Cate nasteri poate avea o femeie intr-o viata si cati copii?

Studiile arata ca o femeie poate avea 15-30 de copii intr-o viata.

Sunt mamici care inca de la prima menstruatie isi doresc sa aiba cat mai multi copii cand vor fi mature si vor gasi si barbatul potrivit. Si e firesc sa fie asa mai ales daca ai si o situatie materiala buna si vrei sa ai o familie frumoasa si numeroasa. Doar ca deja la la al patrulea sau al cincilea copil si eventual niste cezariene te gandesti cati copii poate „suporta” organismul si uterul feminin.

Pana nu demult nu se stia cu exactitate care ar fi acest numar si multe femei care deja avusesera multi copii, poate 8-10 minuni, deja se gandeau sa renunte la conceptie de teama sa nu li se intample ceva sau sa se nasca copii cu probleme. Din fericire astazi stim exact cati copii poate avea o femeie intr-o viata.

Moulay Ismail a fost un imparat din dinastia marocana Alaouite de prin anii 1672-1727. Desi nu iti suna deloc cunoscut numele, el este faimos deja pentru un lucru simplu: ar fi avut peste… 1171 de copii… Fireste, nu i-a avut cu o singura femeie, a intretinut relatii sexuale cu cine a vrut si cu cine a putut, cat a putut pana cand a ajuns la numarul fabulos. Si nu a fost singurul care a stiut ce sa faca cu al sau organ sexual.

Augustus cel Puternic si Ginghis Han se pare ca au avut si ei sute de copii cu mai multe femei, primul ar fi avut vreo 370 de copii cu amantele, al doilea deja e de cartea recordurilor, ar fi avut peste 1000-2000 de copii in toata viata.

Dincolo de aceste numere care nu par prea realiste, femea poate sa se reproduca jumatate din viata si doar o data la un an aproape, are nevoie de noua luni sa duca la capat o sarcina sanatoasa. Deci femeile nu pot avea la fel de multi copii precum barbatii, care ar putea sa ejaculeze si de doua sau trei ori pe zi suficienti spermatozoizi cat sa lase gravide cate femei vor ei si cate pot. Studii recente au demonstrat ca o femeie sanatoasa poate sa aiba 15 sarcini in viata sa. Depinde insa cati bebelusi aduce pe lume la finele a noua luni, numarul copiilor ei putand ajunge la 15-30 bebelusi nascuti de o singura mama intr-o viata.

In acest punct al discutiei trebuie sa intelegem cum ajunge o femeie sa ramana gravida. Da, stii cu siguranta cum se intampla lucrurile si ce ai de facut in dormitor ca sa ajungi sa iti vezi micutul sau micuta dupa cele noua luni de sarcina. Insa educatia sexuala este importanta la orice varsta si mai ales pentru fetele si femeile care nu au experienta sexuala, nu au discutat niciodata astfel de probleme cu specialisti sau cu parintii.

Asadar, cum se intampla conceperea unui copil pe cale naturala? Lucrurile sunt simple. La ovulatie, lunar, un ovul care se maturizeaza in interiorul ovarelor suficient de mult se deplaseaza in trompele uterine, spre uter. Ca sa ramai gravida trebuie neaparat sa ai activitate sexuala regulata in perioada de 1-2 zile inainte de ovulatie si in primele 24 de ore de cand a inceput ovulatia. Pe langa existenta ovulului in trompele uterine, eliberat din ovare, e nevoie de un alt element important pentru conceperea unui copil: spermatozoidul.

Spermatozoizii se afla depozitati in testiculele barbatului, fiind produsi in continuu. Odata ce barbatul intretine relatii sexuale, si ajunge la orgasm in urma stimularii organului genital in interiorul vaginului, sperma cu spermatozoizii e proiectata spre colul uterin, ejaculata in vagin, in cantitati ce variaza in functie de excitare si de abstinenta anterioara sexului.

