimbat, la pregatirea lapticului pentru hranire cand treci si pe lapte praf, la joaca. Te apropii mai mult de partener si nu mai ai asa de multe de facut, te mai odihnesti si tu, pentru ca ai nevoie in aceasta perioada.
Te certi sau discuti in contradictoriu de prea multe ori in fata copilului. Evita sa te certi in fata copilului. Nu vei face decat sa il agiti, sa il faci sa planga, ii vei afecta si creierul. Creierul bebelusilor raspunde imediat la orice fel de stimul, asa ca banala cearta intre parteneri si vorbitul tare, tipatul pot sa afecteze dezvoltarea creierului micutului. Fiti calmi, daca vreti sa va certati puteti sa o faceti cat mai departe de bebe, incercati sa nu ii creati in jurul o atmosfera „incarcata”.
Te „prostesti” prea tare in timp ce vorbesti cu bebe. Bebelusii incep sa proceseze destul de bine limbajul si ceea ce aud in jurul lor inca de la cateva saptamani. Asa ca incearca sa vorbesti direct cu el, asa cum ai discuta cu un prieten, o persoana, foloseste cuvintele intregi, un limbaj normal, incearca sa ai propozitii scurte, clare, sa exprimi informatia, mesajul cat mai clar, sa adaugi si nonverbal, expresii faciale cat mai multe, reactii sincere ca sa fii inteles si sa ii mentii treaza atentia copilului cat vorbesti cu el, sa te priveasca si sa incerce sa interactioneze cum poate cu tine.
Iei in considerare orice sursa de informare legata de parenting. Ti-a zis vecina ca si copilul ei a avut x manifestare si stie ea cum sa faci, ti-a zis prietena cea mai buna care nu are copii, dar a citit ea 20 de carti despre parenting modern si iti spune ea totul despre ce sa faci. Cand esti la primul copil si nu prea stii ce sa faci te bazezi de multe ori pe cei din jurul tau, pe cine nu trebuie. Incearca sa iti iei informatiile de la specialisti, de la medici si sa eviti orice fel de discutii legate de sanatatea copilul cu vecina, prietena care „stie ea”, sa nu iti iei informatii neverificate de pe Internet.