Ce factori pot influenta fertilitatea?

Fertilitatea este influentata de o multime de factori.

Fertilitatea este o caracteristica foarte importanta. Ea reprezinta capacitatea de a produce urmasi pe cale naturala. De obicei, o femeie ramane insarcinata daca este fertila dupa cel mult 12 luni de contacte sexuale regulate si neprotejate, finalizate cu orgasm cel putin din partea partenerului, daca nu de ambele parti, pentru sanse crescute de conceptie.

Fertilitatea depinde de o multime de factori, de la nutritie, la sistemul endocrin sau de comportamente, de caracteristicile socio-economice. In functie de ei putem discuta despre fertilitate sau despre infertilitate. Conceptul de fertilitate se aplica la barbati si la femei si este esential in perpetuarea speciei umane.

Fertilitatea nu trebuie confundata cu fecunditatea. Fecunditatea nu e un fenomen natural. Este un concept introdus de catre oamenii de stiinta si de catre doctori, descriind potentialul de reproducere, aplicabil mai ales la femei. Mai este cunoscuta si sub numele de capacitatea biologica de reproducere. Prin fecunditate se poate determina cat de bine si de usor se poate reproduce un cuplu care incearca acest lucru. Aspectul ce tine mai degraba de sanatate in timpul reproducerii este fecunditatea. Fecunditatea depinde de genetica si de factorii de mediu.

Extrapoland la nivelul populatiei, fecunditatea este numarul de urmasi produsi in fiecare „sezon” de reproducere. Prin intermediul fecunditatii se determina sansele de supravietuire a unei specii. Daca fecunditatea lipseste de la nivelul unui organism apare sterilitatea. Deci organismul steril nu se va putea reproduce.

Fertilitatea si fecunditatea sunt doua caracteristice specifice mamiferelor, sunt doua concepte care descriu niste comportamente reproductive in termeni individuali si legati de populatie. Fecunditatea mai depinde si de alti factori cum ar fi fertilizarea ovulului de catre spermatozoid, abilitatea de a duce pana la capat o sarcina etc. Lipsa fertilitatii duce la infertilitatea, lipsa fecunditatii duce la sterilitate, foarte dificil de gestionat.

Care ar fi factorii principali care afecteaza fertilitatea la oameni?

Varsta. Varsta partenerei este un factor important care afecteaza imediat fertilitatea. Toate femeile se nasc cu un numar urias de ovule de care vor avea nevoie la un moment dat sau nu. Cu fiecare zi care trece din viata lor, femeile pierd din aceste ovule. La femeile tinere pierderile de ovule sunt mici, graduale, cateva ovule se pierd pe zi, dar la femeile care se apropie de 30 de ani sau trec de 30 de ani, pierderea ovulelor e mai accelerata. Calitatea ovulelor scade pe masura ce inaintam in varsta. Femeile care vor sa aiba copii la varste inaintate pot sa ii aiba, dar greu si cu sanse mari de avort si de sarcina cu probleme mari. Si barbatii au probleme cu fertilitatea dupa 30+, insa intr-o mai mica masura.

Sarcinile precedente. E o regula simpla: daca ai reusit sa ai un copil pe cale naturala cu ajutorul partenerului ai sanse mari sa ai din nou alta sarcina. Nu conteaza daca ai nascut sau ai avut din nefericire un avort spontan, ai pierdut o sarcina in saptamana x de graviditate. Sansele cresc foarte mult daca organismul feminin a trecut deja prin tot procesul de reproducere, chiar daca nu a rezultat si o nastere naturala. Cuplurile care tot incearca sa conceapa un bebe si nu au reusit niciodata au sanse foarte mici sa aiba in viitor urmasi conceputi pe cale naturala. Se poate apela la fertilizarea in vitro, dar si aici sunt sanse mari ca sarcina sa aiba mari probleme si sa nu fie dusa pana la capat…

