Raport sexual programat si graviditatea. Ce poti face ca sa ramai insarcinata mai repede?
Pentru femeile care incearca sa ramana insarcinate frustrarea incepe sa fie din ce in ce mai mare pe masura ce saptamanile trec si testul de sarcina se incapataneaza sa fie pozitiv. Conceptia unui copil poate fi mult mai usoara daca esti atenta la zilele din luna cand poti ramane gravida si la programarea raporturilor sexuale neprotejate fix in acea „fereastra” fertila.
Raporturile sexuale programate raman cea mai sigura si mai simpla modalitate de a ramane insarcinata cand iti doresti sa ai un copil, nu implica nimic special din partea partenerilor, poate doar putina relaxare si cat mai putina presiune pusa pe actul sexual in sine.
Raportul sexual programat este exact ce ii spune si numele: raporturi sexuale sincronizate practica cu perioada de fertilitate maxima a femeii, acea perioada in care sunt sanse foarte mari sa concepi un copil. S-a dovedit ca rata de succes a raporturilor sexuale programate este mult mai mare decat orice alte tipuri de incercari, singura conditie fiind sa iti cunosti foarte bine perioada fertila, fereastra fertila.
Fereastra fertila este o perioada care apare cu cinci zile inainte de ovulatie pana in ziua inceperii ovulatiei, eliberarea ovulului ce urmeaza sa fie fecundat din ovare. Daca spermatozoizii sunt deja in tractul reproductiv al femeii in timpul ovulatiei aceasta are sanse mari sa ramana gravida.
Ovulul rezista intre 12-24 de ore dupa ce e eliberat din ovare, spermatozoizii pot sa ramana activi in interiorul sistemului reproducator feminin si cinci zile. Cu o conditie importanta insa: sa existe mucus cervical prezent. Mucusul cervical apare doar cand exista un nivel ridicat de estrogen, asta pe masura ce ziua ovulatiei se apropie. Cand mucusul arata ca un albus de ou stii ca esti in perioada fertila si poti incerca sa concepi un bebe.
Relatiile sexuale neprotejate finalizate cu un orgasm al partenerului si eventual cu un orgasm feminin ar trebui sa aiba loc la fiecare doua zile sau zilnic in aceasta fereastra fertila. Daca ai relatii sexuale dese in cele sase zile de fertilitate maxima ai toate sansele sa ramai gravida mult mai simplu.
Si daca te gandesti ca mai multe acte sexuale in cele sase zile si mai dese te vor ajuta la ceva te inseli. Nu conteaza numarul, conteaza sincronizarea si incercarile repetate la intervale de 24-48 de ore. Foarte important: dupa finalizarea actului sexual neprotejat incearca sa eviti pierderea de sperma din sistemul reproducator feminin si evita miscarile care ar putea duce la eliminarea unei cantitati mari din lichidul seminal ajuns deja in vagin, care contine si spermatozoizii.
Asadar, daca nu intretii relatii sexuale neprotejate in aceasta fereastra fertila sansele de conceptie sunt zero. Sansele sunt foarte mari, de 42%, daca ai relatii sexuale cu o zi inainte de inceperea ovulatiei, este cea mai fertila zi din timpul ciclului. Desigur, conteaza si temperatura corporala bazala si monitorizarea mucusului cervical cand incerci sa ramai gravida mai rapid, insa acest timing este deosebit de important.
Sanse sa concepi un copil sunt de 20% la 30 de ani, per fiecare ciclu, iar la 40 de ani sansele sa ramai insarcinata scad la 5% per fiecare ciclu. Insa aceste procente pot sa mai creasca un pic mai ales dupa 40 de ani daca ai relatii sexuale programate cu atentie si iti cunosti foarte bine corpul.
Cum esti sigur ca intretii relatii sexuale neprotejate fix in timpul ferestrei fertile? E foarte simplu. Exista pe piata kituri de prezicere a ovulatiei, care detecteaza o crestere a hormonului LH in urina-cresterea apare cu 24-48 de ore inainte de ovulatie. Insa nu toata lumea are un ciclu menstrual regulat de 28 de zile, cu ovulatia aparuta in ziua 14, asa ca ar trebui sa folosesti kiturile permanent dupa ce ai trecut de o menstruatie ca sa vezi imediat cand testul e pozitiv. De exemplu, la anumite teste e nevoie de 19 testari zilnice inainte de inceperea urmatoarei menstruatii.
Si daca nu vrei sa te bazezi pe este si kituri pentru depistarea ovulatiei te poti baza pe semne fizice ale ovulatiei. Monitorizezi cu atentie ce se intampla cu mucusul cervical, culoare, cum arata, ce consistenta are si cand se schimba stii ca esti la ovulatie sau se apropie ovulatia. Temperatura bazala corporala te ajuta mult sa stii cand esti la ovulatie, dar monitorizarea ei e relevanta de abia dupa ovulatie, cand incepe sa creasca temperatura, altfel degeaba incerci sa masori temperatura zilnic, nu vei observa nicio variatie.
Mai exista si aplicatii care monitorizeaza ciclul menstrual, care monitorizeaza ovulatiile si menstruatiile ca sa prezica cand va veni urmatoarea perioada de fertilitate maxima, in care poti ramane gravida. Mai bune sunt aplicatiile care catalogheaza si tin cont de rezultatele testelor de ovulatie.
Ce te faci daca raportul sexual programat nu functioneaza totusi, desi ai respectat toate „instructiunile”? Daca incerci de peste un an sa concepi un copil si ai 20-30 de ani, ai peste 35 de ani si ai incercat de sase luni sa ramai insarcinata si nu s-a intamplat nimic, daca mai ai si probleme medicale care afecteaza fertilitatea ar trebui sa te adresezi unui ginecolog cu experienta sau unui specialist in fertilitate. Se poate testa rapid fertilitatea la femei, la barbati, se pot testa celulele reproducatoare masculine pentru a se depista daca nu cumva e problema la partener si se pot face recomandari pentru a ramane insarcinata pana la urma.
Vitaminele prenatale luate cu regularitate, testele speciale moderne pentru fertilitate pe care le poti face si acasa ca sa stii exact cand apare fereastra fertila, raporturile sexuale neprotejate desfasurate doar in perioada de fertilitate maxima pentru a spori sansele de conceptie pe cale naturala a copilului mult dorit. Toate acestea ar putea contribui la atingerea obiectivului oricarui cuplu: conceperea unui copil dorit cat mai repede si in siguranta, pe cale naturala.