Sindromul de tunel carpian in sarcina. Cum e diagnosticat, cum il tratezi si de ce apare?
Sindromul de Tunel Carpian (STC) este o afectiune care apare deseori in sarcina. Nu se stie de ce apare cu asa mare frecventa la femeile gravide, inflamatia cauzata de hormoni ar fi o cauza, insa medicii inca mai cerceteaza adevarate motive pentru care femeia se confrunta cu respectivul sindrom. Se poate trata acest sindrom si cum are loc diagnosticarea? Iata doua intrebari ale caror raspunsuri le veti descoperi in randurile ce urmeaza, alaturi de alte informatii interesante si importante despre aceasta afectiune ciudata.
Simptomele tipice pentru sindromul de tunel carpian la femeile gravide sunt clare. Senzatia de amorteala si furnicaturi in degete, incheieturi, maini, care se acutizeaza peste noapte, senzatie de pulsatii in maini sau degete, la articulatii, degete inflamate, imposibilitatea de a apuca obiecte in mod obisnuit si a le tine in mana, imposibilitatea de a te incheia la nasturii de la o camasa, de a pune o bijuterie la gat, un lant. De regula sunt afectate ambele maini, dar au fost intalnite situatii in care doar o mana a avut simptomatologia descrisa anterior.
Pe masura ce inaintezi in sarcina simptomele STC se inrautatesc, mai ales daca ai depasit 30 de saptamani de sarcina. E fix momentul cand apare retentia de lichid in corp si cand incepi sa iei serios in greutate.
Cauzele exacte ale sindromului de tunel carpian la gravide nu sunt pe deplin intelese. Se crede ca ar fi vorba despre un nerv median ce devine comprimat in timp ce trece prin tunelul carpian de la incheieturi. Nervul median pleaca de la gat, spre brate, pana la incheieturi, el controland senzatiile de la nivelul degetelor. Acest tunel prin care trece nervul e format din oase micute si ligamente. Daca apare inflamatia si se ingusteaza tunelul nervul e comprimat. Asa apar durerea in maini si senzatiile de arsursa si de amorteala din degete.
Unele femei insarcinate au risc mai mare sa dezvolte sindromul de tunel carpian. De ce? Pentru ca s-ar putea sa fie obeze, sa aiba greutate prea mare, inainte de a ramane gravide. Nu e clar daca doar greutatea influenteaza aparitia sindromului, dar din constatarile clinice pare ca frecventa diagnosticarilor e mai mare la femeile care nu au grija de ele inainte de sarcina.
In alte scenarii ar fi de vina diabetul gestational si hipertensiunea de la sarcina, ambele determina retentia de lichid si inflamatii imediate, deci creste riscul de probleme la nivelul tunelului carpian. Si sarcinile din trecut si relaxina, un hormon ce pregateste pelvisul si cervixul pentru sarcina si nastere ar fi unele dintre cauzele inflamatiilor tunelului carpian si sindromului asociat.
Diagnosticarea sindromului de tunel carpian in sarcina se va face doar de catre medicul care se ocupa de tine. In timpul consultului se vor realiza si teste de electrodiagnostic pentru confirmarea diagnosticarii, alaturi de alte teste special pentru a vedea daca e vorba despre sindrom sau sunt alte afectiuni ce dau simptomele descrise.
Un ortoped poate ajuta la diagnosticare corecta dupa ce vede un RMN, radiografii, rezultatele de la ultrasunete-asa stie ce se intampla cu mainile si cu incheieturile si ce nu se vede cu ochiul liber.
Tratamentele pentru STC in sarcina sunt limitate. Multe simptome dispar complet dupa nastere, in cateva luni sau saptamani. Simptomele se mentin si peste 12 luni dupa nastere daca au aparut prea devreme in sarcina sau au fost severe.
In timpul sarcinii se poate folosi o atela speciala pentru incheieturi, se vor reduce activitatile ce pun presiune pe incheieturi, maini, se va apela si la terapia cu gheata tinuta acolo timp de 10 minute de mai multe ori pe zi-se mai poate practica o baie de „contrast”, adica incheietura va fi tinuta alternativ in apa calda si rece. Odihna e de baza pentru maini si incheieturi, ridicarea incheieturilor e vitala, la fel si practicarea cu grija a exercitiilor incluse in yoga.
Terapia fizica ajuta enorm cand te confrunti cu sindromul de tunel carpian in sarcina, ca sa ai o functionare a mainii cat mai buna, masajul poate face minuni. Medicamentele pentru inflamatie si dureri se vor lua doar la indicatia medicului, se evita clar ibuprofenul sub orice forma pentru a nu avea probleme cu lichidul amniotic.
Alaptarea cand suferi de acest sindrom ar putea fi dureroasa pentru ca folosesti mereu incheieturile si mainile ca sa hranesti copilul. Foloseste paturi, perne ca sa sustii copilul si mainile si sa lucrezi mai usor cand alaptezi. Alaptatul pe o parte, stand pe o parte ar putea functiona, dar poti experimenta si cu alte pozitii ca sa eviti presiunea pe incheieturi cu orice pret.
Noaptea nu trebuie sa dormi pe maini, mainile vor sta de preferat pe o perna, relaxate, si nu sub tine, nu vei dormi pe o parte. Ca sa circule sangele bine si ziua, dar si noaptea, poti sa faci exercitii usoare cand te trezesti noaptea ca sa mergi la baie sau ziua, cat te odihnesti. Redu consumul de sare, ca sa nu mai ai retentie de apa asa de mare si sa nu ai inflamatii in corp, apeleaza si la acupunctura, la steroizi sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
Nu ai cum sa previi sindromul, toate femeile care au retentie mai mare de apa si inflamatii in timpul sarcinii vor avea, probabil, si simptome asociate cu sindromul de tunel carpian.