Infectiile cu transmitere sexuala si fertilitatea, sarcina. Cat de periculoase sunt si cum ne influenteaza reproducerea?

Inainte de a ramane gravida si mai ales dupa ce ai aflat ca porti in pantece o noua viata si esti insarcinata sanatatea sistemului reproducator ar trebui sa fie o prioritate pentru tine. Printre cele mai periculoase tipuri de afectiuni pe care le poti avea in timpul sarcinii sau chiar inainte de ea se numara si bolile sau infectiile cu transmitere sexuala, foarte contagioase si foarte usor de „luat” chiar si de la partenerul de viata odata ce ai devenit activa din punct de vedere sexual. Cum afecteaza infectiile fertilitatea si sarcina si ce e de facut ca sa previi infectarea? Raspunsurile la aceste intrebari le vei afla in articolul de astazi.

Bolile cu transmitere sexuala sunt infectii si afectiuni care sunt luate prin orice fel de activitate sexuala implicand gura, anusul, vaginul sau penisul. Cele mai comune simptome ale acestor boli sunt arsurile, senzatia de mancarime, scurgerile anormale de la nivelul zonei genitale. Unele boli din aceasta sfera sunt asimptomatice si nici macar nu stii ca le ai.

Contagiozitatea bolilor cu transmitere sexuala este deosebit de mare. Daca individul este activ din punct de vedere sexual si se implica in relatii intime in permanenta bolile se transmit imediat de la individ la individ.

E important sa distingem corect intre infectii cu transmitere sexuala si boli cu transmitere sexuala. O infectie cu transmitere sexuala este acelasi lucru cu o boala cu transmitere sexuala, dar termenul medical corect acceptat de specialisti este infectie cu transmitere sexuala.

Cele mai comune tipuri de infectii cu transmitere sexuala sunt: Chlamydia, herpesul genital, negii genitali, gonoreea, hepatita B, HIV/SIDA, HPV, sifilis, paduchi pubieni, trichomoniaza, vaginita. Doar in SUA, anual, apar peste 25 de milioane de infecti cu transmitere sexuala, dar in lume discutam de peste 374 milioane de astfel de infectii. Cam jumatate din numarul de cazuri apar la persoanele cu varste intre 15 si 24 de ani.

Simptomatologia infectiilor sau bolilor cu transmitere sexuala este variata, se manifesta la nivelul zonei genitale. Putem avea bube, rani, negi aproape de vagin, gura, anus, inflamatii si senzatii puternice de mancarime aproape de vagin, scurgeri anormale vaginale urat mirositoare, iritatii locale, sangerari vaginale usoare in afara menstruatiei, sex dureros, urinari frecvente si dureroase. Se adauga eruptia cutanata, pierderea in greutate fara un motiv anume, diareea, transpiratiile nocturne, durerile si febra, frisoanele, icterul.

Cauzele infectiilor sau bolilor cu transmitere sexuala sunt cunoscute si usor de indentificat. Ey vorba despre bacterii, virusuri, paraziti ce infecteaza corpul uman. Poti ajunge sa iei aceste bacterii sau virusuri din sange, urina, sperma, saliva, din alte zone cu mucuoasa in timpul sexului, de obicei sexul oral, vaginal, anal sunt cele mai periculoase.

Transmiterea infectiilor e foarte rapida, se realizeaza de fiecare data prin fluide corporale, prin contact direct, „piele pe piele”, atingeri in zona genitala. Sifilisul, in mod exceptional, se poate transmite de la mama la copil in timpul nasterii vaginale, naturale.

Factorii de risc pentru bolile cu transmitere sexuala sunt varsta, activitatea sexuala cu mai multi parteneri sau fara protectie, tatuaje, piercing.

La femei, infectiile cu transmitere sexuala pot sa influenteze in mod negativ aparitia sarcinii si conceperea unui copil pe cale naturala, in urma sexului neprotejat. Chlamydia sau gonoreea netratate duc la complicatii serioase, afecteaza trompele uterine-apar cicatrici, tesut ce blocheaza trompele, ovulul si spermatozoidul nu se mai pot intalni pentru a avea loc fecundarea, si sanatatea reproductiva a femeii. De la chlamydia se poate ajunge si la sarcina ectopica, la fel si de la gonoree.

HPV-ul e cea mai comuna infectie cu transmitere sexuala la nivel mondial. Apar schimbari celulare la nivelul cervixului, se ajunge si la cancer cervical, iar interventiile chirurgicale pot duce la infertilitate. Infectia bacteriana in sine nu afecteaza direct fertilitatea, sarcina, dar co-infectarea duce la risc crescut de infertilitate tubara.

Anumite tratamente vor influenta cervixul si capacitatea lui de a produce mucus suficient, esential in transportul spermatozoizilor spre ovul, in trompele uterine si uter.

In general, orice boala cu transmitere sexuala la femei poate sa duca invariabil si la rupturi premature de membrane in uter, nastere prematura, corioamnionita, greutate scazuta la nastere, endometrita.

Hepatita B afecteaza direct ficatul bebelusului si al mamicii in egala masura, sifilisul, infectie bacteriana, duce la nastere prematura, deci ambele influenteaza fertilitatea si sarcina.

Trichomonaza e cauzata de un parazit, se poate tratata, dar daca nu e tratata la timp creste riscul de infectare cu HIV, se ajunge la inflamatii locale, infectii repetate la organe reproducatoare feminine si la infertilitate.

Cu HIV-ul marea problema e prevenirea trecerii infectiei de la mama la copil. Tratamente sunt acum pentru HIV si prevenirea e mult mai usoara odata ce stim cu ce ne confruntam. Daca totusi avem HIV in sarcina sau inainte se recomanda cezariana ca sa nu avem probleme cu bebe-dupa nastere laptele matern e interzis pentru ca putem transmite si HIV prin lapte. 6-8 saptamani de la nastere bebelusul primeste medicamente pentru HIV daca mamica a fost depistata cu HIV in timpul sarcinii si inainte.

Preventia in cazul infectiilor cu transmitere sexuala care ar putea afecta fertilitatea femeii e esentiala. Pe langa folosirea de prezervative pentru barbati si femei se recomanda si vizite la ginecolog cat mai dese dupa inceperea activitatii sexuale si in cursul unei vieti sexuale active, vizitele repetate in timpul sarcinii mai ales daca suspectati ca ar fi vorba de infectii la parteneri.

Reproducerea asistata e mai dificila daca s-a detectat si s-a tratat, a exista o infectie cu transmitere pe cale sexuala. Implantarea e dificila, fecundarea ovulului in interiorul sistemului reproducator feminin e aproape imposibila daca bolile nu sunt tratate asa cum trebuie si inca exista simptome.

Doar prin fertilizare in vitro poti sa fii sigura ca vei avea un bebe chiar daca ai trecut prin infectii cu transmitere sexuala. Cand o trompa uterina e blocata poti sa ramai gravida cu ajutorul specialistilor-o alternativa buna e si inseminarea artificiala, care presupune „livrarea” spermei si spermatozoizilor partenerului in apropierea imediata a ovulelor, in uterul femeii, pentru fecundare rapida, prin proceduri medicale standard.

Screeningul ramane cea mai buna metoda de prevenire a infectarilor, la fel si sexul cu un partener si discutiile deschise despre simptome, boli cu transmitere sexuala, precum si tratamentul administrat la timp si abtinerea de la relatii sexuale pana cand ambii parteneri sunt „liberi” de infectii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.