Eructatia. De ce e necesara si cum te asiguri ca va fi eficienta si sigura?

Dupa ce mananca bebelusii trebuie sa elimine aerul inghitit involuntar.
O etapa importanta a hranirii bebelusului este eructatia. In urma eructatiei bebelusul reuseste sa elimine aerul ajuns in sistemul digestiv. Daca aerul nu e eliminat mereu din sistemul digestiv imediat dupa masa bebelusul va avea varsaturi, va elimina tot ce a mancat si va avea crampe, flatulenta, gaze intestinale, va fi agitat. Eructatia nu se poate face oricum, sunt tehnici speciale pe care mamicile trebuie sa le deprinda inca din primele zile cand incep hranirea bebelusilor acasa sau la spital.
Eructatia este obligatorie indiferent de varsta bebelusului. Ea se va realiza cand se trece de la un san la altul in timpul hranirii, cand se hraneste bebelusul cu sticla, dupa fiecare 30 ml pana la 60 ml, dar si la finalul hranirii. Daca vezi ca bebelusul are probleme cu gazele si are varsaturi mai mereu dupa ce mananca sau in timpul mesei e cazul sa te ocupi de eructatie mai frecvent.
De abia de la doua luni bebelusul va putea eructa fara ajutor din partea parintelui. Hranirea la san si hranirea cu lapte praf pot sa insemne aer destul de mult ajuns rapid in sistemul digestiv, nu ai cum sa eviti intrarea aerului in stomac si intestine.
Eructatia la bebelusi este foarte simplu de facut. Copilul sta in pozitie verticala, nu pe spate, poti sa il sprijini pe umar, poti sa il tii pe picior, dar aici vei sustine bine capul si barbia, in brate. Ca sa elimine aerul rapid incearca sa lovesti usor bebelusul pe spate sau sa ii faci un mic masaj. Bebelusul nu e robot, asa ca nu va aparea eructatia de fiecare data cand aplici aceasta procedura. Lasa-l cateva minute, dupa care repeta procedura si pana la urma va elimina aerul foarte usor.
De fiecare data cand te apuci de procedurile ce vor duce la eructatie ai grija sa ai o panza, un material pe umar si sub barbia copilului, daca il tii in brate, ca sa nu risti sa ai laptic peste tot-odata cu aerul poate sa mai iasa si lapte.
In privinta pozitiilor recomandate de catre specialisti, lucrurile stau destul de simplu. Poti tine copilul sprijinit de piept, barbia ramane pe umar, o mana va oferi suportul pentru corpul bebelusului, cealalta mana executa miscarile despre care am discutat deja la nivelul spatelui. Dar poti sta pe scaun sau poti sa tii copilul pe genunchi, cu grija mare la barbie si la cap, care vor fi sustinute foarte bine. Alta pozitie buna e pe burtica, pe genunchi, cu sustinerea capului, el trebuie sa fie mai sus decat pieptul.
Cand bebelusul e mofturos cat mananca opreste alaptatul sau hranirea cu lapte praf si incearca sa obtii o eructatie corecta, dupa care reia hranirea. La fiecare 5 minute ai putea sa incerci sa ai eructatie cand are loc hranirea la san sau cu biberonul, sticluta cu lapte. Daca totusi nu obtii eructatie corecta schimba pozitia bebelusului si incearca din nou dupa cateva minute. Nu incepe hranirea imediat dupa ce nu ai reusit eructatia pentru ca vei avea un bebe care varsa tot ce a mancat. Cel putin 10-15 minute dupa ce hranesti copilul tine-l in pozitie verticala ca sa nu aiba varsaturi. E normal sa mai si verse laptele pe care a incercat sa il inghita in cantitati mai mari, nu te teme de aceste mici „accidente”.
Pe masura ce va creste bebelusul nu se va mai trezi cu multe colici din cauza aerului inghitit si va invata din reflex sa nu mai inghita aer cat e hranit. E foarte important sa nu aplici presiune prea mare la nivelul spatelui bebelusului, miscarile trebuie sa fie foarte usoare, lente, presiunea trebuie sa fie constanta, miscarile circulare.
Bebelusul iti va semnaliza cand are nevoie de eructatie sau cand e gata sa elimine aerul din stomacel si din intestine. Daca e agitat bebelusul, da sa planga, asta inseamna ca aerul si gazele intestinale incep sa ii faca probleme, se acumuleaza presiunea. Ca parinte trebuie sa incerci imediat sa elimini aerul din sistemul digestiv pana cand acesta ramane „captiv” intr-un loc si e mai greu de eliminat rapid.
Chiar daca bebelusul adoarme in timpul hranirii nu il pune in patut niciodata fara sa elimini aerul din sistemul digestiv. Asa ii dai sansa sa se odihneasca si sa nu aiba probleme cu burtica, sa nu aiba gaze intestinale, colici. Ca sa nu trezesti copilul cand e adormit si vrei sa realizezi procedurile pentru eructatie poti sa incerci pozitia peste umar si sa il freci usor pe spate sau sa aplici cateva lovituri foarte usoare pe spatele copilului pana elimina aerul.
Si nu iti fie teama daca nu obtii rezultatele dorite, aerul tot se va elimina prin anus si cu acelasi zgomot puternic. Poti sa tii copilul in fundulet 15 minute si sa astepti sa elimine singur aerul, sa te joci putin cu el, sa il salti usurel daca e pe genunchi si vei vedea ca eructatia e mult mai simpla decat ai crezut. Dar ai putea sa te joci cu piciorusele sale si sa faceti bicicleta, poti sa ii faci un masaj usor ca sa elimine aerul pe orice cale. Se schimba si marimea suzetei de la sticla de laptic, daca gaurica e prea mare si permite si intrarea aerului in momentul in care bebelusul suge din sticla.
Deja de la patru-noua luni de zile bebelusul nu mai varsa, fix din momentul in care poate sta in fundulet nesustinut. Deci nu trebuie sa iti faci griji prea mari in privinta eructatiei, ea iti va intra in reflex si pana sa te gandesti prea tare la ea nici nu va mai fi nevoie de acest procedeu pentru ca bebe va elimina singurel aerul din sistemul digestiv.