Reproducerea si sezonalitatea. In ce sezon sunt conceputi cei mai multi copii si cand avem cele mai multe nasteri?

Sezonalitatea fertilitatii la oameni a suferit schimbari in ultima perioada.

In lumea animalelor si in lumea plantelor sezonalitatea influenteaza majoritatea proceselor biologice. Asa ca e normal sa vedem asemenea influente si la nivelul fiintei umane. Reproducerea umana este afectata din cate se pare de sezonalitate si de tot ce se intampla in fiecare dintre cele patru sezoane de peste an. Insa ce impact are sezonalitatea asupra nasterilor sau asupra conceptiilor in cazul oamenilor, este atat de important?

De multe ori esti invitata la zile de nastere in special vara, cand sunt si cele mai multe. Si e un motiv foarte simplu. Doar in SUA, cele mai multe conceptii apar intre lunile iunie si inceputul lunii noiembrie. Cele mai multe nasteri sunt in toamna si in timpul iernii asadar. Se intampla ceva vara si in lunile ce preced iarna?

Adevarul este ca reproducerea are o legatura cu sezonalitatea in tot ce inseamna flora si fauna. Mediul in care traim si ne dezvoltam este legat si el de sezonalitate. In regiunile mai departate de Ecuator anul este structurat in functie de sezoane. La Ecuator avem doar perioade de umiditate excesiva si de uscaciune, seceta excesiva. Organismele de pe Terra au evoluat si au gasit momentele potrivite pentru reproducere, intr-o perioada din an in care sunt sanse mari sa ai si urmasi cat mai repede.

Primele studii despre sezonalitatea nasterilor la om au fost facute undeva prin anii 1800. Prin anii 1990 sezonul de nunti era in iulie-august in comunitatile catolice din Polonia, asa ca multe nasteri aveau loc, fireste, in primavara. Insa sezonul nuntilor nu motiveaza sezonalitatea nasterilor peste tot.

In SUA, unde avem si cele mai multe nasteri, statele din nord au nasteri foarte multe in iunie-iulie, in vreme ce statele din sud au nasteri multe in octombrie-noiembrie.

La nivel global observam acelasi tip de comportament. Pe masura de indreptam spre nord avem nasteri aparute din ce in ce mai aproape de inceputul anului.

Sezonalitatea conceptiilor si nasterilor are legatura si cu temperaturile locale si cu lungimea zilelor. Regiunile cu temperaturi extrem au doua varfuri ale nasterilor si conceptiilor pe an. Populatia rurala este si mai legata de sezonalitatea reproducerii mai ales ca influenta conditiilor de mediu este si mai mare. Factorii de mediu ar putea influenta si comportamentul sexual.

Schimbarile legate de fertilitate se vor observa odata cu schimbarea sezoanelor. Fertilitatea feminina si masculina se schimba de-a lungul anului si variatiile nasterilor si conceptiilor nu depind doar de frecventa actelor sexuale neprotejate. Statusul social si modificarile standardului de viata pot afecta si ele nasterile sezoniere.

La mamifere fertilitatea e influentata in mod clar de lungimea zilei, care ar deveni un calendar reproducator. Multe mamifere nasc puii primavara sau cand e mai cald ca sa le ofere acces la cat mai multe resurse si sa ii ajute sa supravietuiasca.

Din pacate, oamenii incep sa isi piarda legatura cu sezonalitatea atunci cand vine vorba despre nastere si conceptie, pe masura ce ne miscam in emisfera nordica. Nasterile au inceput sa fie tot mai putine in lunile tipice iunie-noiembrie, in multe zone unde existau doua varfuri pe an in privinta nasterilor au ajuns sa aiba doar unul singur.

Factorii sociali contribuie cu siguranta la aceste modificari. Planificarea sarcinilor, pierderea legaturii cu mediu, cu sezoanele vor duce la o discrepanta intre fertilitate, nastere, conceptie si sezonalitate. Radacinile schimbarilor observate sunt de gasit in industrializare si in efectele societale ale acestui fenomen, munca in interior, mai putine joburi sezoniere, lumina artificiala folosita in exces ce influenteaza lungimea zilei si expunerii la lumina naturala.

Si ar mai fi un motiv pentru variatiile sezoniere in privinta conceptiilor si nasterilor. Sperma isi pierde din calitate, la fel si spermatozoizii in timpul lunilor toride de vara in zonele subecuatoriale, de unde si sanse mai mici de conceptie si nasteri mai putine primavara. In tarile nordice, unde avem regiuni cu lumina in cantitati diferite in diverse sezoane, sansele de conceptie scad dramatic in lunile de iarna. Deci se vor concepe copii vara si vor exista nasteri multe primavara.

Sezonalitatea ratei ovulatorii ar putea cauza variatiile amintite. Modificarile in privinta ovulului si receptivitatea endometriala din anumite perioade ale anului ar putea fi alte motive ale variatiilor sezoniere in privinta fertilitatii.

Desi nimeni nu ne poate dicta cand vrem sa concepem un copil ar fi bine sa tinem cont si de sezonalitate si de toate schimbarile din corpul nostru ce vin odata cu fiecare anotimp in parte daca vrem sa ne asiguram ca vom avea un bebe sanatos si o conceptie cat mai rapida. Sezonalitatea si fertilitatea, legatura dintre ele inca mai e studiata de catre oamenii de stiinta si este de asteptat sa avem din ce in ce mai multe studii si descoperiri in privinta ei. Ramane doar sa asteptam cu interes rezultatele lor si sa ne consultam mereu si cu medicul specialist inainte de inceperea incercarilor de concepere pe cale naturala a unui bebe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.