Cum sa ai grija de ochii bebelusului in primele saptamani si ani de viata? Cele mai bune sfaturi de la specialisti

De ingrijirea ochilor bebelusului, atentia acordata ochilor, va depinde sanatatea oculara si vederea.
Desi vederea bebelusului nu e asa de clara multe luni dupa nastere, un nou-nascut incepe sa exploreze incet, incet lumea din jur imediat ce se naste. Pentru ca sunt niste organe atat de sensibile, ochii au nevoie de o ingrijire speciala si de atentie sporita mai ales in primii ani de viata, asta daca vrem ca mai tarziu copilul sa aiba o vedere perfecta.
Toti bebelusii se nasc cu ochii aproape inchisi din cauza inflamatiei de la presiunea uriasa din timpul nasterii vaginale. Dupa cateva zile, ochii incep sa arate aproape normal. Uneori nu se deschid simetric, dar dupa ce a trecut inflamatia ochii vor arata perfect normal si se vor dezvolta fara probleme.
In primele luni de viata bebelusii incep sa aiba din ce in ce mai multe probleme de sanatate pe masura ce organismul lor incearca sa se adapteze vietii extrauterine si sa se dezvolte intr-un mediu pentru care s-a pregatit mai bine de noua luni. Dintre toate organele, ochii sunt cei mai sensibili la orice schimbari si pot sa fie afectati de o multime de factori externi, de la lumina, radiatie solara, pana la praf, bacterii, microbi din mediul in care sta copilul toata ziua.
Ochii bebelusului ajung sa functioneze la capacitate maxima si sa ii permita sa vada bine in jurul sau pe la 10 luni pana spre 12 luni. Cu toate ca ochii sunt in formare si au mecanismele lor de protectie, de-a lungul primelor 12 luni de viata apar o multime de probleme la nivelul ochilor. De la ochii care curg mereu, pleoape cu niste cruste urate, la ochi incrucisati sau strabism, infectii oculare, toate sunt obstacole peste care parintii trebuie sa treaca, alaturi de medicul pediatru, si sa le rezolve rapid.
Ce se poate intampla ochiului bebelusilor? Poate sa apara, adesea, o infectie, ochiul se infecteaza de la lipsa de igiena a mediului in care traieste copilul, de la contactul cu microbi, bacterii sau chiar virusuri. Dar se poate bloca canalul lacrimal, asta dupa ce, de la trei saptamani, apar si lacrimile.
Productia de mucus e in exces, observi usor cand canalul lacrimal se blocheaza pentru ca lacrimile se formeaza in ochi si se scurg pe obraji. Si cand canalul lacrimal are probleme apar si infectiile bacteriene. In primul an de viata canalul lacrimal se poate „desfunda” singur, insa e bine sa mergi la medic cu micutul ca sa fie verificat si monitorizat.
Daca apare aceasta problema a mucusului in exces si a canalului lacrimal care se poate „bloca” e bine sa cureti ochii cu un material textil moale, cu apa curata calduta. Ochii copilului vor fi inchisi, miscarea executata cu respectivul material va fi din interior spre colturile ochilor, fiecare ochi va fi sters cu alt material textil ca sa nu infectezi ambii ochi, sa porti bacterii si infectii de la un ochi la altul.
Poti sa mai stimulezi canalele lacrimale, sa le masezi, dar numai la recomandarea medicului pediatru si dupa ce vezi cum se face, dupa ce ai o demonstratie profesionista facuta in fata ta.
Se incepe prin presarea usoara cu varful aratatorului in zona puntii interioare a nasului nou-nascutului, pe partea canalului lacrimal blocat. Se maseaza usor de-a lungul nasului, pe partea unde e problema. Masajul se repeta de doua ori pe zi, dimineata si seara, inainte de culcare. Daca apare inflamatia si roseata nu mai continua masajul si mergi la medicul pediatru pentru control si tratamente.
Pupilele care par albe sau leucocoria ar putea pune probleme, e o cataracta congenitala-de regula cataracta o intalnim la persoanele peste 60 de ani. Va fi nevoie de interventie chirurgicala din timp ca sa se evite orice probleme cu vederea de la cataracta.
Cum se ingrijesc ochii bebelusilor?
- Spala mainile cu apa si sapun inainte de a face orice in zona ochilor, fii sigur ca ai mainile dezinfectate;
- Dezinfecteaza si curata zona ochilor, din jurul lor cu atentie inainte de a te ocupa si de ochi;
- Daca bebe se trezeste cu ochii „lipiti”, pleoapele sunt „lipite” din cauza excesului de secretii nu separa pleoapele cat secretiile sunt uscate. Ia un material textil moale, foloseste solutie salina, apa calduta si inmoaie secretiile uscate, indeparteaza-le cat poti;
- Ochii se vor curata dinspre canalul lacrimal spre exteriorul ochilor ca sa nu aduci murdarie si microbi in ochi;
- Fiecare ochi are materialul sau textil, cum am mentionat si anterior;
- Foloseste materiale textile speciale, de unica folosinta, cand calatoresti;
- Daca ochii sunt rosii si inflamati, au secretii verzui, galbene mergi la pediatru pentru ca e vorba de o infectie;
- Daca secretiile apoase de la ochi sunt deschise la culoare vei merge la un oftalmolog.
In afara de ingrijirea de baza este recomandat sa stimulezi ochii copilului ca sa il ajuti sa aiba o vedere foarte buna. Lumina e buna pentru copil, dar nu foarte multa, vara trebuie sa protejezi ochii de soare cu niste ochelari, cu protectie speciala la carucior, copilul sa nu stea nici in casa in soare puternic.
Ca sa ii dezvolti acuitatea vizuala e bine sa ii arati copilului lucruri, obiecte cu lumini, forme diferite, sa le misti ca sa stimulezi abilitatea de focalizare a ochilor. Schimba si perspectiva, unghiul de vizualizare ca sa antrenezi si mai bine ochiul. Cand mai creste bebe poti sa folosesti o minge sau mai multe ca sa stimulezi si coordonare mana-ochi.
Nu te speria de ochii incrucisati, nu e vorba de strabism de fiecare data. Multi copii, chiar pana la trei ani, vor avea ochii un pic incrucisati cand sunt obositi tare.