Fertilizarea in vitro, o sansa reala pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturala

Fertilizarea in vitro e sansa multor cupluri care nu pot avea copii pe cale naturala.

Conceperea unui copil nu este intotdeauna atat de simpla. E nevoie de incercari repetate ale partenerilor, de relatii sexuale intretinute cu regularitate, fara protectie, de urmarirea menstruatiei si a perioadei de fertilitate maxima, de urmarirea ovulatiei. Unul sau doua procente din totalul de sarcini de la nivel global sunt rezultatul unor proceduri de fertilizare in vitro. Fertilizarile in vitro sunt proceduri cu o complexitate ridicata care ajuta femeile sa ramana gravide atunci cand apar probleme si previn eventuale complicatii genetice.

In timpul unei fertilizari in vitro, ovulele mature sunt colectate direct din ovare si ajung sa fie fertilizate de spermatozoizi in conditii de laborator. Embrionul rezultat este transferat direct in uter in timpul unei proceduri delicate. Un ciclu complet de fertilizare in vitro dureaza trei saptamani, dar se poate ca fiecare pas al procesului de fertilizare asistata sa dureze mai mult si procesul intreg sa fie de lunga durata.

Fertilizarile in vitro se pot face cu ovule si spermatozoizi de la un cuplu sau cu ovule si spermatozoizi de la donatori anonimi. Mamele surogat pot fi folosite atunci cand cuplul care a apelat la fertilizarea in vitro doreste sa aiba embrionul implantat in uterul altei femei „purtatoare”. Sansele unei sarcini sanatoase si duse la termen in cazul fertilizarilor in vitro depind mult de varsta sau de cauzele infertilitatii care au dus la apelarea la fertilizarile in vitro. Plus ca fertilizarile in vitro pot fi consumatoare de timp, foarte scumpe si invazive. Sunt dese situatiile in care transferul de embrioni multipli in uter duce la sarcini multiple.

Daca avem fertilizare in vitro care se realizeaza ca tratament al infertilitatii este posibila incercarea de tratamente mai putin invazive inainte de fertilizarile in vitro, medicamente pentru fertilitate, pentru stimularea productiei de ovule, inseminari intrauterine-spermatozoizii sunt amplasati direct in uter in jurul perioadei de fertilitate maxima a femeii si in jurul ovulatiei. La femeile peste 40 de ani fertilizarea in vitro este prima varianta daca apare infertilitatea.

Si tot fertilizarea in vitro e solutia daca partenera are probleme cu trompele uterine, blocate, deteriorate, probleme legate de ovulatie, numar redus de ovule eliberate din ovare, produse de ovare, daca sufera de endometrioza, fibroame uterine.

Riscurile asociate cu fertilizarile in vitro includ nasterile multiple, daca se introduc mai multi embrioni in uter, nasteri premature sau greutati reduse ale bebelusilor la nastere, sindromul hipertstimularii ovariene. Pot sa apara si dureri abdominale, stare de rau, greata, varsaturi, diaree, balonari, avortul, pierderi de sarcina, complicatii de la procedurile de extragere a ovulelor, sarcini ectopice, extrauterine, dar si defecte congenitale sesizate la nastere. Se va lua in considerare ca factor de risc si stresul cauzat de dificultatile financiare, emotionale, fizice si psihice.

Inainte sa iei, impreuna cu partenerul, decizia de a apela la fertilizarile in vitro, este bine sa te gandesti cati embrioni vrei sa iti fie transferati in uter. Daca esti in varsta rata de succes e mai scazuta, deci se vor transfera mai multi embrioni in uter si se va astepta aparitia sarcinii in evolutie. Daca ai deja mai multi embrioni viabili ce pot fi transferati in uter, dar nu doresti sa ii folosesti ii poti „conserva”, ingheta si folosi peste ani, asta daca rezista si se preteaza pentru o asemenea procedura delicata. Poti sa folosesti embrionii conservati pentru alte fertilizari in vitro daca mai vrei copii pe viitor fara sa te coste foarte mult procedura, ii poti dona altor cupluri cu probleme.

Te vei gandi si ce vei face la o sarcina multipla, cu tripleti. De exemplu, cum va decurge nasterea, daca al tau corp va suporta, ce complicatii vor aparea. Doar daca esti sigura ca poti duce o sarcina multipla permiti transferul de embrioni multipli in uter in timpul procedurilor tipice fertilizarii in vitro.

Etapele fertilizarii in vitro sunt simple: stimularea ovariana, extragerea de ovule, extragerea de spermatozoizi de la partener, donator, fertilizarea si transferul embrionar. In doua sau trei saptamani esti deja pe drumul spre sarcina dorita si s-ar putea sa fie nevoie de mai multe incercari si cicluri pentru a ramane gravida.

Inducerea ovulatiei va incepe odata cu folosirea de hormoni sintetici pentru stimularea productiei de ovule si eliberarea de ovule multiple. Se vor administra medicamente speciale, cu hormoni sintetici, medicamente pentru maturizarea ovulelor, pentru ovulatie prematura, pentru mucoasa uterina, pregatirea ei pentru transferul embrionar de mai tarziu. Daca apar probleme si se intrerupe stimularea ovariana si inducerea ovulatiei se poate apela la un donator.

Cand ovulele sunt pregatite sunt extrase, la 34-36 de ore de la injectia finala sau inainte de ovulatie. De obicei se foloseste metoda aspiratiei transvaginale si se extrag ovule prin vagin. Odata extrase, ovulele sunt plasate intr-un lichid nutritiv si merg la incubare. Se vor combina doar cele sanatoase si mature cu spermatozoizi ca sa apara embrionii. Fertilizarea nu va avea rata de succes de 100%, asa ca unele ovule se vor pierde.

Ca sa existe fertilizare partenerul sau donatorul vor oferi sperma cu spermatozoizi viabili chiar in dimineata extragerii ovulelor. Aspirarea testiculara, extragerea spermatozoizilor direct din testicule, si masturbarea sunt cele mai frecvente metode folosite pentru a avea spermatozoizii necesari. Separarea lichidului seminal de spermatozoizi are loc in laborator imediat dupa oferirea mostrei necesare.

La final are loc fertilizarea prin inseminare conventionala, spermatozoizii si ovulele se „combina” peste noapte. Dar se foloseste si injectarea intracitoplasmatica a spermei, unde un singur spermatozoid este injectat direct in ovulul matur. Uneori se apeleaza la metode mai comlicate, testari genetice ale preimplantarilor, embrionii se dezvolta in incubatoare pana cand se pot colecta mostre pentru teste genetice, precum si la „eclozari asistate”, in care embrionul e ajutat sa se implanteze in uter si sa apara sarcina sanatoasa.

La doua sau cinci zile de la extragerea ovulelor are lor transferul de embrioni in uter. Se introduce un tub subtire lung in vagin, in cervix si direct in uter. La capatul cateterului sunt embrionii ce se vor implanta si introduce in uter, iar la sase-zece zile va avea loc si implantarea sa fara probleme. Rezultatele fertilizarilor in vitro vor fi vizibile la 12 zile sau 14 zile de la extragerea ovulelor. Daca nu are loc implantarea si nu apare sarcina atunci se va apela la alt ciclu de fertilizare in vitro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.