Poftele in sarcina. Ce e cu ele si de ce apar?
Sarcina aduce cu sine multe ciudatenii care se intampla pentru prima ta cu al tau corp si cu experiente unice pe care nu le-ai mai trait pana atunci. Cele mai interesante experiente tin de poftele in sarcina si de schimbarile ce au loc la nivelul sistemului digestiv si la nivelul creierului pana la urma.
Nu trebuie sa fii insarcinata ca sa te confrunti cu poftele de anumite ingrediente, mancaruri, bauturi. Daca iti e pofta e foarte greu sa rezisti sa nu mananci ceva la ce te gandesti. Cauzele poftelor pot fi de natura fizica si mentala. Cele fizice apar cand exista dezechilibre intre hormonii care determina satietea si foamea, cand apare sarcina, cand ne confruntam cu sindromul premenstrual, cand nu dormim suficient, cand nu avem proteine si nutrienti de calitate, fibre in sistemul digestiv, nu ne hranim cum trebuie.
Si problemele legate de consumul prea mic de apa sau cele legate de flora intestinala afectata de anumite bacterii, activitatile fizice intense, care ard multe calorii, prea multi carbohidrati vor duce la aparitia poftelor.
Pe partea psihica ne putem confrunta cu stresul, care va creste nivelul de cortizol din corp, ducand la foame si pofte.
Cand apar poftele in sarcina? Poftele pot sa apara oricand in sarcina, insa cel mai frecvent apar la finalul primul trimestru de sarcina si se intensifica in al doilea trimestru. Dar sunt si situatii cand poftele apar chiar si dupa primele cinci saptamani de sarcina. Pe masura ce inaintezi cu sarcina in al treilea trimestru poftele nu vor mai fi atat de puternice. Dupa ce nasti nu vei mai avea pofte sau poti sa nu ai pofte deloc in sarcina, depinde de la un organism la altul…
Care ar fi cauzele poftelor in sarcina? Oamenii de stiinta nu au reusit sa se puna de acord in privinta unui raspuns concret. Nu prea intelegem ce se intampla in corpul feminin si cercetarile pe acest subiect sunt departe de a fi unele concludente, cu rezultate pe care se poate baza o ipoteza. O teorie ne spune ca toate schimbarile hormonale din sarcina ne-ar putea afecta mirosul si gustul, de unde si preferintele pentru anumite mancaruri si ingrediente si poftele.
Alta teorie vine cu o explicatie mai plauzibila: necesarul tot mai mare de nutrienti si deficientele nutritionale ar putea fi la baza poftelor din sarcina. Nu trebuie sa ne luam dupa ele cand vine vorba de deficienta nutritionala, medicul ginecolog si cel de familie ne vor spune daca avem probleme dupa ce vor vedea analizele specifice.
Ce pofte sunt cele mai frecvente ca aparitie in sarcina? Au fost foarte multe studii facute pe aceasta tema de-a lungul timpului, asa ca stim sigur ca pofta de dulce, de dulciuri, de carbohidrati, chipsuri, pizza, de proteine animale sau de fructe apar adesea pe listele „clasice” de pofte. Pofta de mancaruri cu cimbru ar fi mai puternica in primul trimestru, poftele de dulce devin mai puternice in al doilea trimestru, poftele de ceva sarat sunt mai puternice in al treilea trimestru de sarcina.
Pofta de fructe e foarte interesanta in sarcina, mai ales ca in orice sezon esti gravida poti sa transformi un fruct intr-o gustare excelenta. Se deosebeste de pofta de dulciuri si apare mai ales cand vezi sau cand te gandesti la fructele pe care le-ai manca, cand vezi o reteta, o reclama tv sau cand ai deja un gust care te trimite cu gandul la fructe.
Poftele de carbohidrati sunt comune si in general ti-e pofta in sarcina de cereale, paine, chiar si de fast-food, chiar daca nu e sanatos deloc. Prefera tot ce e din cereale integrale si e de preferat sa te feresti de multe grasimi si de sare. Scapi si de constipatia din al doilea trimestru de sarcina daca ai in dieta ta foarte multe cereale integrale sub orice forma.
Pofta de lactate in sarcina poate sa apara pe neasteptate si nu ar trebui sa te sperie. Branzeturi, lapte, iaurt, pe toate le poti manca fara sa exagerezi la nivel de cantitati, au calciu, minerale si te ajuta si pe tine, si pe bebe.
Pofta de ingredientele, alimente condimentate puternic, picante, iuti este iarasi una comuna, dar trebuie sa fii foarte atenta sa nu iti distrugi sistemul digestiv-evita condimentele prea puternice si picantul prea… picant. La pachet cu pofta de picant vine pofta de muraturi, nu trebuie insa sa consumi prea multe muraturi pentru ca au sare multa, otet, poate conservanti care nu ti-ar face bine nici tie, nici lui bebe. Pofta de alimente reci poate completa lista lunga de pofte normale in sarcina.
Ce se intampla daca ignori poftele in sarcina? Nu sunt studii si rezultate ale unor studii care sa demonstreze ca ignorarea poftelor in sarcina ar putea sa aiba efecte nedorite asupra copilului sau asupra sarcinii. Mai ales cand vine vorba de pofta de dulce si de fast-food ar fi bine sa ai moderatie cand incepi sa mananci ca sa le potolesti.
Uneori poftele pot fi unele ciudate, de exemplu poti sa vrei sa mananci… pamant, gheata, pasta de dinti, argila. Aceste pofte trebuie raportate medicului ginecolog si trebuie tratate imediat pentru ca ar putea pune in pericol viata copilului si a mamicii.
Exista vreo legatura clara intre poftele din sarcina si sexul bebelusului? Sunt niste mituri care s-au tot rostogolit legate de acest subiect. De exemplu, daca ti-e pofta e produse sarate vei avea un baietel daca iti e pofta de dulciuri ai o fetita. Nu exista niciun fel de legatura dovedita intre pofte si sexul copilului. Sexul il afli la ecografie ceva mai tarziu in sarcina, cand s-au dezvoltat suficient de bine organele sexuale externe si interne.
Lipsa poftelor in sarcina. Este normala? Sunt cam 10-50 de procente din totalul femeilor gravide care nu vor avea niciun fel de pofta in sarcina si e perfect normal. Fiecare sarcina e diferita. Daca ai intrebari legate de pofte si de sarcina, nedumeriri, le poti discuta pe toate cu medicul ginecolog si poti sa te linistesti pe loc. Asculta doar de el si renunta sa mai citesti ceva despre sarcina in carti si pe Internet.