Ce se mai intampla in timpul nasterii… pe langa nasterea copilului?
Nasterea este un proces complex. Unele lucruri le poti controla, altele nu. De la contractii si sangerari pana la durerea uriasa din timpul nasterii, la toate te astepti. Dar mai sunt si multe alte lucruri care se intampla odata ce intri in travaliu si esti pe cale sa nasti. Nu trebuie sa te ingrijoreze niciunul dintre acestea, sunt perfect normale si nu iti vor afecta deloc modul in care vei naste sau bebelusul.
Pana la travaliu si la nastere tu esti in control total asupra corpului tau. Actionezi imediat cand crezi ca e o problema, iei medicamente, ai grija la orice fel de miscare. Dar cand incepe travaliul si apar si contractiile mai dese, copilul incepe sa isi croiasca drum spre iesirea din uter, lucrurile se schimba la 360 de grade si controlul pe care il detineai atat de bine nu prea mai exista.
Primul lucru pe care il vei observa cand incepe nasterea efectiva este ca nu mai mai controlezi foarte bine ce se intampla cu rectul si anusul. De vreme ce musculatura implicata in defecare ajuta si la nastere s-ar putea sa ai si „accidente” pe care nu le poti controla deloc in timpul nasterii. Chiar daca vei avea grija sa ti se faca o clisma inainte de nastere pentru curatarea colonului si a rectului, tot vor mai fi „accidente” pentru ca nu ai cum sa cureti perfect intreg colonul si tot ce se mai afla sau vine din intestin spre rect.
Si mai ai si epidurala, care paralizeaza jumatate din corp, de la brau in jos, deci nu vei avea cum a controlezi deloc rectul si anusul. Deci daca apare senzatia imperioasa sa ai un scaun in timp ce nasti nu te jena si lasa lucrurile sa isi urmeze mersul firesc, nu e nicio problema.
Pe langa problemele cu scaunul si cu rectul, anusul, nasterea vine la pachet si cu greata si varsaturi. Travaliul le aduce pe amandoua, fiind mai puternice cand incepi sa impingi copilul pentru a ajuta la nasterea lui. Epiduralele cauzeaza si ele o scadere de tensiune arteriala, ceea ce duce la varsaturi mai mereu.
In travaliu si nastere nu e recomandat sa mananci nimic, cel putin inainte, pentru ca e risc mare sa aspiri ceva din greseala in plamani. Dar si daca nu mananci nimic inainte s-ar putea sa nu ai energie sa impingi, travaliul va fi mai lung, bebe va avea de suferit si el.
Cu siguranta te astepti ca travaliul sa dureze destul de putin si sa nasti rapid. Dar s-ar putea sa te trezesti ca ai 20 de ore sau mai mult de asteptat in dureri groaznice de la contractiile foarte dese. Daca cervixul nu e suficient de „deschis” pentru a permite nasterea poti sa dormi, sa te relaxezi, sa faci o baie si dupa sa mai vezi ce se intampla in zona cu pricina.
Poti sa ai si travaliu si nastere rapida, prea rapida, in trei ore de la inceperea contractiilor ai terminat cu nasterea. Aici ai multe riscuri implicate, nu detii controlul deloc, se pot rupe cervixul si vaginul, apar hemoragii de la nivelul uterului si de la nivel vaginal, placenta nu se va elimina uneori.
Ruperea vaginala este comuna este normala uneori, perineul se va rupe si el mai ales daca avem un bebe cam mare si cam greu si impingem cu forta. De multe ori e nevoie si de episiotomie ca sa ai vaginul largit chirurgical sa poata fi scos copilul mai usor si mai repede.
Ruperea rectala de la atat de mult impins timp de minute bune mai apare si ea. Se pot aplica diverse comprese pe perineu in timp ce mamica impinge ca sa eviti si alte probleme rectale. Se mai poate „unge” intrarea vaginala pentru flexibilizarea tesutului, la fel si zona perineului.
Placenta poate sa nu fie eliminata in timpul nasterii. Vor mai continua contractiile dupa ce nasti pentru ca ai de eliminat placenta din uter. Si tot contractiile te ajuta sa nu mai ai sangerari mari dupa nasterea bebelusului. Cam in 30 de minute elimini si placenta, daca nu se va interveni „manual” si cu medicamente.
Cand placenta e retinuta in organism, uter, apare febra, scurgeri urat mirositoare vaginale, sangerari masive, durere constanta, infectii, endometrioze. Daca ai avut deja cinci sarcini, ai nascut inainte de termen, ai avut operatii uterine, ai conceput in vitro atunci cu siguranta te vei confrunta si cu astfel de probleme.
Pierderea dopului de mucus, care astupa practic cevixul si deschiderea uterului ca sa blocheze bacteriile, este ceva normal. Dar ea poate sa apara mai devreme decat te astepti cand ai dilatatie mare dintr-odata. Nu iti faci griji in privinta lui, el oricum trebuie sa iasa de acolo pentru a permite copilului sa fie nascut vaginal.
Flatulenta pronuntata e alt fenomen normal pe care il vei avea in timpul nasterii. Cat esti gravida si chiar cand se apropie nastere te vei trezi cu foarte multe gaze intestinale. Si e perfect normal sa fie asa. Daca ai gaze intestinale si trebuie sa le elimini cand esti in sala de nastere sau cand esti in travaliu, in spital, nu te jena si lasa organismul sa faca ce doreste, nu e nimic rusinos.
Nu vei avea control bun nici asupra vezicii urinare cand nasti. Se intampla mai ales dupa nastere pentru ca musculatura de la pelvis este mult prea „intinsa” cat timp tot impingi si copilul iese treptat prin vagin. Si mai e si epidurala, care nu iti permite deloc sa simti cand ai vezica plina.
Alt lucru ciudat care se va intampla in travaliu, cand nasti, este ruperea apei de mai multe ori. Vei ajunge sa vezi ca lichidul amniotic tot iese din uter si se scurge prin vagin toata ziua. Si acest fenomen e perfect normal si vei avea nevoie de absorbante mari si care pot retine cantitati mari de lichid cand ajungi in spital si te pregatesti sa nasti natural.