Substante si lucrusoare de evitat atunci cand te ocupi de ingrijirea unui bebe

Ingrijirea pielii bebelusilor si copiilor mici e extrem de importanta pentru o viata fara stres.
Cand ai un copil mic e foarte greu sa te ocupi ca la carte de ingrijirea sa. Din fericire ai foarte multe produse si lucruri utile pe care le poti folosi. Doar ca nu toate sunt sigure si sunt asa de bune pentru sanatatea copilului.
Ca parinte trebuie sa fii cu ochii in patru mereu si sa citesti fiecare eticheta a produselor folosite, sa evaluezi produsele si sa te documentezi bine inainte de a incepe sa le utilizezi. Doar asa poti fi sigur ca vei avea un bebe care se simte bine si e in siguranta. Ce substante si lucruri ar fi de evitat cand te ocupi de ingrijirea copilului?
Parfum. Citeste cu atentie eticheta produselor de ingrijire pentru bebelus. Daca vezi ca are parfum, indiferent de ce tip este, e bine sa le eviti. Parfumul e un puternic iritant pentru piele sau pentru ochi, bebe poate avea alergii serioase de la parfum si alte astfel de substante. Alergiile de contact sunt mai frecvente la copii. Pe langa citirea etichetei si identificarea parfumurilor e bine sa iei doar produse care nu au miros puternic si sa le eviti pe cele care lasa pielea parfumata, pentru ca bebe nu are nevoie de piele parfumata cand e foarte mic. E nevoie doar de o curatare usoara si de igiena ca la carte. Atat.
Ulei mineral. Il gasesti in creme de tot felul, in uleiuri pentru piele si in produse pentru ingrijirea parului, in lotiuni. Are actiune lubrifianta, este mai ieftin si mai usor de folosit, devine baza pentru mai toate produsele de ingrijire pentru bebelusi. Dar uleiul mineral e foarte nociv pentru pielea sensibila a bebelusilor, blocheaza porii si previne respiratia normala a pielii. Daca mai adaugi si parfum sintetic pe langa acest tip de ulei ai deja reteta perfecta pentru disconfort si piele iritata cand ai de ingrijit un bebelus.
Parabeni. Doar cateva exemple ca sa stii la ce ne referim: ttilparaben, butilparaben, metilparaben, propilparaben orice se termina in -paraben. Se folosesc in mai toate produsele de ingrijire pentru bebe pentru ca inhiba dezvoltarea microbilor. Dar sunt foarte iritanti pentru pielea fina a bebelusilor, intervin in functionarea normala hormonala, sistemul endocrin nedezvoltat complet va avea si el de suferit.
Fenoxietanol. Este un conservant cu actiune puternica gasit peste tot in produsele pentru copii, ca alternativa „naturala” la parabeni. Fenoxietanol ar putea sa aiba impact asupra sistemului nervos, este de altfel interzis in industria cosmetica japoneza. Irita pielea destul de rau, poate provoca disconfort bebelusului, deci atentie mare la toate produsele ce il contin.
Lauril (eter) sulfat de sodiu. Il gasim mai ales in sampoane, produse de curatare, detergenti. De ce? Determina producerea de multa spuma. Dar cauzeaza iritatii ale pielii si ochilor, caderea parului, probleme cu scalpul, alergii. Mai grav este ca se absoarbe rapid prin piele si trece de bariera de protectie a corpului nostru.
Polietilen glicol. Il vezi pe etichete sub forma PEG-+un numar. Cu cat e mai mic numarul, cu atat se absoarbe mai rapid in piele aceasta substanta. El poate hidrata si inmuia pielea, mentine produsele stabile chimic, permite penetrarea prin piele mai buna a altor ingrediente, rele sau bune. Pielea bebelusului e iritata, pielea se contamineaza mai usor cu tot felul de substante nocive.
Talc. Desi poate parea o substanta banala, folosita de zeci de ani pentru copii, talcul poate fi periculos si el. Multe produse cu talc au si impuritati sub forma de azbest, asa ca e bine sa cauti doar pudra de talc cat mai pura sau sa eviti talcul. E bine sa cumperi produse fara talc si sa cauti inlocuitori in ingredientele produselor, de exemplu amidon de porumb.
Oxibenzona. E bine sa folosesti protectie solara fizica ce contine oxid de zinc si nu protectie chimica ce contine substanta amintita. Sistemul endocrin si hormonii vor fi dati peste cap, multe substante nocive pot fi absorbite prin piele, asa ca mare atentie.
Dimeticona. O gasim in balsam, lotiuni, crema pentru protectie solara. Este ca un fel de bariera pentru piele, nu permite deshidratarea si uscarea pielii, asa rezista crema pentru protectie solara pentru bebelusi si la contactul cu apa. In loc de produse cu aceasta substanta este bine sa cumperi unele naturale cu uleiuri din plante sigure si ceara, tipuri de ceara care ajuta la repararea si protejarea pielii fine a bebelusului.
Coloranti artificali. Sunt de evitat indiferent in ce forma apar. Reactiile alergice pot fi destul de mari, unele produse pe baza de coloranti artificiali au si metale grele si pot provoca multe tipuri de cancer. Daca ai un numar CI mai mic de CI 75000 e de evitat produsul.
Scaunele pentru cada pentru sugari. Da, ii pot ajuta pe bebelusi sa stea drepti la baita, dar iti asumi riscuri inutile folosindu-le. Ventuzele nu sunt deloc sigure si scaunele devin niste capcane mortale pentru copii, nu ai deloc siguranta pe scaunele. Mai bine cumperi un scaunel din plastic stabil pentru baita. Important este sa nu lasi copilul nesupravegheat.
Marsupiu pentru purtare bebelusi in timpul deplasarilor pe jos. Poate fi interesant si placut pentru mamica sa isi stie copilul cu ea mereu, insa in decursul a 20 de ani au fost cel putin 14 decese legate de purtarea unui astfel de accesoriu. Apare riscul de sufocare, ranile la nivelul craniului pot sa fie o problema, fracturi au fost raportate destul de des. Varianta cu inele e mai safe, variantele pentru purtat in spate, orice are aprobare de la autoritati poate fi folosit fara probleme.
Lenjerie de pat si bare de protectie. Pana la 18 luni, varsta critica pentru bebelusi, trebuie sa ai grija cu aparatorile si cu lenjeria. Nu ai voie sa ai pernute de tot felul pe langa copil, pleturi, paturici puse peste tot prin patut pentru ca risti sa se sufoce copilul. Discuta inainte cu un specialist cand alegi tot ce iti trebuie pentru patul copilului ca sa nu gresesti.
Premergatoare si alte produse asemanatoare. Nu le poti da la copii inainte sa invete sa mearga pentru ca le faci mai mult rau decat bine. Pot sa cada pe scari, daca stai la casa, pot sa traga de pe masa fel de fel de lucruri, pot sa verse bauturi fierbinti pe ei, pot sa ajunga la cuptor si sa se friga, pot ajunge sa cada in cada, piscine. Mai bine investesti in centre de joaca fixe ca sa ii mentii intr-un loc si sa le mentii atentia concentrata pe activitati cat mai interesante, colorate si usor de deslusit la varsta lor.