Muzica si bebelusii. Rolul muzicii in ingrijirea bebelusului

Muzica are un rol foarte important in ingrijirea copilului mic.

Ingrijirea copilului nu se reduce doar la tot ce faci ca sa aiba o igiena impecabila si sa ii oferi o sansa la o viata normala. Si muzica e parte din tot procesul de ingrijire si de pregatire a copilului pentru viata de adult si pentru adolescenta. Dar ce rol are muzica pana la urma in dezvoltarea sa si cum o putem introduce in viata micutilor?

Muzica face parte din viata copilului inca din momentul cand se afla in burtica la mami. Sunt studii care au demonstrat ca bebelusii in curs de dezvoltare in uter pot recunoaste nu doar vocea mamei, parintilor, dar si sunete, melodii pe care mami le asculta. Exista chiar reactii la ele si mai tarziu, dupa nastere, poti avea surpriza ca bebe sa recunoasca anumite fragmente din melodiile pe care le asculta pe cand se afla inca in burtica ta.

Primul contact al bebelusului, dupa nastere, cu muzica se poate intampla in cel putin doua moduri. Aude muzica de la o boxa din camera sa, aude muzica pusa de parintii sai in casa. Sau poate esti o mamica ce adora sa ii cante puiului si ai pregatite cantece de leagan. Cantecele de leagan sunt si cele mai bune pentru stimularea limbajului, pentru promovarea atasamentului sau pentru constientizarea spatiala.

De ce e muzica asa de importanta mai ales la varste mici si in cazul fatului? Primul raspuns al fatului la sunete cu frecvente de 300 Hz este deja la 20-25 saptamani de sarcina. La 33 saptamani copilul din uter are ritm cardiac si miscari ca raspuns la ritmul muzicii. Dupa nastere muzica va fi mereu langa, in jurul, foarte aproape de copil.

Ascultatul muzicii e o experienta sociala in esenta. Prin muzica bebelusii invata sa isi controleze emotiile, nevoile fizice, parintii se calmeaza cand canta copilului, deci interactiunea sociala e una perfecta, cadrul sau este unul ideal. Un studiu facut pe bebelusii de sase ani a ajuns la concluzia ca micutii pot sa detecteze in cantecele pe care le canta mamica daca e vorba de tristete sau de fericire, deci pot detecta si semnalele unor anumite emotii si sentimente.

De la ascultat se trece la interactiunea cu instrumentele muzicale si generare de muzica, asa cum e ea, simpla si poate fara niciun fel de noima. Bebelusul experimenteaza stima de sine, increderea in sine, vede ca poate sa aiba un impact asupra lumii din jurul sau, ca e suficient de destept cat sa cante la un instrument, asa cum poate. Este stimulata atentia, creativitatea, concentrarea, sunt rafinate abilitatile motorii fine. Micutii sunt incurajati sa gandeasca, sa cante si ei poate, sa isi dezvolte limbajul, atentia.

Copilul invata sa distinga intre anumite modele si secvente, sa numere, sa aiba memorie mai buna, sa retina mai usor informatia, sa observe diferente, sa le poata indica atunci cand e deja ceva mai marisor.

Cum introduci muzica in viata bebelusului? E simplu:

  • In timpul jocului-bateti din palme in ritmul jocului, incerci sa stimulezi miscarile in ritmul melodiilor auzite;
  • Cumperi jucarii cu sunete, melodii. E cea mai buna modalitate de a avea muzica in orice forma cat mai aproape de bebe;
  • Folosesti ce ai prin jur, linguri, cani, castroane, furculite ca sa inventezi muzica si sunete din nimic;
  • Alege gadgeturi pentru bebelusi cu muzica, de exemplu niste jucarii atarnate deasupra patului care se invart si in acelasi timp ai melodii care se tot repeta;
  • Il lasi sa asculte impreuna cu tine, pui muzica la un player, la tv, muzica pentru copii sau ceva clasic, antrenant, pop, dance;
  • Mergi la ore de muzica pentru mamici si bebelusi. Asa micutul va explora diverse tipuri de sunete si de instrumente si va invata foarte multe;
  • Introdu muzica in tot ceea ce inseamna activitati zilnice. Oricand interactionezi cu bebelusul canta, pune muzica, indiferent de ora;
  • Foloseste drumurile lungi ca sa inveti copilul cu mai multe tipuri de sunete, de melodii, poate cu genuri diferite. Cand mergi cu masina in vacanta e momentul perfect sa ii oferi copilului sansa sa descopere singur ce muzica ii place.

Important este sa ai un ritm constant in muzica, sa fie muzica lenta sau ceva mai antrenanta, sa nu ai genuri muzicale si piese care ar putea fi prea greu de suportat atunci cand ai doar cateva lunite. Poti sa iti faci playlist si sa il schimbi pe masura ce copilul creste. Sau foarte bine poti sa il lasi pe el sa iti indice ce piese ii plac in functie de reactiile pe care le are.

Totul veti face impreuna, nu forta copilul sa asculte ce asculti si tu, adultul. Cauta pentru inceput melodii pentru copii, in functie de varsta pe care o are micutul. Dupa care poti sa incerci sa mai diversifici pe masura ce copilul se invata cu un anumit tip de muzica. De fiecare data cand faci schimbari vezi si ce reactie are, ce parere are, atat cat o poate el exprima si de abia dupa ce ai acordul sau si vezi ca are o reactie pozitiva incepi si faci schimbari.

4 thoughts on “Muzica si bebelusii. Rolul muzicii in ingrijirea bebelusului

  1. Muzica joacă un rol esențial în dezvoltarea bebelușului, încă din stadiul de sarcină. Studiile au arătat că bebelușii pot recunoaște și reacționa la sunete și melodii ascultate de mamă în timpul gestației. După naștere, muzica continuă să fie prezentă în viața lor și poate fi o modalitate minunată de a-i stimula dezvoltarea lingvistică, atașamentul și conștientizarea spațială. Muzica oferă o experiență socială importantă pentru copii, contribuind la controlul emoțiilor și la interacțiunea pozitivă cu părinții. O conexiune specială se formează prin intermediul cântecelor de leagăn și a momentelor muzicale petrecute împreună, influențând pozitiv evoluția lor emoțională și socială.

  2. Articolul despre rolul muzicii în îngrijirea bebelușilor evidențiază importanța sunetelor armonioase în dezvoltarea timpurie. Muzica nu doar calmează, ci și stimulează creșterea cognitivă și emoțională a bebelușilor. Este fascinant cum notele muzicale pot avea un impact atât de profund asupra celor mici

  3. Muzica poate juca un rol benefic în dezvoltarea și îngrijirea bebelușilor. Melodiile calme și ritmurile blânde pot contribui la relaxarea și stimularea senzorială a micuților. Articolul subliniază importanța muzicii în interacțiunea cu bebelușii, oferind sugestii utile pentru părinți și îngrijitori.

  4. Muzica poate avea un impact pozitiv asupra dezvoltării bebelușilor. Sunetele melodice pot calma și stimula bebelușii, contribuind la dezvoltarea lor cognitivă și emoțională. Este important să includem muzica în rutina de îngrijire a bebelușilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.