Infertilitatea inexplicabila, dincolo de misterul din spatele acestui tip de infertilitate. Ce este si de unde apare acest diagnostic?
Cuplurile care incearca de mult timp sa aiba un bebe si tot nu reusesc ajung de multe ori in cabinetul medicilor specialisti si primesc un prim diagnostic destul de descurajator: infertilitate. Poate fi vina partenerei, poate fi vina partenerului, poate fi vina ambilor parteneri si problemelor legate de organele sexuale si de functionarea lor.
Se fac teste, se incearca stabilirea unui diagnostic. Dar cand diagnosticul nu se poate pune pentru ca totul pare in ordine pe hartie se ajunge la alt tip de diagnostic si mai descurajator: infertilitate inexplicabila.
Infertilitatea inexplicabila este un diagnostic pus atunci cand, dupa mai multe analize si teste, nu s-a putut stabili cauza evidenta a problemelor de fertilitate, totul este in parametri normali, nu apare nimic iesit din comun. Diagnosticul nu se va pune decat dupa ce ambii parteneri sunt evaluati si se fac teste complexe de fertilitate. De regula, in urma testelor, nu apar anomalii uterine sau alte probleme structurale, ovulatia apare la intervale regulate, trompele uterine sunt deschise, nu apar obstacole in calea ovulelor sau spermatozoizilor care trebuie sa fecundeze un ovul sau mai multe, rezerva ovariana este in limite normale.
Creierul poate fi si el normal, nivelul de hormoni necesari pentru reproductie e in parametri normali, sperma partenerului, analizata si ea, este normala din toate punctele de vedere, ca numar de spermatozoizi prezenti in sperma ejaculata la orgasm, ca motilitate a spermatozoizilor si ca forma a spermatozoizilor.
Diagnosticul de infertilitate inexplicabila apare la persoanele care incearca sa ramana gravide pentru mai mult de un an, la sub 35 de ani, si pentru mai mult de sase luni, la femeile peste 35 de ani. Doar tratamentele pentru fertilitate, inseminari intrauterine, fertilizari in vitro, pot ajuta in mod real la obtinerea unei sarcini sanatoase. Cazurile de infertilitate inexplicabila nu sunt cunoscute in totalitate, dupa unele studii e vorba de un procent de 10% din cuplurile care incearca sa conceapa un bebe, dupa altele ar fi vorba despre 30%.
Poti sa ramai gravida daca ai primit deja diagnosticul de infertilitate inexplicabila? Da, cu siguranta, dar doar daca exista si tratamente pentru fertilitate. Orice diagnostic de acest fel nu inseamna ca trebuie sa renunti la visul de a avea un bebe.
Cauzele infertilitatii inexplicabile nu sunt cunoscute, fireste, sau daca exista, nu ai cum sa testezi ca sa afli despre ce e vorba. Totusi, medicii au depistat cateva motive pentru care apare acest diagnostic atat de des: o afectiune care nu a fost diagnosticata, poate fi vorba despre boala celiaca, diabet sau de boli tiroidiene, endometrioza, mucus cervical cu probleme, e prea dens, prea gros, ingreunand deplasarea spermatozoizilor spre ovul, calitatea ovulelor e scazuta, calitatea scazuta a spermei si a spermatozoizilor, mucoasa uterina cu probleme, perioada in care au fost intretinute relatiile sexuale nepotrivita cu ovulatia.
Diagnosticarea infertilitatii inexplicabile e imposibila, nu exista vreun test universal care sa ofere raspunsurile clare. Istoricul sexual, observarea simptomelor, examen fizic pentru aparatul reproducator feminin, pentru organele reproducatoare masculine si functia lor, analize de sange care sa depisteze exact nivelul hormonal, ultrasunete si laparoscopii, alte teste complexe, analiza spermei, a rezervelor ovariene, verificarea ovulatiei, toate ar putea ajuta la diagnosticare. Dar daca nu se depisteaza cauza specialistul se va pronunta in favoarea infertilitatii inexplicabile. O a doua opinie ar fi de dorit daca vrei sa incerci sa depistezi cauzele probabile ale infertilitatii.
Tratamentele pentru infertilitatea inexplicabila depind de rezultatele testelor si analizelor legate de fertilitate, dar si de varsta si de „agresivitatea” dorita pentru tratamente. Tehnologia asistata reproductiva e cea mai populara pentru fertilitate, o parte a fertilizarii ovulare se intampla in laborator. Discutam despre inseminari intrauterine, despre fertilizari in vitro in conditii stricte.
In cazul inseminarilor intrauterine se concentreaza sperma si se „curata”, se aleg cei mai activi spermatozoizi imediat dupa prelevarea probelor de la barbat, urmand sa fie depozitata si stocata sperma pana la inseminare, introducerea rapida direct in uter, doar la ovulatie-ovulatia poate fi stimulata daca e nevoie.
Fertilizarile in vitro vor insemna prelevarea celulelor reproducatoare de la barbat si femeie, fecundarea ovulului cu sperma barbatului, obtinerea unor embrioni viabili, dupa care are loc implantarea intrauterina a embrionului sau embrionului pentru obtinerea sarcinii si pentru dezvoltarea ulterioara.
Se administreaza in paralel si medicamente care stimuleaza productia de ovule si ovulatia, multe medicamente contin hormoni stimulanti. Indiferent de situatie, de tehnica folosita pentru obtinerea sarcinii, tine cont ca o stimulare a ovulatiei va conduce, probabil, si la sarcina cu mai multi copii, gemeni, tripleti, de exemplu.
Ca sa obtii sarcina si sa nu ajungi la diagnosticul de infertilitate inexplicabila trebuie sa renunti la fumat, la consumul de alcool, la droguri de orice fel, sa ai o greutate normala, sa faci exercitii fizice in fiecare zi, 30 de minute, sa reduci consumul de cafea si orice fel de bauturi care contin cofeina.
De asemenea, ar fi de dorit sa reduci stresul, sa cauti sa intretii relatii sexuale pentru reproducere cand esti in apropierea ovulatiei si sa le programezi cat mai des. Ca sa stii cand ovulezi si cand poti concepe un bebe pe cale naturala poti sa iti masuri temperatura, sa ai o harta clara a menstruatiei, sa iti iei kituri pentru ovulatie ca sa stii exact cand ovulezi. Se vor evita si bolile cu transmitere sexuala, care pot influenta aparitia sarcinii.
E foarte important sa depistezi si sa tratezi rapid orice fel de afectiune ce ar putea duce la infertilitate, probleme ale tiroidei, probleme legate de diabet.