Imbunatatirea fertilitatii partenerului, poate cel mai simplu pas spre conceptie
Daca incerci de cateva saptamani sau luni bune sa ramai insarcinata si ai facut deja cateva teste ca sa vezi daca nu cumva ai o problema cu sistemul tau reproducator si este totul in regula problema s-ar putea sa fie la partener.
Infertilitatea este des intalnita in ziua de astazi. Unul din sase cupluri se confrunta cu astfel de probleme, unul din trei cazuri fiind datorate fertilitatii masculine. Desi nu sunt tratamente care sa te scape total de fertilitate, schimbarile de dieta, o grija mai mare la meniul zilnic si schimbarile din viata de zi cu zi vor duce la imbunatatirea fertilitatii masculine in timp.
Fertilitatea se refera la abilitatea oamenilor de a se reproduce fara asistenta medicala. In urma contactului sexual sanse sa apara o sansa in urma intalnirii dintre celulele feminine si masculine reproducatoare cresc pe masura ce fertilitatea ambilor parteneri este mai buna. Infertilitatea masculina apare atunci cand, desi au loc relatii sexuale neprotejate finalizate cu ejaculare in interiorul vaginului, partenera nu ramane gravida in perioada urmatoare, dupa incercari multiple. Totul depinde aici de calitatea spermatozoizilor si de „rapiditatea” celulelor reproducatoare masculine, de motilitatea lor.
Uneori infertilitatea este legata de functia sexuala, de functionarea aparatului reproducator masculin, altadata poate fi legata de calitatea spermei ejaculate in timpul orgasmului masculin. Concentratia spermei este iarasi un factor care poate influenta fertilitatea, numarul de spermatozoizi eliberati in interiorul sistemului reproducator masculin, la fel si nivelul de testosteron-cu cat e mai scazut, cu atat cresc sansele de infertilitate masculina.
Genetica, sanatatea generala a partenerului, anumite boli, problemele de alimentatie, prezenta sau absenta exercitiilor fizice, si ele sunt factori importanti in determinarea fertilitatii masculine.
Ce schimbari poate face partenerul pentru o fertilitate mai buna sotului, prietenului si sanse mai mari de conceptie a unui copil?
Administrarea de suplimente cu acid D-Aspartic (D-AA). Nu trebuie confundat cu acidul L-aspartic, care face parte din structura multor proteine e ceva mai comun decat D-AA-ul. Acidul D-Aspartic este prezent in anumite glande, in testicule de exemplu, in sperma si spermatozoizi. Fertilitatea masculina depinde de acest tip de acid. Cu cat nivelul de acid D-Aspartic este mai mare, cu atat fertilitatea creste si sansele sa ramai gravida cresc si ele. Creste si nivelul de testosteron, foarte important si el pentru fertilitatea masculina. Cu doar 2.7 grame de D-AA pe vreme de trei luni nivelul de testosteron creste si cu 60%, motilitatea si numarul de spermatozoizi din sperma ejaculata crescand cu pana la 100%.
Exercitii fizice regulate. Se imbunatateste nivelul de testosteron, fertilitatea daca partenerul va face exercitii fizice regulate. Calitatea spermei este mult mai buna la cei care fac sport regulat decat la cei care sunt sedentari. Prea multe exercitii fizice intense nu sunt bune pentru ca pot scadea nivelul de testosteron. O cantitate suficienta de zinc luata zilnica poate minimiza riscul asociat cu scaderea testosteronului.
Administrarea de cantitati suficiente de vitamina C si D. Vitamina C influenteaza si sistemul imunitar, il ajuta, dar sustine si fertilitatea mai buna la barbati. Stresul oxidativ prea mare, care apare in mod natural in organism, poate afecta si fertilitatea masculina. Calitatea spermei este imbunatatita daca partenerul va avea o doza zilnica de cel putin 1.000 mg de vitamina C, luata de doua ori pe zi vreme de doua luni. Studiile au demonstrat faptul ca molitatea celulelor reproducatoare masculine a crescut cu pana la 92%, iar numarul lor in sperma ejaculata a fost cu pana la 100% mai mare. Proportia celulelor reproducatoare cu diverse anomalii, deformari scazut cu peste 55%.
La randul sau, vitamina D imbunatateste nivelul de testosteron din organismul masculin, motilitatea spermatozoizilor este si ea imbunatatita.
Include suficient zinc in dieta zilnica a partenerului. Partenerul poate consuma carne, peste, oua, fructe de mare pentru a avea suficient zinc si a avea o fertilitate cat mai buna. Creste nivelul de testosteron din organism, calitatea spermei e mai buna, riscul de infertilitate masculina scade. Si in cazul unor niveluri scazute de testosteron din cauza exercitiilor fizice intense se recomanda mai mult zinc in meniurile zilnice sau suplimente alimentare cu o cantitate suficienta de zinc.
Abstinenta si relatii sexuale neprotejate frecvente. Relatiile sexuale intretinute in preajma ovulatiei vor creste sansele de conceptie. Abstinenta partenerului cu cinci sau sase zile inainte de contactul sexual poate imbunatati motilitatea spermatozoizilor, morfologia si productia de spermatozoizi. Nu are rost sa ai o abstinenta a partenerului mai mare pentru ca nu va influenta prea mult calitatea spermei si a spermatozoizilor.
Evita consumul unor cantitati mari de soia. Fitoestrogenii gasiti in soia pot afecta fertilitatea masculina. Desi soia si produsele din soia sunt sanatoase, nu trebuie sa exageram cu ele si ar trebui sa le limitam consumul mai ales daca vrem sa avem un bebe impreuna cu partenera. Poti inlocui soia cu mai multe legume si salate sau cu branzeturi care pot ajuta la mentinerea unor spermatozoizi care isi pot face treaba foarte bine si pot ajuta partenera sa ramana insarcinata.