Obstructia tubara sau trompele uterine blocate, o afectiune periculoasa ce determina infertilitatea feminina

Trompele uterine sunt organe foarte importante ale sistemului reproducator feminin. Ele ajuta femeia sa ramana gravida, preiau ovulul fertilizat, transporta sperma si spermatozoizii, ajuta la fertilizare, la dezvoltarea embrionara, ducand embrionii in uter pentru dezvoltarea ulterioara, timp de noua luni. Fiind un organ foarte sensibil, trompa uterina se poate infecta rapid, pot sa apara cicatrici la nivelul ei si functionarea sa sa fie afectata. Uneori o trompa sau ambele trompe uterine se infunda si asa apare obstructia tubara.
Trompe uterine infundate sau in termeni medicali obstructia tubara/blocajul tubar sunt/este una dintre cauzele infertilitatii la femei. Trompele uterine ajung sa fie blocate din cauza unei endometrioze, din cauza operatiilor la nivelul pelvisului, din cauza cezarienelor, operatiilor la nivelul sistemului digestiv, colon, din cauza unui apendice rupt sau din pricina unei infectii, dar si din motive pentru care nu exista explicatii.
Bolile cu transmitere sexuala, gonoreea de pilda, pot sa fie si ele pe lista de cauze probabile ale obstructiilor tubare. Legarea trompelor uterine sau sterilizarea ar putea sa determine aparitia trompelor uterine infundate daca nu au fost realizate asa cum trebuie.
In momentul in care trompele uterine sunt blocate de tesut ovulele si embrionul nu mai au cum sa ajunga in uter, de unde si infertilitatea. Cand blocajul e unul partial spermatozoizii si ovulul pot sa se intalneasca, dar sarcina e ectopica, apare in afara uterului, in trompele uterine si nu are cum sa ajunga la termen, fiind periculoasa pentru mamica.
Simptomele blocajului la nivelul trompelor uterine sunt variate. De la durere in zona pelvisului sau a abdomenului in mod regulat sau doar la menstruatie, la sarcini ectopice, sangerari vaginale anormale, dureri de stomac doar intr-o parte.
Daca discutam despre blocaje ale trompelor uterine de vina ar putea fi si o afectiune numita hidrosalpinx, blocajul apare in locul unde trompele intalnesc ovarul-daca ambele trompe au acest blocaj nu ai cum sa ramai insarcinata fara ajutor. Cu ultrasunetele se face o diagnosticare corecta, iar tratamentele depind de ce isi doreste pacienta, de la operatie laparoscopica pentru a se crea o noua deschidere, insa trompele uterine s-ar putea sa se blocheze iarasi.
Se discuta si despre ocluzia proximala a trompelor uterine, blocajul apare unde trompele se intalnesc cu uterul. Endometrioza, dopuri de mucus, fibroame, tesut sau inflamatii pot duce la aparitia acestei afectiuni complexe care va duce la trompe uterine infundate. Diagnoticarea se va face via HSG sau laparoscopie. E nevoie de canulare histeroscopica pentru a incerca o reparare a trompelor uterine pentru a se obtine o sarcina.
Salpingita nodulara istmica (Salpingitis isthmica nodosa-SIN) este un tip de ocluzie proximala a trompelor, cauzele nu sunt pe deplin intelese, dar se crede ca e vorba de o endometrioza sau de inflamatie locala. Diagnosticarea este simpla, se realizeaza cu HSG, trompele uterine apar mai groase la evaluarea laparoscopica ce va completa HSG-ul. Riscul de infertilitate sau de sarcini ectopice e mai mare odata ce ai aceasta afectiune rara, fertilizarea in vitro e singura sansa sa ai un bebe daca ajungi in acest scenariu.
Histerosalpingograma sau HSG este folosita pentru diagnosticarea rapida a anomaliilor trompelor uterine. Daca rezultatele acestui tip de diagnosticare nu sunt concludente se ajunge la laparoscopie. In momentul in care trompele uterine au probleme mari fertilizarea in vitro e singura metoda de a ramane gravida.
Se mai pot folosi la diagnosticare si sonohisterograma, radiografii cu substanta de contrast injectata in trompele uterine, laparoscopie complexa in timpul careia se pot elimina tesuturile ce ar putea bloca trompele uterine. In general, diagnoseticarea blocajelor trompelor uterine e dificila mai ales daca simptomatologia nu e clara si nu se observa mare lucru la radiografie, la ultrasunete.
Tratamentele pentru trompe uterine infundate sunt diferite in functie de gravitatea afectiunii. Se poate porni de la laparoscopie si indepartarea tesuturilor care blocheaza trompele uterine. Dupa operatie femeia poate ramane gravida, dar totul depinde de cativa factori: varsta, sanatatea spermatozoizilor, problemele ramase la nivelul trompelor uterine. Complicatiile de la operatie sunt la fel ca la orice operatie obisnuita, infectii, cicatrici, sangerari.
Se poate apela si la tratament medicamentos, doar daca discutam despre blocaj la o trompa, se recomanda medicamente pentru fertilitate ca sa ai sanse mai mari sa ramai gravida, la fertilizare in vitro, doar daca trompele nu sunt inflamate, la inversarea legarii trompelor.
In anumite cazuri se ajunge rapid la salpingotomie, adica rezectia unei portiuni din trompa uterina, se unesc partile sanatoase ramase, la fimbrioplastie, rezectia si refacerea fimbriilor trompelor uterine-doar daca obstructia e la capatul liber al trompelor uterine. Nu in ultimul rand discutam despre scleroterapie, ce presupune injectare de substante cu efect iritant in trompe, fluidul e impins in exterior-de multe ori se ajunge, din pacate, la recidiva hidrosalpinxului.