Carnea de vanat in sarcina. O putem consuma si ce riscuri implica un consum moderat, mic?

In timpul sarcinii apar tot felul de pofte, esti tentata si sa iti mentii meniul de dinainte de sarcina. Carnea e o constanta in meniul gravidei, pentru ca ai nevoie de proteine de calitate, insa trebuie sa fii foarte atenta ce tip de carne consumi. Un subiect sensibil in sarcina e legat de consumul de carne de vanat. E sigura pentru gravide carnea de vanat si ce riscam daca o consumam?

Cand discutam despre carne de vanat avem trei categorii: pasaret, de la faza si prepelita la rata sau gasca, cocos de munte si potarnice; de pamant, cu iepurele cel mai reprezentativ exemplar; vanat mare, de la caprior la cerb si mistret.

Pana sa poti gati carnea de vanat aceasta se lasa la fezandare, ca sa fie frageda-1-2 zile pentru vanat mic, 4-5 zile pentru vanatul mare. Carnea de vanat se mai poate fragezi si cu ajutorul enzimelor, cu vin, lamaie, otet, citrice, ananas, se poate marina in bait, se foloseste si iaurt cu diverse condimente.

Gatirea lenta e recomandata, alaturi de legume si de mai putin ulei, prajirea nu este o optiune, se prefera friptura-merele si perele sunt combinate cu friptura din carne de vanat, prunele uscate in sosuri, varza merge bine cu vanatul, la fel si ciupercile, alaturi de cimbru, chimion sau ienupar.

Ce beneficii iti aduce consumul moderat de carne de vanat? Multe. De exemplu, ai nutrienti esentiali in carnea de vanat, proteine de calitate, cantitati mari de fier, dar si zinc, vitamina B12, nu ai atat de multe grasimi saturate, nu ai antibiotice si hormoni de crestre, ai acizi grasi esentiali Omega-3, vitamina B6.

In anafara perioadei de graviditate poti sa consumi carne de vanat fara probleme, daca iti place si ai incredere in sursa de provenienta. Insa ce faci cand esti insarcinata si erai obisnuita sa mananci si acest tip de carne?

Carnea de vanat cumparata din supermarket sau mancata in restaurante, care au furnizori de incredere pentru acest tip de carne, este sigura pentru consum in sarcina, in cantitati moderate, mici de preferat. Daca insa la vanatoare s-au folosit alice/gloante cu plumb sau altfel de dispozitive cu un continut mare de plumb carnea nu se va consuma. Intotdeauna verifica eticheta si asigura-te ca stii de unde provine carnea, ce fel a fost vanat animalul.

Da, nu ai de unde sti ce a mancat animalul in salbaticie, insa se prepusune ca s-au facut analize serioase pana sa ajungi sa pui carnea de vanat in cosul tau de cumparaturi. Niciodata nu vei cumpara carne din surse nesigure si nu vei manca la restaurante care nu pot demonstra provenienta carnii de vanat, detalii despre calitatea ei si modalitatea de vanare.

Plumbul poate duce la complicatii in sarcina, intarzie dezvoltarea creierului, apar probleme cu tensiunea arteriala, si la avort, pierderea sarcinii. Aceasta substanta ajunge sa intre mai usor in sistemul circulator uman odata ce gatim carnea in vin, cu otet, cu suc de rosii-se dizolva mai rapid plumbul si e mai usor de absorbit in corp.

De preferat ca bucatile de carne de vanat sa fie gatite foarte bine daca alegi sa consumi astfel de carne in sarcina, culoarea sa nu trebuie sa fie roz, nu trebuie sa fie urme de sange pe carne. Orice bucatica cruda de carne de vanat consumata creste riscul de toxoplasmoza in sarcina si de complicatii pentru bebe si mamica. Alte boli ce pot aparea dupa consumul repetat de cantitati mari de carne de vanat: boala Lyme si tuberculoza.

Poti gati carnea de vanat la cuptor, la abur, o poti praji bine in tigaie, poti sa o fierbi foarte bine si ai toate sansele sa obtii un preparat delicios daca adaugi si ceva legume, poate orez, cartofi, carbohidrati.

Se va evita si ficatul de vanat, indiferent cum e gatit, in sarcina, asta pentru ca in ficat ai de obicei cantitati mari de vitamina A, care ar putea sa faca mai mult rau decat bine copilului aflat in dezvoltare in uterul tau.

Carnea de vanat avand un continut mare de proteine poate sa determine si aparitia constipatiei sau agravarea constipatiei, pe care oricum o ai in perioada de graviditate, flatulenta si gazele intestinale sunt si ele urmari firesti ale includerii acestui tip de carne in dieta gravidei.

Consumul trebuie sa fie moderat spre mic-medicii sugereaza nu mai mult de 100 g pe saptamana de carne de vanat. Se va manca o carne de vanat gatita doar daca gravida a avut inclusa in dieta carnea anterior aparitiei sarcinii si daca nu exista intoleranta la carnea de vanat.

Cum recunosti intoleranta la carnea de vanat? Apar probleme digestive, indigestii, dureri de abdomen, diaree si constipatie, flatulenta accentuata, varsaturi, eruptii la nivelul pielii, iritatii, oboseala si migrene dese, mai ales cand mananci carnea respectiva, arsuri la stomac, buzele, fata, limba se pot umfla in cazurile severe. De vina sunt proteinele in cantitati prea mari din carnea de vanat, organismul nu le poate digera. Nu e exclusa si o sensibilitate alergica incrucisata cu alte proteine de origine animala, cele din lapte sau din alte tipuri de carne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.