Nasterea inainte de majorat si sarcina la minore. Efectele asupra sanatatii minorelor
Un fenomen ingrijorator a ajuns sa domine lumea moderna: sarcinile si nasterile aparute la fete cu varste sub 18 ani. Cele mai multe nasteri din aceasta categorie apar si la 10-14 ani, ceea ce e ingrijorator si alarmant deopotriva. Lipsa educatiei sexuale, saracia, nevoia de a descoperi propriul corp prea rapid, accesul limitat sau inexistent la contraceptive si la informatii despre prevenirea sarcinii, dar si normele culturale si sociale au condus la un astfel de fenomen din ce in ce mai prezent si mai greu de gestionat astazi.
Desi s-a constatat o crestere a varstei la care femeile tinere nasc pentru prima data, ajungandu-se la 29.4 ani undeva in 2019, in 2021 ea a crescut si mai mult, la peste 31 de ani in Italia sau Spania, Luxembourg. In Romania, in 2021, varsta medie la care aparea prima nastere era de 26.9 ani.
La nivelul tarii noastre una din trei gravide sau mame minore ramane insarcinata la 15 ani sau chiar la varste mai mici, cu diferente fata de partener de 5 ani sau chiar mai mult. La fiecare 1.000 de adolescente avem 34 de nasteri in medie, doar Bulgaria si Georgia stateau mai prost, cu 36,8 si 38,3 de nasteri. Ingrijorator este ca peste 45% din nasterile la fete sub 15 ani din UE proveneau din Romania in perioada 2018 si 2022. Cu 40.916 nasteri din mame sub 18 ani si 3.696 nasteri la mame care nu aveau nici macar 15 ani, Romania continua sa fie chiar si astazi lider la numarul de mame minore care ajung sa nasca dupa o sarcina dusa pana la termen.
In 2022, in judetul Mures erau 63 de mame sub 15 ani, iar in Brasov, de exemplu, aveam 40 de mame sub 15 ani, alte orase cu un numar mare de mame minore care au nascut au fost Sibiu, Bacau, Constanta. In 2022 au fost peste 400 de mame minore in judetul Mures, 7.000 de mame minore erau inregistrate in acelasi an pe tot teritoriul Romaniei…
Dupa ce a avut prima menstruatie, intre 10-14/16 ani, orice fata poate sa ramana gravida daca intretine relatii sexuale neprotejate cu un baiat si are loc si ejaculare la finalul actului sexual, cu sau fara orgasm aparut la femeie. Semnele sarcinii la fete sunt la fel ca la femeile mature, nu mai apare menstruatia lunara, poate sa apara totusi o menstruatie usoara, sangerari usoare cand te astepti sa o ai si nu iti dai seama ca esti gravida. In primele saptamani de sarcina mai apar sangerari usoare care ar putea fi confundate foarte usor cu menstruatia lunara.
Daca ai si sanii sensibili, stare de rau, greata si varsaturi dimineata, care se repeta, ameteli, lesin, iei in greutate, esti obosita, ai abdomen care pare inflamat, umflat, trebuie sa mergi la ginecolog indiferent de varsta pe care o ai.
Tinerele care raman gravide au tensiune arteriala crescuta, mai multe complicatii in timpul sarcinii, dar si nasteri premature, greutate mica la nastere, rinichii vor avea de suferit din cauza tensiunii mult prea mari.
Anemia e marea problema a tinerelor mame, numarul de celule rosii din sange e redus. Decesul la fetele cu varste intre 15 si 19 ani este mult mai des intalnit daca apare si o sarcina.
In viata sociala apar probleme, acasa apar iarasi probleme, se renunta de multe ori la educatie, studii, mai tarziu aceste mame tinere vor trai in saracie. Mamele minore care au dat nastere deja unui copil vor avea mai multi copii in viata.
La mamele minore se discuta adesea despre nasterile premature, pana in 37 de saptamani, copiii nascuti nu se dezvolta complet, au creierul dezvoltat incomplet, apar boli de inima si diabetul la copiii nascuti din mame minore, dificultatile de gandire si de invatare mai tarziu in viata sunt prezente si ele.
Mamele minore vor fi nevoite sa se prezinte la ginecolog pe masura ce sarcina inainteaza si evolueaza normal, asta pentru a discuta despre avort, daca e permis in tara, de adoptie dupa nastere sau de nastere si optiunile dupa nastere, legate si de cresterea copilului.
Cele mai multe sarcini si nasteri la minore vor avea ca rezultat un copil perfect sanatos, desi organismul mamei nu e dezvoltat in totalitate. Daca tanara mananca bine, face exercitii fizice, este sustinuta si merge la medic cu regularitate in cele noua luni de sarcina totul va fi bine si bebe va fi sanatos.
La 9-10 ani, daca o fata ajunge sa ramana gravida, apar complicatii extrem de grave, volumul de sange din corp e urias, creste cu 50%, apare fluid in plus care pune presiune pe inima, corpul se dezvolta anormal intr-o perioada scurta de timp, bebe nu va avea nutrientii de care are nevoie, calciu, de exemplu, dar nici tanara mamica.
La nivel global s-a ajuns anul trecut la cifre alarmante: rata nasterilor la adolescentele intre 10-14 ani a fost de 1.5 per 1000 femei, cele mai mari valori sunt inregistrate in Africa subsahariana, 4.4 si America Latina, Caraibele, 2.3.