Cum sa imbraci bebelusul in functie de temperatura de afara sau de cea ambientala?
Temperatura corporala a bebelusului trebuie sa fie mereu una optima pentru ca micutul sa poata dormi si sa se poata relaxa atunci cand este afara sau sta in patutul sau. Imbracamintea pe care o va avea copilul va influenta temperatura sa corporala, asa ca va trebui sa o alegi cu atentie si sa fii atenta si la ce fel de imbracaminte va purta copilul in functie de sezoanele de peste an si de temperaturile de afara sau din casa.
Imbracatul si dezbracatul bebelusului e deja o adevarata arta. In primele luni si ani de viata corpul sau este atat de fragil incat poti oricand sa ii faci rau fara sa vrei. Tehnicile de imbracare si dezbracare sunt foarte simplu de pus in practica si de invatat cu putina rabdare si multa indemanare.
La imbracat va trebui sa ai copilul la orizontala sau pe picioare, intr-o pozitie stabila, relaxata. Ca sa ii pui hainutele in partea superioara a corpului vei avea grija mereu la cap, toate hainele care se baga pe cap vor fi largite in zona gatului cat se poate ca sa intre capul foarte usor. Cu degetele avem grija ca urechile, ochii, nasucul bebelusului sa nu se loveasca de materiale. Manecile nu trebuie trase pe mana copilului, asa cum fac adultii. Mamica va pune mana sa in maneca si va trage manuta copilului usor pana ce aceasta va intra perfect pe maneca, fara graba insa. La dezbracat se scot manecile rand pe rand, se sustine capul si gatul bebelusului, se largeze zona gatului hainelor, se trag usor de pe cap.
In partea inferioara a corpului lucrurile sunt mai simple. Daca e vorba de pantaloni sau sosete picioarele micutului vor fi imbracate usor cu sosetele sau cu pantalonii, in zona organelor sexuale si a funduletului va trebui o grija mai mare-funduletul se va ridica usor, organele sexuale vor fi protejate si verificate dupa ce am imbracat copilul ca sa nu fie iritate, sa nu existe presiune prea mare asupra lor, la baietei sa nu se „prinda” in hainute.
Hainele bebelusului vor fi puse in straturi ca sa asigure o temperatura corporala cat mai buna si sa fie si mai usor de imbracat, dezbracat la nevoie. Verificarea temperaturii bebelusului e esentiala ca sa stii ce fel imbraci copilul, se va lua la nivelul abdomenului sau al pieptului. Nu te lua dupa temperatura picioarelor, mainilor mai ales in primele saptamani de viata, ea poate fi ceva mai scazuta si e perfect normal sa fie asa.
Cum vei imbraca copilul in functie de temperatura? Daca ai sub 24 de grade Celsius afara sau in ambient, in casa, bebe are nevoie de mai multe straturi de hainute ca sa ii fie cald si sa se simta bine. Un body, un pampers, o hainuta lejera, pantalonei, pijama si niste sosete ar fi de ajuns. Daca il acoperi cu o paturica sau cu doua e perfect.
La temperaturi peste 24-30 grade Celsius e nevoie de un singur strat de haine, din bumbac de calitate, cat mai lejere, ca sa permiti pielii sa respire si sa nu incurajezi transpiratia excesiva si o temperatura prea mare la nivel corporal.
Daca ai un bebe nascut prematur va fi nevoie de un strat in plus de hainute pana cand corpul sau se va dezvolta suficient de mult cat sa isi poata regla singur temperatura.
Nu supraincalzi camera in care sta copilul, 20-24 de grade Celsius e suficient iarna, vara trebuie sa ai cam aceeasi temperatura, la fel si in celelalte doua sezoane.
Semnele clare ca bebelusului ii este prea cald sau prea rece sunt usor de descifrat. Cand temperatura corporala a bebelusului e prea mare dintr-odata acesta transpira, incepe sa respire rapid, e foarte agitat, plange tare. Cel mai simplu ca sa scazi temperatura corporala este sa reduci din straturile de haine pe care le are deja, sa il schimbi in ceva lejer sau sa racoresti un pic camera in care se afla. Daca sunteti afara mergi la umbra sau cauta un loc mai racoros, ventileaza bine caruciorul, fa miscare cu el.
Cand bebe are temperatura corporala prea scazuta si ii e frig nu prea mai e activ, nu raspunde bine la stimuli, pare sa fie obosit, deja culoarea pielii la extremitatile neacoperite se schimba. In acel moment trebuie sa il imbraci mai bine, sa il acoperi cu o paturica, doua mai groase un pic, sa cresti temperatura din camera unde sta micutul.
Dincolo de toate aceste sfaturi e foarte important sa fii atent la nevoile copilului si sa alegi din start hainute de calitate, care sa asigure confort si o temperatura corporala optima mereu. Nu imbraca in prea multe straturi copilul, nu te rezuma mereu doar la un strat de hainute pentru ca s-ar putea sa ai probleme cu bebelusul si sa ajungi si la anumite afectiuni. Discuta cu medicul pediatru mereu daca ai dubii legate de imbracarea copilului si de ce e mai bine sa alegi pentru el.