Poti incerca sa slabesti in timpul sarcinii? Riscuri si recomandari

Curele de slabire sunt cea mai simpla metoda de a slabi in general. Insa in sarcina slabirea prin orice fel de diete si tipuri de regim alimentar luat dupa ureche sau de la un nutritionat este de evita. Poti sa incerci sa slabesti in sarcina, nu te poate obliga nimeni sa nu o faci, dar iti asumi niste riscuri prea mari pentru rezultatele avute, unele aproape inexistente de vreme ce bebe se tot dezvolta in uter. Ce recomanda specialistii cand totusi vrei sa slabesti chiar si in sarcina si care sunt riscurile la care te supui?

Sarcina aduce o multime de schimbari in corpul femeii. Dar poate cea mai mare problema in timpul perioadei de graviditate este cea legata de kilogramele in plus si de ingrasatul excesiv. E normal sa te ingrasi in timpul sarcinii, e chiar indicat sa te ingrasi ca sa ajuti corpul sa faca fata celor noua luni de sarcina si sa iti ajuti si bebelusul sa se dezvolte cat mai bine in uter. Grasimea acumulata in zona abdomenului, sanilor, soldurilor este normala si necesara in orice sarcina si dupa ce nasti. Vor aparea organe noi, de exemplu placenta, multe functii vor fi accelerate ca sa poti creste o fiinta noua in burtica, deci e nevoie de acea greutate si de toate resursele inmagazinate pe parcursul celor noua luni de sarcina.

Toata greutatea castigata in sarcina e formata din greutatea copilului, din cea a placentei, din cea a lichidului amniotic, tesutul mamar cantareste si el mai mult, si mai adaugam si depozitele de grasime si uterul, care isi mareste dimensiunile si el, deci si greutatea. Din al doilea trimestru de sarcina deja incepi sa vezi greutatea acumulandu-se si nu prea ai ce face. In al doilea trimestru ai nevoie de doar 340 calorii pe zi, in al treilea trimestru de 450 calorii pe zi. Le poti lua din mai multe proteine slabe, la care adaugi acid folic, iod, colina, vitamina D, calciu, fibre, potasiu, mananci pentru asta multe fructe, legume proaspete, cereale integrale, grasimi sanatoase.

Pierderea in greutate in sarcina e riscanta pentru mamica si pentru bebe. Nu se mai dezvolta copilul in uter asa cum ar trebui, nu mai ai nici tu, mamica, rezervele necesare pentru perioada de dupa nastere, ca sa se refaca organismul. Nasterea prematura este un risc asumat daca vrei sa te apuci de slabit fix in timpul sarcinii, greutatea la nastere a micutului va fi mai mica daca deja esti prinsa intr-o dieta de slabit cat esti gravida. E afectat si alaptatul dupa nastere, la nastere apar multe complicatii, vei fi nevoita sa treci si printr-o epiziotomie, printr-un avort sau printr-o dureroasa pierdere de sarcina sau moarte a micutului inainte de nastere.

In primul trimestru de sarcina unele femei slabesc fara sa faca nimic. De ce? Pentru ca ai stare de rau dimineata, greturi si varsaturi, pentru ca ai reflux gastroesofagian, arsuri stomacale si nu prea te mai alimentezi ca inainte de sarcina. Slabesti in primul trimestru si pentru ca inca mai faci exercitii si esti la fel de activa ca inainte, pentru ca ai urmat o dieta de slabit inainte si de abia acum se vad rezultatele ei.

Dieta pentru slabit in sarcina e foarte periculoasa pentru ca duce la deshidratare, la o cantitate redusa de nutrienti ce ajung in corp, la organe tesuturi, si la bebe, la dezechilibre organice si de dieta care nu se pot corecta prea usor. Nu mai ai nici suficienta energie ca sa faci fata unei zile intregi cu o burtica mare la purtator.

Ce poti face insa sa slabesti in siguranta chiar si in sarcina?

  • Evita sa consumi prea multa mancare, in cantitati mari, atentie la caloriile pe zi;
  • Fa exercitii fizice in mod regulat, macar 30 minute de exercitii fizice usoare pe zi;
  • Evita alimentele si ingredientele procesate;
  • Evita stresul;
  • Tine un jurnal al greutatii tale si cunoaste-ti limitele legate de ingrasare si de kilogramele in plus;
  • Mananca mai des si portii mai mici de preferat;
  • Evita condimentele in mancare;
  • Alege uleiul de masline extravirgin si renunta la unt si margarina;
  • Alege gustari sanatoase, fructe in general, de sezon de preferat;
  • Evita garniturile ce contin ingrediente cu mult amidon, cartofii, de exemplu;
  • Evita sucurile din comert de orice fel, bea apa si sucuri naturale;
  • Evita chipsurile, bomboanele, produsele de patiserie de orice fel, alege variante sanatoase, bio de fiecare data macar cat esti in sarcina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.