Alergiile in sarcina. La ce sa te astepti si ce poti face in privinta simptomelor aparute?
Alergiile sunt reactii exagerate ale sistemului nostru imunitar la niste substante care sunt inofensive, polen, praf, acarieni, mucegai, medicamente, alimente. Ne confruntam cu ele toata viata sau putem sa avem norocul sa nu le avem deloc. In timpul sarcinii, inca din primele saptamani, alergiile vor incepe, probabil, in functie de organism si de dimensiunea „furtunii” hormonale din corp, sa faca parte din viata noastra si sa o transforme intr-un cosmar.
Simptomatologia e si mai dificil de suportat mai ales ca se adauga altor simptome tipice pentru perioada graviditatii. Din fericire alergia in sarcina nu e periculoasa deloc pentru mamica si pentru bebe si o putem preveni sau trata foarte usor.
Daca inainte de sarcina nu aveai probleme cu alergiile sau poate aveai, dar mai rar, in timpul perioadei de graviditate lucrurile se vor schimba foarte mult. Alergiile apar mai des, pot avea simptome mai greu de suportat, unele noi fata de cele pe care le cunosteai deja. Sau te vei trezi pentru prima data cu astfel de simptome mai ales daca ai si o activitate hormonala mai puternica.
De la inceput trebuie sa stii ca alergiile sunt comune in sarcina, nu e nimic in neregula cu tine sau cu bebe. Copilul nici nu isi va da seama ca mamica are alergii, in uter alergiile nu au ce cauta. Ideal ar fi sa stai departe de orice fel de posibili alergeni, polen, iarba, alte tipuri de elemente la care stii ca ai alergii. Cat despre gravitatea simptomelor, ele pot sa fie ceva mai greu de indurat, dar pot ramane fix la fel ca inainte de sarcina, depinde de organism si de reactia ta la factorii declansatori, alergeni.
Cum stii ca ai deja alergie in sarcina? Simptomatologia e clasica si usor de observat: apare congestia nazala, stranuti, iti curge nasul, curg ochii, ai dureri de cap, ochii te mananca, pielea, gura. Primavara sau vara ai sansele cele mai mari sa te confrunti cu simptomele alergiei in sarcina. Dar si iarna sau toamna ai putea sa ai alergii mai ales daca stai mai mult in casa si ai si factori declansatori, iritanti acolo.
Nasul care curge sau e infundat apare mai ales in al doilea trimestru de sarcina, cand creste nivelul de estrogen si progesteron din sange. Mai apar si mici sangerari nazale din cauza sensibilitatii prea mari a mucoasei.
Congestia nazala si alergiile nu sunt acelasi lucru. La alergii ai si simptome in plus, la congestia determinata de hormoni in sarcina ai doar nasul care curge si cam atat, care e infundat rau de tot cateodata.
Cat despre medicamentele pentru alergii, in sarcina se recomanda antihistaminice usoare date doar de medicul care supravegheaza sarcina, decongestionantele sunt de evitat mai ales daca au si substante periculoase pentru mamica si bebe. Spray-ul nazal cu steroizi este sigur in sarcina, poate fi folosit si el, la fel si injectiile pentru alergii, dar doar daca recomanda medicul.
Alergiile in sarcina pot fi prevenite foarte usor daca stai departe de fumatori, daca stai departe de polen si alti alergeni din natura, daca ai aerul filtrat si curatat in incaperile in care lucrezi, te relaxezi. Afara te protejezi cu ochelari, masca daca nu vrei sa incepi sa ai simptome de la alergeni, te speli bine cand vii de afara, faci un dus. In casa se foloseste aspiratorul cu filtru HEPA cat mai des, se spala pe jos rapid si se evita contactul cu animalutele de companie. Atentie si la alergiile la ingrediente si mancare, e bine sa eviti orice stii ca iti provoca alergie si inainte de sarcina.
Sistemul imunitar are reactie mai slaba in timpul sarcinii ca sa nu faca rau fiintei umane care se tot dezvolta in uter sau mamicii, care are mari probleme cu hormonii. Alergiile sunt rezultatul firesc al unui sistem imunitar activ sau care reactioneaza prea puternic, actiunea sistemului imunitar e practic dictata de hormonii in cantitati foarte mari cat esti gravida.
Stresul prenatal, alergiile unuia dintre parinti, fumatul si tutunul in sarcina, toate ar putea influenta prezenta alergiilor si la bebe. Desi am specificat anterior ca nu exista nicio problema pentru bebe daca mamica are alergii, genetica vine si reconfirma ceva ce stiam deja: e posibil sa se intample orice din momentul conceperii unui copil si intalnirii dintre ovul si spermatozoid…
Dupa nastere si sarcina alergiile vor persista cateva saptamani, chiar luni. Apar si noi alergii in aceasta perioada. Alergiile de sezon, cele la animale, alergiile cu simptome dermatologice sunt cele mai comune dupa nastere. Alergia la mancare apare mai rar, dar sunt sanse sa te confrunti si cu ea.
Cand hormonii ajung la nivelul de dinainte de sarcina dispar si majoritatea simptomelor alergiilor. Depinde de la organism la organism ce se intampla si dupa nastere cu alergiile, oricum simptomele vor fi din ce in ce mai simplu de suportat si se vor diminua ca intensitate mai ales dupa primele 12 luni de la nastere.