Depresia in timpul sarcinii. Cum se manifesta si ce putem face sa trecem mai usor peste ea?
Depresia este o afectiune cu baze psihologice si psihice, dar si organice, care aduce sentimente de tristete, anxietate, izolare fata de societate. Ea este o reactie normala la pierderi, la schimbari, la probleme dificile de depasit din viata, la probleme cu stima de sine. Si de cele mai multe ori depresia poate sa influenteze viata celui care ajunge sa o aiba si sa schimbe complet abordarea si relationarea. Depresia este si cea mai comuna complicatie a sarcinii.
Si in timpul sarcinii putem sa ne confruntam cu depresia, asta desi in majoritatea cazurilor depresia este asociata mai degraba cu perioada de dupa nastere, cand se produc iarasi schimbari hormonale in organism. Factorii de risc care ar putea aduce in discutia depresia in timpul sarcinii sunt: istoricul medical, daca mamica a avut inainte depresii sau PMDD (tulburare disforica premenstruala), varsta femeii la data la care ramane insarcinata, cu cat mamica e mai tanara, cu atat creste si riscul de aparitie a depresiei. Se adauga izolarea, traitul de unul singur, suportul social limitat, conflicte in casnicie, ingrijorarea fata de sarcina.
Insasi sarcina poate sa determine aparitia unei depresii destul de urate si foarte greu de tinut in frau. Corpul femeii trece si asa prin foarte multe schimbari, asa ca stresul sarcinii poate foarte usor sa duca la primele simptome tipice depresiei. Dar nu e o regula ca toate femeile gravide sa se confrunte si cu depresia in sarcina. Riscul unei depresii dupa nastere este mai mare daca ai deja depresie si in timpul perioadei de graviditate.
Se mai discuta si despre abuzul sexual si psihic ca factor de risc, de sarcinile nedorite, neplanifiacte, de viata prea stresanta din momentul in care ramai gravida, de prezenta diabetului preexistent sau gestational, de complicatiile frecvente aparute in sarcina.
Toate emotiile mai puternice pe care le experimentezi cat esti insarcinata sunt perfect normale. Insa daca apar urmartoarele simptome legate clar de depresie ar trebui sa mergi la medic, la psiholog, psihiatru imediat.
- Ganduri recurente legate de moarte si suicid;
- Stare alterata emotionala depresiva toata ziua, in fiecare zi se repeta, pentru cel putin doua saptamani;
- Sentimente de vinovatie, de neputinta, de neincredere in tine si in valoarea ta;
- Dificultati de gandire, de concentrare, de luare a unor decizii;
- Pierderea interesului si placerii fata de anumite activitati zilnice, aproape in fiecare zi, pentru cel putin doua saptamani la rand;
- Schimbarea modului in care mananci si cantitatii, mananci mai putin, foarte mult, mai deloc;
- Dormitul prea mult sau aproape deloc;
- Izolarea fata de rude, prieteni, societate;
- Oboseala cronica mereu;
- Durerea de stomac, de cap, dureri peste tot in tot corpul.
Depresia in sarcina poate afecta mamica in foarte multe moduri. Nu te mai poti ingriji de una singura, ai un risc crescut de a folosi anumite substante care ti-ar putea face rau, alcool, tutun, nu mai ai o legatura normala cu bebe care se dezvolta in burtica. Plus ca te simti rau mereu, esti apatica, abatuta, nu mai vrei sa faci mai nimic pentru tine si pentru bebe, nu mai vezi rostul unor activitati care te-ar ajuta sa treci mai usor peste greutatile sarcinii.
Mamele care au depresia in timpul sarcinii au risc crescut de nasteri premature, inainte de 37 saptamani de sarcina, bebelusii vor fi prea mici fata de varsta gestationala, greutatea inainte de nastere e prea mica, la nastere iarasi greutatea e prea mica. Bebelusii nascuti de mame depresive sunt mai nervosi, mai putin activi, mai putin atenti cu expresii faciale mai putine, mai tarziu in viata lor vor invata si se vor dezvolta ceva mai lent.
Nu vei hrani cum trebuie bebelusul, alaptarea nu va fi facuta in mod corect la intervalele cerute de bebe si de catre medici. Mai grav este ca o mama depresiva care nu isi trateaza depresia poate sa nu ingrijeasca aproape deloc copilul.
Cat despre cauzele depresiei, nu prea se cunosc asa de multe. S-a speculat ca la baza depresiei ar fi o combinatie de factori, schimbari legate de substantele chimice din creier, schimbari hormonale, de vina ar fi si genetica, istoricul familial, daca ai avut in familie cazuri de depresie.
Prevenirea depresiei in sarcina e posibila prin: terapie congnitiv-comportamentala, pentru eliminarea gandirii negative, terapie interpesonala, cu jocuri de rol intre terapeut si pacienta, psihoterapie si consiliere psihologica, terapie psihodinamica, participare la grupuri de suport, administrarea de antidepresive de la primele simptome usoare ale depresiei, dar doar daca ginecologul crede ca nu ar afecta sarcina si bebelusul. In cazuri extreme se apeleaza si la terapia electroconvulsiva, dar asta mai degraba la femeile care nu sunt gravide…
Pe langa aceste tratamente si sedinte de terapie si mamica poate face foarte multe lucruri pentru ameliorarea simptomatologiei depresiei in sarcina sau pentru prevenirea instalarii ei. De exemplu, poti ramane activa chiar daca esti gravida, poti sa faci mult sport, cat iti permite organismul, poti sa mananci bine si sa ai dieta echilibrata cu multe fructe si legume, nutrienti de calitate, vitamine din surse naturale.
Te vei odihni mereu cat are nevoie organismul, nu vei incerca sa le faci pe toate mereu, iti vei seta prioritati si obiective realiste. Si cel mai important lucru: daca te simpli complesita de depresie si de toate simptomele asociate cere ajutor de la specialisti, partenerul de viata, familie, vorbeste despre ce simti si mergi cu incredere la terapie si la psiholog, psihiatru. Nu e nicio rusine sa ceri ajutor si sa vorbesti deschis despre problemele tale psihice din timpul sarcinii.