Insuficienta sau incompetenta cervicala. De ce apare si ce putem face sa o tratam?

Desi riscul de anomalii si de pierderi de sarcina, de avort scade odata ce ai trecut de primul trimestru si esti in al doilea trimestru, infectiile si anomaliile uterine sau ale placentei pot sa duca invariabil la pierderi de sarcini. Printre cele mai comune complicatii din trimestrul al doilea de sarcina se afla si incompetenta sau insuficienta cervicala. Diagnosticarea la timp si tratamentele corecte pot sa reduca semnificativ riscul de pierderi de sarcina, avort sau nasteri premature.

Cervixul este un canal aflat la baza uterului, rolul sau fiind acela de a conecta uterul de vagin. Cand sarcina ajunge la termen, cervixul incepe sa se scurteze si se dilata pe masura ce apar si contractiile, permitand nasterea pe cale naturala fara probleme.

Dar se poate intampla ca acest organ sa fie „slabit” si sa se deschida, sa se scurteze in al doilea trimestru de sarcina sau la inceputul celui de-al treilea trimestru de sarcina, fara sa apara travaliul. Nasterea prematura sau pierderea sarcinii, avortul spontan apar adesea daca intervine aceasta complicatie.

Cervixul „slabit” mai e cunoscut si ca insuficienta sau incompetenta cervicala, acest termen e folosit de medici si specialisti pentru a diagnostica problema cervixului. In momentul in care avem o deschidere a cervixului si o pregatire a sistemului reproducator feminin de nastere inainte de termen copilul din uter nu va fi suficient de dezvoltat ca sa supravietuiasca, de unde si decesul aparut in cele mai multe cazuri.

La o sarcina din 100 va aparea aceasta anomalie a cervixului, insa femeile mai predispuse sa se confrunte cu afectiunea despre care discutam astazi sunt cele ce au o forma neregulata a cervixului, uterului, au trecut deja prin nasteri premature si pierderi de sarcina in al doilea trimestru de sarcina, au avut rani, probleme la cervix, uter inainte de sarcina sau nastere, au avut operatii la cervix.

De multe ori se discuta si despre factori de risc precum bolile genetice, Sindromul Ehlers-Danlos, dar si de rasa, culoare, femeile africane, de exemplu, vor fi mai afectate, sau despre femeile care au sarcini multiple.

Simptomele insuficientei sau incompetentei cervicale sunt rare, boala nu are simptomtologie tipica. Insa in anumite situatii apar simptome: presiune la nivelul pelvisului, dureri de stomac, scurgeri, sangerari vaginale. Medicii si specialistii se bazeaza in mare parte pe istoricul medical al pacientului pentru diagnosticare, tratare corecta.

Nu se cunosc cauzele exacte ale incompetentei cervicale sau insuficientei cervicale. Adesea afectiunea apare in al doilea trimestru de sarcina, 14-27 saptamani, asta desi putem sa ne confruntam cu ea oricand in sarcina. Pierderea sarcinii inainte de 20 de saptamani de dezvoltare intrauterina este probabila imediat ce se declanseaza acest fenomen ciudat. Si dupa 20 de saptamani de dezvoltare intrauterina a fatului putem vorbi despre probleme ce duc la decesul copilului.

Vestea buna pentru mamicile diagnosticate deja cu incompetenta cervicala in sarcina este ca pot ajunge sa nasca, asta daca merg la ginecolog si se stabileste tratamentul corect pentru afectiune.

Diagnosticarea incompetentei cervicale este destul de simpla, se va face doar de catre medicul ginecolog in urma observarii istoricului medical al pacientei si dupa o discutie cu pacienta. Se va incepe cu o examinare atenta a pelvisului, se va continua cu radiografii, ultraunete transvaginale-doar asa se poate masura lungimea si deschiderea cervixului.

Cat despre tratarea incompetentei cervicale, aceasta e posibila si de multe ori are rezultate excelente. Scopul tratamentelor este unul clar: sa ramai gravida cat mai mult timp posibil ca sa ii dai o sansa bebelusului sa se dezvolte corect.

O prima optiune de tratament e cerclajul cervical, in care se previne travaliul, se inchide cervixul in termeni simpli. Procedura are loc la 12-14 saptamani de sarcina, iar in jurul saptamanii 37 de sarcina cervixul e eliberat ca sa poata avea loc nasterea vaginala. Daca ai deja sarcini pierdute in al doilea trimestru, ai avut in trecut alta procedura asemanatoare esti candidata perfecta. Cu toate astea, medicul tau nu iti va recomanda asa ceva daca ai gemeni sau tripleti, daca ai dilatatie 4 cm la nivelul cervixului, daca ai membranele rupte deja, ti s-a „rupt” apa.

Alta varianta ar fi suplimentele cu progesteron luate din al doilea trimetru de sarcina, mai ales daca ai risc mare sa dezvolti afectiunea. Sa nu uitam de monitorizarea permanenta si la fiecare vizita la medic cu ajutorul ultrasunetelor pana spre 24 de saptamani de dezvoltare intrauterina a bebelusului.

Imediat ce se observa anomalii cervicale se apeleaza la cerclaj, dar doar inainte de saptamana 24 de sarcina. Cerclajul poate avea si complicatii in cazuri rare, rupturi de uter, sangerari interne, rupturi, rani la nivelul cervixului, infectii. Rata de succes a cerclajului e de 90% in majoritatea cazurilor, deci daca ti se recomanda apeleaza la aceasta procedura fara ezitari.

Daca ai avut in trecut incompetenta cervicala ai risc crescut sa o dezvolti si la alte sarcini. Poti sa ramai gravida iar, da, chiar daca ai avut incompetenta cervicala, dar daca vrei neaparat alt copil discuta cu ginecologul tau despre riscuri si despre planificarea si monitorizarea sarcinii si perioadei de dinainte de sarcina, cand se doreste conceptia pe cale naturala, in urma contactelor sexuale neprotejate repetate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.