Prezenta tatalui in sala de nasteri. Ce rol are taticul acolo?

Prezenta tatalui in sala de nasteri este de mare ajutor pentru mamica si chiar pentru bebe.

Nasterea unui copil este un moment extrem de emotionant pentru mamica, care va trece printr-o experienta unica in sala de nasteri. Nasterea naturala este insotita de durere, dar si de bucurie, fericire, relaxare in momentul in care iti tii pentru prima data copilul in brate imediat dupa ce l-ai nascut.

De obicei, in sala de nasteri sunt medicii si personalul medical care ajuta mamica sa treaca de acest moment delicat si sa aduca pe lume micutul fara nicio complicatie. Insa in ultimii ani tot mai multi tati si-au luat inima-n dinti-si pastilele inainte😊-si au pasit cu emotie in sala unde se intampla „minunea”, nasterea unui copil. Dar ce rol au acolo si mai ales au voie sa fie acolo?

Sala de nasteri este un loc destul ce infricosator pentru un barbat. Femeile sunt deja obisnuite cu ea, daca au mai avut un copil nascut pe cale naturala, sau stiu totul despre ce se intampla acolo de la alte femei care au nascut deja. Dar taticul s-ar putea sa nu fie pregatit pentru ce va descoperi acolo.

Asa ca inainte de a face pasul cel mare si a asista la nasterea copilului, este bine sa discuti cu sotia, sa te documentezi cat poti de bine ca sa stii la ce sa te astepti. In sala de nasteri sunt diverse instrumente pentru a ajuta medicii si mamica sa treaca cu bine de nasterea vaginala, unele destul de infricosatoare, dar necesare. Mai e si personal specializat pe langa doctor care se ocupa de diverse aparate, de ajutarea medicului cu instrumentele de care are nevoie.

Dupa ce stii foarte bine cam cum va fi atmosfera din sala de nasteri si esti pregatit pentru tot ce inseamna nastere vaginala si pentru sange, durere, chiar si tipetele din timpul nasterii normale va trebui sa iti asumi rolul de tatic in sala de nasteri. Ce presupune rolul acesta?

Esti antrenor, sustinator al mamicii, esti si „asistenta neoficiala”. Discuta cu mamica si vezi ce nevoi va avea in timpul nasterii vaginale, ca sa stii ce sa faci in sala de nasteri. Fa-ti un scenariu in minte dinainte si anticipeaza cum vei actiona si ce se va intampla in sala.

Pana sa ajungi in sala de nasteri va trebui sa distragi atentia mamicii de la travaliu, care poate fi destul de dureros si de lung. Cand contractiile devin mai dese si mai puternice iti iei rolul de tatic in serios si ajuti mamica, sotia sa se concentreze mai bine pe ele. Nu intra in panica si nu renunta pe masura ce trec orele de travaliu. Tine sotia de mana in timpul contractiilor si incearca sa o calmezi. Intre contractii taticul va ajuta sotia cu orice pentru a se simti cat mai confortabil.

In momentul in care bebe trebuie sa vina pe lume si ajungi rapid in sala de nasteri un lucru e esential: incearca sa iti pastrezi calmul. Daca taticul e suficient de curajos poate sa urmareasca si nasterea efectiva a micutului, cum are loc tot procesul. Daca nu e suficient de curajos taticul poate sustine mamica in timpul nasterii tinand-o de mana si incurajand-o in timpul momentelor cand impinge si intre aceste momente, cand se mai odihneste putin.

Nu te speria de toate instrumentele ciudate si de sangele pe care il vei vedea in zona intima a sotiei, de eventualele interventii chirurgicale minore pentru a ajuta copilul sa vina pe lume mai rapid. Daca stii ca ai probleme cu sangele si nu rezisti sa vezi sange curgand e mai bine sa renunti la eroism si sa astepti pe hol sa se termine nasterea.

Dupa nasterea vaginala primul instinct al taticului este sa planga de fericire si sa isi urmareasca micutul, primele miscari in bratele mamicii epuizate dupa minute bune de impins. O fotografie, daca ti se permite, poate fi excelenta in acele momente. Cand micutul e dus in sala speciala pentru bebelusi poti merge cu asistenta si il mai poti urmari de la distanta in patutul sau.

De multe ori nasterea si travaliul nu vor fi exact asa cum v-ati asteptat, cum ati planificat, poate va fi nevoie si de o cezariana. O decizie luata lucid la vremea ei va insemna enorm in tot procesul nasterii, asa ca e cazul sa te implici mereu in luarea ei mai ales daca mamica nu se simte foarte bine.

Conform unor studii recente, prezenta taticului in sala de nasteri inseamna si un bebe mai sanatos si o mamica mai sanatoasa si mai relaxata. Asta mai ales in relatiile in care nu exista o oficializare a relatiei si taticul nu a fost prezent mereu langa mamica insarcinata.

Si la final cateva sfaturi importante pentru taticii din salile de nastere:

  • Renunta la ecrane-e cel mai important moment din viata voastra de cuplu, asa ca renunta la telefoane si orice fel de ecrane si priveste sotia, priveste copilul imediat dupa ce se naste, interactioneaza cu ei;
  • Incearca sa nu faci glume nepotrivite in sala de nasteri sau pana ajungi acolo, cat sotia e in travaliu-da, mai poti glumi ca sa destinzi atmosfera un pic, dar ai grija ce spui si cum spui sa nu iti atragi antipatia personalului medical si mustrari din partea sotiei. De preferat sa eviti orice fel de glume legate de nastere si de starea sotiei din acele momente si sa te concentrezi doar pe ce poti face sa o ajuti;
  • Nu te pierde chiar inainte de cel mai important moment, nasterea efectiva a copilului-incearca sa iti tii firea si sa te comporti cat mai bine, cu mult calm, sa nu devii anxios si sa nu mai stii ce e cu tine si ce faci. Fii constient ca e un moment cu o incarcatura emotionala extrem de puternica si fii pregatit sa ii faci fata. Citeste tot ce poti despre acel moment, fa exercitii acasa, gandeste-te cum vei reactiona ca sa nu te ia prin surprindere ce se intampla in sala de nasteri si inainte;
  • Gandeste-te mereu la mamica si incearca sa o faci sa se simta in siguranta si cat mai relaxata-da, e greu sa te gandesti la asa ceva cand apar durerile si contractiile, cand sotia nu mai stie ce sa faca sa scape de tot „cosmarul” nasterii vaginale. Dar tu, taticul, trebuie sa fii alaturi de ea si sa incerci sa o faci sa se gandeasca la lucruri placute, sa depasiti impreuna cele mai complicate momente ale perioadei sarcinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.