Cum e viata bebelusului in uter? Cele mai frecvente intrebari si raspunsurile specialistilor

Viata bebelusilor in uter e una foarte interesanta, toate simturile sunt puse la incercare.

La cateva saptamani de la conceptie deja copilul incepe sa isi dezvolte simturile. La nastere copilul are un intreg sistem senzorial functional, vedere, miros, gust, atingere, auz. Insa pana a ajunge la toate aceste simturi si la o functionare corecta va fi nevoie de foarte multe zile de dezvoltare si de adaptare la viata din uter. Ce fel functioneaza toate simturile in uter?

Primul dintre simturile dezvoltate la copilul aflat in uterul mamicii este cel tactil. Din a 8-a saptamana de sarcina copilul are deja receptori pentru simtul tactil. Simtul tactil este esential pentru supravietuirea copilului dupa ce paraseste uterul si isi incepe viata intr-un mediu total nou pentru el. Receptorii sunt si ei cruciali pentru dezvoltarea normala in uter, sistemul nervos stie ca e cazul sa inceapa sa se dezvolte din uter. Anumite lucruri nu vor putea fi percepute in uter, de exemplu durerea, cel putin la inceput. De abia din saptamana a 24-a de sarcina copilul va avea conexiuni neuronale si structuri care ii vor permite sa aiba un simt tactil ceva mai dezvoltat si mai fin.

Cum se misca micutul in uter? De pe la noua saptamani de sarcina bebe incepe sa aiba primele sale miscari. Miscarile de la inceput se vor vedea doar la utrasunete, mamica nu prea le va simti vreme ce inca niste saptamani bune. Din saptamana a 13-a de sarcina copilul isi va duce degetelul la gurita si il va tine in gurita.

Primele miscari voluntare musculare apar in saptamana a 16-a de sarcina. Din acel moment bebe se va misca de 50 de ori pe ora cel putin, isi va intinde corpul, isi va schimba pozitia, isi va misca capusorul, membrele, va incepe sa exploreze uterul excesiv de umed, lichidul amniotic in care se afla. Bebe isi atinge deja mainile, fata, misca picioarele, isi atinge picioarele, cordonul ombilical e atins si el. Deja in saptamana a 37-a de sarcina bebe are coordonare buna si poate apuca cu degetelele orice.

Bebelusii se pot apuca de niste activitati ciudate, lingerea peretului uterin, se vor „plimba” prin uter impingand cu picioarele peste tot. Cand parintii rad, de exemplu, bebelusii incep sa se miste in jos si in sus in uter. La al doilea sau al treilea copil locul din uter va fi mai mare pentru ca si uterul e mai mare, va avea loc mai multe bebe, cordonul ombilical va fi mai lung.

Din saptamana 16 de sarcina apar si loviturile prin uter, miscarile mai bruste ale bebelusului, iar din saptamana 29 bebe se misca de cel putin 10 ori pe ora, miscarile devin mai puternice pe masura ce bebe creste in uter.

Dorm copiii in uter? Fetusii dorm in uter, desigur. Se misca si ochii in faza de somn REM, ca la adulti, apar si visele probabil despre senzatiile avute in uter. Nu stim clar ce e in capul bebelusilor din uter, dar s-a constatat ca exista aceste miscari oculare si sunt cand mai puternice, cat aproape insesizabile.

Bebelusii aud in uter?  De la 18 saptamani de sarcina bebe aude bataile inimii mamicii. De la 29 de saptamani de sarcina aud si sunete din afara uterului, recunosc muzica, vocea parintilor, alte sunete simple. Si ce e ciudat, bebelusii prefera sa vorbesti cu ei sau sa auda vorbindu-se limba nativa a parintilor si nu limbi straine. Ce aud ei e oarecum filtrat prin intermediul lichidului amniotic si suna ca si cum ar fi intr-o sala sau ca atunci cand ai urechile infundate cu ceva apa din bazinul de inot.

Pot gusta bebelusii in uter? De la opt saptamani de sarcina se dezvolta si papilele gustative, dar simtul gustului nu va fi utilizat decat dupa 15 saptamani. In lichidul amniotic sunt molecule de la tot ce mananca mama. Pot gusta doar niste gusturi foarte puternice, usturoi, condimente puternice, dar gustul va fi mai putin intens decat cel pe care il simte mamica.

Bebe prefera ceva dulce, aroma, gustul dulce, de aceea vor bea pe nerasuflate lapte matern.

Pot vedea bebelusii in uter? Ochii copilului se vor dezvolta incepand de la sase saptamani de sarcina, pleoapele se formeaza o luna mai tarziu. Dar ele vor acoperi ochii complet si vor ramane inchise pana in al doilea trimestru de sarcina, saptamana 27. Deja la 31 de saptamani bebelusii din uter pot sa detecteze si sa raspunda la lumina puternica. Daca vei indrepta o lanterna cu lumina puternica spre burtica vei vedea ca bebe se va misca imediat. In ultimele saptamani de sarcina bebe se va putea concentra pe obiecte mai mari si va putea sa urmareasca miscarile cu ochisorii. Ochii vor continua dezvoltarea si dupa nastere.

Pot bebelusii sa miroasa in uter? Din saptamana a 8-a de sarcina se formeaza si receptorii pentru miros, bebe va mirosi in timp ce respira in uter si inghit lichid amniotic. Asa se va obisnuit cu mirosul lichidului si cu mirosul tau, al mamicii. Mirosul lichidului e similar cu mirosul laptelui matern.

Ce fac bebelusii daca au nevoie la baie in uter? 20% din copii au scaun in uter si urineaza. Nu e nimic obisnuit, mai rau este daca micutii inghit lichid cu materiile lor fecale. De urinat oricum urineaza pentru ca tot „mananca” e lichid. Vanturile pe care le mai dam noi, adultii, si de care ne e rusine de multe ori nu exista in uter. Bebe nu inhaleaza aer ca sa poata „trage” niste vanturi bune, deci nu trebuie sa iti faci griji in aceasta privinta. Materiile fecale ale bebelusilor sunt negre, verzi, lipicioase, au si mucus, lichid amniotic, bila, apa, celule intestinale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.