Laxativele in sarcina. Pot fi administrate si care sunt cele mai sigure pentru mamica?

Printre cele mai complicat de gestionat simptome din sarcina se afla si constipatia. Constipatia din sarcina e diferita si chiar mai grava decat cea de dinainte de perioada de graviditate, materiile fecale ajung sa se intareasca atat de mult incat e imposibil fara „ajutor” sa le elimini din colon si rect. Laxativele sunt cea mai populara solutie si varianta eficienta pentru mamici. Dar sunt ele sigure pentru gravida si bebe si care sunt cele mai bune in sarcina, cele recomandate si cu efecte bune si rapide?

Constipatia este o afectiune comuna in sarcina. 11% pana la 38% dintre femeile gravide se confrunta cu ea in cele noua luni de graviditate. Daca inainte de sarcina constipatia apare din cauza unui consum redus de fibre si lichide sau de la anumite suplimente alimentare, de la o mancare care nu incurajeaza o digestie usoara, cand ramai gravida cauzele constipatiei sunt diferite si nu prea le poti controla in totalitate.

Cauzele constipatiei in sarcina sunt: cresterea concentratiei de progesteron, care va relaxa muschii intestinali si va determina miscarea mai lenta a alimentelor in interiorul lor, activitatea fizica redusa pe masura ce creste burtica, dieta saraca in fibre alimentare de calitate, anxietatea, ingrijorarile tipice, suplimentele pe baza de fier, vitaminele prenatale cu fier mult, cresterea uterului si a copilului si presiunea prea mare pe intestine, de unde si tranzitul redus, cantitatea prea mica de apa bauta in cursul unei zile.

Si odata ce ai constipatie apar si simptomele care iti vor transforma viata in cosmar: scaune mai putine in 7 zile, disconfort abdominal, crampe, balonare, flatulenta, dificultate la evacuarea scaunelor, scaune tari si deshidratate, senzatie de durere la eliminarea scaunului, hemoroizi si fisuri anale.

Ca sa scapi de aceste simptome cat mai rapid primul gand este sa apelezi la laxative. Laxativele sunt recomandate in sarcina, dar doar in anumite conditii, sub supraveghere medicala, la recomandarea medicului care se ocupa de sarcina, cand constipatia tipica pentru perioada de graviditate nu poate fi rezolvata cu tratamente naturale.

Un laxativ usor este sigur de administrat in sarcina, cele pe baza de magneziu functioneaza foarte bine, dar si cele care adauga volum masei fecale vor fi excelente, alaturi de fibre. La nevoie medicul recomanda si emoliente fecale pentru reducerea constipatiei in sarcina.

Laxativele nu se folosesc excesiv pentru ca se poate ajunge la diaree, pierderi de fluide corporale, dureri de stomac si crampe severe, simptome ce pot afecta sanatatea ta si a bebelusului la un moment dat.

Se va evita uleiul din ficat de cod, asta pentru ca va preveni absorbtia unor vitamine si minerale. De preferat in prima faza sa se apeleze la mancaruri si ingrediente cu multe fibre, la consumul mai mare de apa, 2.5-3 litri de apa pe zi, dar si la exercitii fizice regulate.

Daca ar fi sa ai o lista de bifat cand esti constipata in sarcina si vrei ceva cu efect laxativ ca sa nu mai ai probleme la baie vei incepe cu suplimentele cu fibre. E nevoie de doar 10 g de fibre in plus pe zi ca sa ai scaune regulate si fara probleme de consistenta sau de eliminare pe cale naturala. Da, mai apar crampe, balonare, dar daca ajustezi dozele in functie de gradul tau de toleranta alimentara poti obtine rezultate foarte bune.

Emolientele fecale pe baza de docusat de sodiu pot fi administrate in sarcina, asta chiar daca ar putea duce la usoare dezechilibre electrolitice la paciente. Ele sunt foarte bune pentru ca previn mai degraba constipatia si nu sunt substante diverse retinute la nivel intestinal.

Pe langa ele vor functiona bine si laxativele osmotice, care nu fac altceva decat sa retina apa mai multa in intestine si sa incurajeze formarea unei mase fecale cu o consistenta mai moale, usor de eliminal la nivel rectal si anal. In cazul acestor tipuri de laxative se recomanda utilizarea pe termen scurt si urmarirea efectelor secundare cu mare atentie.

Alta categorie de laxative care ar putea fi utilizate in sarcina sunt cele cu efect stimulant, care vor creste activitatea colonului si vor incuraja eliminarea fecalelor acumulate acolo. Uneori pot sa duca la diaree, deshidratare, dezechilibre electrolitice usoare, dar nu trebuie sa iti faci griji, cazurile sunt izolate, si daca ai o constipatie mai rebela ar putea fi salvarea ta. Te vei feri de senna, care ajunge si in laptele matern si vei lua laxativele stimulante doar cand celelalte tipuri de laxative amintite anterior chiar nu functioneaza deloc.

Mai nou se apeleaza si la terapia rectala pentru a trata constipatia in sarcina cu altceva decat cu laxative. Se adauga substante laxative in clisme inalte sau care vizeaza doar colonul, „joase”, dar aceste terapii se folosesc in cazuri extreme si doar in spital, sub supravegherea personalului de specialitate, cu administrare conform instructiunilor si protocolului stabilit pentru femeile gravide.

Pana la laxative si la alte terapii rectale poti sa previi constipatia in sarcina foarte usor:

  • Bea suficienta apa pe zi, cel putin 2-3, chiar 4 litri pe zi cand esti deja gravida intr-o luna avansata;
  • Mananca mai multe fibre de calitate, fructe, legume, cereale integrale, verdeturi de sezon;
  • Fa exercitii fizice regulate, yoga, mergi pe distante scurte sau lungi, in functie de cum te simti;
  • Mananca mai frecvent, portiile se reduc insa, ca sa ai o digestie usoara si sa reduci presiunea pusa pe stomac;
  • Nu ignora senzatia care apare inainte de defecarea spontana, daca nu vrei sa ai constipatie agravata si sa petreci mai mult timp pe vasul de toaleta incercand sa elimini tot ce poti din colon si rect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.