Sosul sau dressingul pentru salata in sarcina. Cat de sigur este pentru mamica si bebe si ce variante sanatoase ai?

Sarcina este o perioada foarte complicata in care nu mai stii ce sa faci si ce e bine pentru tine si pentru bebe. Dieta e cel mai greu de gestionat, mai ales ca tot ce mananci ajunge si la copil si ii poate afecta dezvoltarea in uter. Dressingurile si sosurile pentru salate pot fi foarte periculoase si trebuie tratate cu maxima seriozitate si atentie cat esti gravida daca nu vrei sa ai complicatii si probleme in sarcina.
Dressingurile sau sosurile dau gust si aduc o alta textura salatelor si altor preparate peste care se vor pune. La baza sunt o combinatie de trei sau patru ingrediente, dar retetele pot sa fie cat de complicate vrei tu. Intr-un dressing vom gasi grasimi, ulei, dar si lactate, oua crude uneori, in functie de tipul de produs utilizat la salate.
De ce punem dressing si sosuri la salate? Pentru a avea un gust mai bun si a manca de placere tot ce avem in bolul nostru de cruditati. Plus ca ai si textura deosebita care va schimba complet experienta mancatului de salate. De-a lungul timpului au tot aparut sosuri si dressinguri pentru salate, variatii de retete. Daca inainte de sarcina mancai de toate, odata ce ai aflat ca esti gravida trebuie sa incepi sa triezi si sa elimini din dressinguri si sosuri, chiar daca iti plac foarte mult si poate salata ta va fi ceva mai fada. Te gandesti in primul rand la bebe si la organismul tau care trece printr-o perioada foarte grea si vei trece mai usor pentru acest mic incovenient.
In continuare iti prezentam ce trebuie sa eviti in sarcina si ce ai voie sa mananci cand iti e pofta de dressing sau sosuri:
Dressing/sos pentru salata cu putine grasimi, „slab”. In timpul sarcinii fiecare calorie va avea valoare nutritionala importanta si va ajuta mamica si bebe sa se dezvolte si sa fie sanatosi. Primul lucru pe care il poti face este sa alegi dressingul sau sosurile slabe, fara prea multa grasime odata ce ai aflat ca esti gravida. Gasesti sosuri fara multa grasime si la magazin, dressingurile pot fi pregatite acasa, daca ai timp si te pricepi, si fara prea multa grasime.
Dressingul/sosurile cu grasime multa sunt de evitat. Poti sa ai prea multe calorii si sa nu iti dai seama. Se ajunge si la 140 calorii si 14 g grasime per portie. E in regula sa ai un astfel de consum de calorii daca nu mai adaugi si alte surse de calorii, branza, carne, alte grasimi. Dar daca iti place sa pui dressing si sos din belsug peste salate e bine sa te orientezi spre variantele cu foarte putina grasime.
Dressingurile bazate pe maioneza proaspata din belsug sunt de evitat. Sunt de evitat pentru ca au oua crude in compozitie, mult ulei, pot sa iti faca rau si la stomac, la ficat, sunt mult prea grase. Chiar daca maioneaza proaspata e foarte buna si da un gust excelent la tot ce mananci specialistii in nutritie recomanda sa te feresti de aceste sosuri, dressinguri pentru salate cel putin in cele noua luni de graviditate.
Dressinguri de evitat neaparat imediat ce afli ca esti insarcinata. Te vei feri de dressingul sau sosurile cu branza moale, feta, branza albastra, branza nepasteurizata, lapte nepasteurizat, asta daca nu vrei sa te trezesti cu listeria. Nu vei folosi dressinguri care contin oua crude, de exemplu dressingurile Caesar, asta daca nu vrei si niste salmonella. Nu consuma niciun fel de dressing pana nu citesti etichetele, pana nu intrebi personalul de la restaurant ce fel e facut dressingul sau sosurile respective. La salmonella e o problema mai mare, pentru ca, odata intrata in organismul mamei, ajunge sa treaca de placenta si sa ii faca rau bebelusului in dezvoltare. Sosul olandez e pe aceeasi lista a dressingurilor de evitat neaparat in sarcina.
Inlocuieste dressingul sau sosurile de tot. Daca nu te descurci in atatea etichete si nu esti sigura pe sosuri, dressingul folosit chiar si acasa renunti total la ele si mergi pe suc de lamaie, de lime, care au si vitamina C si sunt perfecte pentru salate. Otetul balsamic face minuni daca il adaugi in cantitati mici in salate, la fel si niste condimente si ierburi aromatice pentru salate cumparate de la magazin si sigilate-ele pot sa contina ceapa uscata, sare de telina si piper negru.
Ce dressinguri pentru salate poti consuma in siguranta in sarcina?
- Cele comercializate in supermarket, dar cu citirea cu atentie a etichetei, fara sortimentele amintite anterior;
- Sos Vinaigrette-e un amestec usor de ulei, otet si condimente, se poate cumpara din magazin sau se face acasa;
- Otet balsamic sau clasic cu sare si piper pus peste salata in loc de orice dressing;
- Dressinguri cremoase-sunt sigure, se pot cumpara si face acasa, cele cu zer sau lapte fermentat sunt delicioase, dar atentie la etichete si la ce puneti in ele, fara oua crude.
Cum sa iti faci propriul dressing pentru salata?
- Incepi cu Vinaigrette, cu otet, ulei, ceva condimente, cea mai buna varianta si mai simpla, alegi otet balsamic sau otet din vin de orez. Se foloseste in general otet, 3 parti, ulei, 2 part, condimente dupa gust si placere;
- Alege ulei de buna calitate, de masline extravirgin, avocado, susan, nu merge pe variante de dressing din comert in care ai ulei de soia de proasta calitate. Uleiul din semintele de struguri sau canola vor fi alegeri inspirate;
- Adaugi si putina miere de albine naturala ca indulcitor pentru un gust unic, siropul de artar este iarasi excelent, zaharul brun e foarte bun si el, dar in cantitati mici. Nu uita de mustar, cel Dijon e foarte bun, cel integral e alegere perfecta pentru o textura mai dinamica. Usturoiul pisat e pentru cine vrea aroma mai puternica, la fel si parmezanul in cantitati mici, branza tare pentru un dressing italian;
- Ierburile aromatice si condimentele sunt de baza. Piper negru, scortisoara, nucsoara, mixuri de condimente, ierburi uscate, ierburi proaspete vor transforma total dressingul pentru salata in sarcina si te vor ajuta sa te bucuri mai mult de salata;
- Dressing cremos-folosesti ulei, otet pentru baza, alegi iaurt grecesc pentru proteine, nu ai maioneza care nu e deloc sanatoasa cat esti gravida. Gustul e uau, iar nutrientii si vitaminele sunt acolo, deci e perfect. Mai pui si citrice, suc de lamaie poate si ai o aroma diferita, ierburi proaspete in plus si poti utiliza cel mai bun dressing pentru salata ta.