Imediat ce au ajuns in interiorul vaginului spermatozoizii incep sa se deplaseze spre trompele uterine in cautarea ovulului. Celulele spermei rezista in aparatul genital feminin 2-3 zile de la ejaculare si raman viabil pentru fecundarea ovulului. Spre deosebire de ele, ovulul va rezista 24 de ore dupa ovulatie, dupa care e eliminat prin vagin la sangerarea tipica menstruala.

Daca in aceasta fereastra foarte mica se intalnesc spermatozoidul si ovulul, sunt mai multi spermatozoizi fireste care incearca sa penetreze ovulul si sa fecundeze celula reproducatoare feminina, femeia ramane gravida.

Revenind la subiectul articolului nostru, numarul de sarcini si de copii dintr-o viata de femeie variaza foarte mult. Depinde la ce varsta incepe activitatea sexuala, cand are loc prima sarcina, daca mai apar si sarcini cu mai multi copii, daca se recurge la fertilizare in vitro, care inseamna de multe ori sarcini multiple. Un numar record de copii, inregistrat deja si in Cartea Recordurilor, a fost de 69 de copii rezultati din 27 de sarcini. Recordul apartine unei femei, Feodor Vassilyev, care a trait in Rusia, in secolul 19. In comparatie cu ea, Moulay Ismail ar fi avut patru neveste si 500 de femei in harem, deci tot sa faci copii cat de multi voiai. Varsta sa ar fi fost de 57 de ani cand a atins numarul maxim de copii deja amintit.

Numarul de copii nascuti si sarcinile femeii depind si de motilitatea spermatozoizilor, de modul in care sunt acestia structural, daca au anomalii-anomaliile si problemele apar pe masura ce barbatul imbatraneste. Barbatii care au depasit deja 50 de ani au sanse cu 38% mai mici sa lase gravida o femeie spre deosebire de cei de 30 de ani care pot sa lase insarcinata o femeie aflata in perioada fertila foarte usor.

Revenind in prezent, barbatii moderni cei mai „prolifici” in pat pot sa aiba cel mult 200 de copii intr-o viata de om. Asta pentru ca s-a schimbat mult si stilul de viata, mancam mai prost, avem tot felul de boli care afecteaza reproducerea la barbati si spermatozoizii sunt mai „slabi” decat la stramosii nostri de sex masculin.

Si mai e o problema legata de nasteri: cati copii pot „incape” in uter per sarcina. Stiintific vorbind nu exista limita. Cel mai mare numar de copii care au incaput intr-un uter a fost 15, asta se intampla pe la 1971 si femeia avea 35 de ani. Tot in 1971, in Australia, se nasteau noua copii deodata, mamica avand 29 de ani. Cel mai mare numar de copii nascuti deodata care au si supravietuit a fost de 7-s-au nascut in Iowa, in 1997. Inca doua doua seturi de sapte copii s-au mai nascut de atunci au supravietuit toti dupa ce au parasit uterul mamei.

Totusi greutatea limiteaza numarul de copii din uter. Daca uterul are greutate de peste 5.45 kg se ajunge la travaliu automat. Cu cat mai multi fetusi in uter, cu atat nasterea va fi mai devreme decat era anticipata. Ca masura de siguranta, la nasterile de mai multi copii deodata se recurge la operatii, la cezariene. Micutii se cam inghesuie in uter, dar fiecare are sacul sau amniotic si are lichid suficient cat sa se simta bine.

La nivel europeana varsta la care mamele ajung sa ramana gravide si sa nasca a crescut foarte mult, ajungand in 2019 la 29.4 ani. Estonia a avut cea mai mare crestere, de peste un an, pana la 28.2 ani, varsta la care femeia devine mamica, dupa care au urmat Lituania si Luxembourg, cu o crestere de 0.9 ani. Slovacia si Slovenia au inregistrat modificari minore la nivelul varstelor la care femeile decid sa devina mame si sa conceapa un bebe. Bulgaria are o medie de 26.3 ani varsta la care femeile raman gravide, iar Italia are femei care asteapta mult si bine pana spre 32 de ani. Italia, Spania, Luxemburg au avut varsta medie de peste 31 de ani la femeile care au dat nastere primului lor copil. Bulgaria si Romania stau mai bine, femeile nascand aici primul copil la 26-27 de ani in medie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.