Durata subfertilitatii. Subfertilitatea este o fertilitate redusa, deci timpul care trece pana sa apara o sarcina, daca apare, este foarte mare. Cuplurile tot incearca sa aiba un copil, au contacte sexuale neprotejate, frecvente, finalizate cu orgasm, insa sarcina nu se instaleaza in majoritatea cazurilir. Cu cat trece mai mult timp, cu atat sansele sa ai un copil conceput pe cale naturala scad. Daca au trecut peste trei ani si tot nu ai ramas gravida sansele sa fii insarcinata in perioada urmatoare sunt scazute. Daca ai mai putin de trei ani de cand tot incerci sa ramai insarcinata ai sanse mari sa se intample minunea in perioada urmatoare. Cam 36 de luni ar fi o perioada maxima in care ar trebui sa apara o sansa daca exista incercari repetate ce tin cont si de perioadele de fertilitate maxima ale femeii.

Sincronizarea si frecventa actelor sexuale neprotejate. Femeile au ciclu menstrual intins pe 28 de zile, ovulatia apare cam in ziua 14 din cele 28 de zile. Se elibereaza un ovul din ovare, dupa care ovul asteapta sa fie fecundat de catre spermatozoizi, unul singur reusind sa finalizeze „cursa” si sa patrunda in ovul. Fertilizarea ovulului depinde de ziua sau zilele in care cuplul alege sa aiba acte sexuale neprotejate. Daca un contact sexual are loc la inceputul ciclului menstrual sunt sanse mici sa ramai gravida, daca contactele sexuale sunt in jurul zilei 8 si continua cu regularitate si dupa atunci sansele cresc foarte mult. Femeile pot ramane insarcinate daca intretin relatii sexuale neprotejate cu doua zile inainte de ovoulatie, de exemplu in ziua 12 din cele 28 de ciclu.

Cand a aparut ovulatia deja, sansele de a ramane insarcinata scad dramatic rapid. Spermatozoizii trebuie sa fie prezenti in tractul genital feminin inainte de ovulatie ca sa ai sanse reale sa ramai gravida rapid. Ovulatia aduce si o crestere rapida a hormonului progesteron, mucusul cervical devine mai lipicios si ceva mai gros, spermatozoizii nu pot „inota” rapid ca sa ajunga la ovul si sa il fertilizeze. Relatiile sexuale intretinute de doua sau trei ori pe saptamana, poate si mai des, vor duce la instalarea sarcinii mult mai repede. Cu cat mai multa sperma si spermatozoizi „fresh” prezenta/i in tractul reproductiv feminin cand apare ovulatia, cu atat vor fi sanse mai mari sa obtii o sarcina pe cale naturala.

Intretinerea relatiilor sexuale neprotejate doar o data pe saptamana va scadea sansele de a ramane insarcinata pentru ca spermatozoizii gata de „cursa” catre ovul vor fi mai putini si nu vei avea celule reproductive masculine „fresh” gata de actiune in interiorul sistemului reproducator feminin.

Greutatea. De obicei, femeile cu o greutate corporale mare au si ciclu menstrual neregulat, deci sansele sa ai un ovul eliberat lunar scad. Deci si sansele de reproducere naturala sunt foarte mici. Slabirea, scaderea in greutate treptata cu 5-10 procente poate sa readuca un ciclu regulat si sa creasca sansele de reproducere pe cale naturala. Greutatea influenteaza si timpul necesar pentru instalarea unei sarcini si pentru aparitia fecundarii ovulului. Chiar daca apare o sarcina, riscurile de avort sau de probleme majore sunt crescute daca ai greutate corporala prea mare.

Si barbatii cu probleme de greutate vor avea probleme cu sperma si calitatea ei si o fertilitate redusa.

Si daca esti prea slab/a poti avea probleme de fertilitate, pentru ca la femei s-ar putea sa nu apara un ciclu regulat. Asa ca va fi nevoie sa iei in greutate inainte a vrei sa ramai insarcinata daca esti prea slaba.

Alti factori care influenteaza fertilitatea: fumatul, consumul de alcool, cofeina, anumite medicamente, anumite afectiuni-bolile glandei tiroide, deficienta de vitamina D, sindromul ovarelor polichistice, endometrioza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.