Cat de mult putem extinde fertilitatea feminina pentru a avea copii chiar si la varste inaintate?
In prezent, descoperirile si eforturile din medicina moderna le permit femeilor sa aiba copii mai tarziu in viata, mult mai tarziu decat generatiile din trecut. Insa cat de mult putem extinde fertilitatea la femei? Stim deja ca incepand de la 35 de ani fertilitatea femeilor nu mai este atat de buna si apare un declin pe care nu il putem opri. Si barbatii au probleme cu fertilitatea, insa la ei fertilitatea se va degrada mai incet. De la 40-45 de ani deja barbatii au probleme si ei in a concepe un copil pe cale naturala cu partenera de viata. Cand se termina fertilitatea naturala la om si ce putem face sa o extindem sau mai bine zis o putem extinde peste limita naturala?
De zeci de ani femeile aduc pe lume copii si raman gravide la varste destul de fragede, 20+ ani. Asta e deja o evolutie daca ne gandim la descoperirile arheologice care ne aratau ca femeile ramaneau gravide si la 15 ani in urma cu zeci de ani.
In 2017, varsta femeilor care nasteau a ajuns la 30 de ani. In prezent, aceasta varsta ar putea fi si mai inaintata mai ales ca multe cupluri aleg sa aiba copii si la 35+ sau chiar dupa 40 de ani.
De decenii, oamenii de stiinta au asociat declinul fertilitatii la femei cu scaderea numarului de ovule din ovare. Fiecare ovul, odata fertilizat, dupa ce intra in contact cu spermatozoizii si unul dintre acestia penetreaza membrana sa de protectie, poate duce la aparitia unei alte vieti.
Spre deosebire de barbati, a caror organe reproducatoare produs milioane de spermatozoizi zilnic, femeile se nasc cu un numar finit de ovule. La inceput au undeva la un milion de ovule, la nastere, 300.000 la pubertate, 25.000 la varsta de 37 de ani si doar 1.000 la peste 51 de ani. Doar 300-400 de ovule pot sa fie fertilizate si sunt capabile sa genereze o noua viata. Un ovul pe luna are sansa sa fie fertilizat dupa contactul cu spermatozoizii. Restul ovulelor trec printr-un proces natural de degenerare si nu vor fi eliminate de ovare…
Desi fetele tinere, de 13 ani, incep sa aiba ciclu menstrual, ovarele nu elibereaza ovulele timp de un an sau doi. In aproximativ 33 de ani toate ovulele feminine se vor epuiza. Cu opt ani inainte de menopauza fertilitatea este aproape zero.
Ca sa iti dai seama cate ovule ai la un moment dat poti sa iti masori nivelul hormonului AMH din sange. Acest hormon e produs de ovarele fertile la femeile adulte si raspunde de transformarea ovulelor imature in ovule mature, capabile sa genereze o viata noua. Ovarele cu mai multe ovule vor duce la o productie mai mare de hormon AMH. Pe masura ce imbatranesc, femeile au un nivel din ce in ce mai scazut al hormonului, si deci si mai putine ovule disponibile spre fertilizare. Rezerva ovariana, de ovule, este determinata genetic, nu ai cum sa intervii asupra sa, insa stresul, expunerea la radiatii, chimicalele pot sa determine scaderea dramatica a ovulelor.
Nu doar cantitatea conteaza. Conteaza si calitatea ovulelor, care se reduce si ea pe masura ce femeia imbatraneste. Calitatea se refera aici la calitatea cromozomilor si a ADN-ului din fiecare ovul. La 20 de ani orice femeie are cam un sfert din ovule cu niste mici anomalii cromozomiale. La 35 de ani deja 40% din ovule au anomalii cromozomiale, iar dupa 35 de ani ovulele cu anomalii sunt cu 0,5% mai multe luna de luna. Nu inseamna ca esti infertila daca ai aceste anomalii, dar sansele sa ai un bebe scad pentru ca, desi e fertilizat, ovulul nu va fi in stare sa genereze o viata noua.
Anomaliile cromozomiale sunt fatale pentru embrioni, care nu reusesc sa se implanteze in uter si apare avortul, sarcina pierduta, intre saptamanile a cincea si a opta de sarcina. Fertilitatea feminina va urma un grafic in forma de n, cu fertilitate maxima pe la 25 de ani si fertilitate scazuta la varste sub 20 de ani si la varste peste 40-50 de ani. Ca o curiozitate, un ovul are nevoie de 40.000 de copii ADN mitocondriale ca sa poata genera un embrion sanatos.
Si barbatii au problemele si pot sa fie cauza unei fertilitati reduse la femei. Mobilitatea spermatozoizilor va scadea cu 0.7% in fiecare an, iar la barbatii batrani apar si mutatii la nivelul ADN-ului.
La femei, abilitatea ovulului de a mentine cromozomii sai intr-o structura, configuratie stabila in timpul perioadei de hibernare va determina abilitatea de a avea un embrion sanatos si mai apoi un copil. Noua luni trec pana cand un ovul este maturizat complet in ovar si e eliberat de ovare in timpul ovulatiei.
Cercetari recente au evidentiat ca administrarea de coenzima Q10 antioxidant duce la producerea de ovule cu o calitate mai buna si cu niste cromozomi mult mai bine aliniati si cu functie mitocondriala mai buna. Rezultatele au fost observate la femeile soarece, nu au putut fi replicate si la oameni.
Apar riscuri la mamica si la bebelus, la nastere si dupa, cand ovulele si embrionii au avut deja probleme si asta e o constanta in vremurile moderne. Copiii care au tatii batrani se nasc prematur, au greutati reduse, risc de complicatii dupa nastere.
Si totusi putem sa „batem” natura si sa mentinem fertilitatea perfecta la femei pentru o perioada mai lunga. In septembrie 2019 Erramatti Mangamma de 74 de ani a devenit cea mai batrana mamica, aflata la prima sarcina si nastere. A nascut gemeni conceputi in vitro dupa 57 de ani de infertilitate… Deci e posibil sa extindem fertilitatea la femei.
O femeie poata sa ramana gravida folosindu-se de ovule prelevate de la femei mai tinere si fertilizate in vitro, apoi implantate direct in uter. Plus ca femeile moderne isi pot conserva ovulele pentru o perioada cand vor vrea sa conceapa si le pot avea fertilizate in vitro cu orice fel de sperma, de la partener sau de la donatori de sperma.
Se mai pot face teste genetice inainte de implantare, se identifica rapid cele mai bune ovule recoltate din ovarele sanatoase pentru a trece prin tratamente in vitro si pentru a fi mai apoi transferate, dupa fertilizare, in uterul femeii. Mai exista si terapia de inlocuire mitocondriala, care ajuta mamicile ce au „defecte” la nivelul ovulelor sa poata avea un bebe sanatos.
Desi se fac progrese in privinta prelungirii fertilitatii feminine, nu vom putea niciodata sa o prelungim la infinit. Declinul fertilitatii feminine naturale este inevitabil si universal, nu prea avem ce face nici cu tehnologii inventate peste 10-20 de ani, extrem de performante…