Ametelile si lesinul in sarcina. De ce apar si cum le putem preveni?
De foarte multe ori in timpul celor noua luni de sarcina te vei confrunta cu senzatii de dezorientare, vertij, ameteli aparute din senin si situatii in care esti aproape de lesin. Lesinul si ameteala nu ar trebui trecute cu vederea pentru ca esti gravida, trebuie luate in serios si diagnosticate, descoperite problemele care au dus la aparitia lor.
Ametelile si lesinul incep inca din saptamana a 12-a de sarcina si vor continua pentru primele saptamani din al doilea trimestru de sarcina. Uneori ameteala si starea de lesin pot fi simptome ale unei sarcini aparute chiar inainte de a nu mai avea menstruatie si vin la pachet cu starea de rau si greata, varsaturi de dimineata.
Starea de lesin si ameteala pot avea mai multe cauze. Corpul nu produce suficient de mult sange pentru sistemul circulator, ai prea mult progesteron in sange, vasele de sange se relaxeaza si se largesc, cantitatea de sange din corp e in crestere, tensiunea arteriala scade insa, creierul nu mai este alimentat cum trebuie cu sange. Pe de alta parte, uterul in crestere pune presiune pe vasele de sange, mai ales cand stai pe spate, intinsa pe pat, glicemia scade si ai sanse mai mari sa fii deshidratata, toate conducand la starile tipice de lesin si de ameteala din timpul sarcinii.
Ca sa previi lesinul si ameteala puternica trebuie sa te intinzi cand simti ca nu esti bine, sa ridici picioarele pentru a avea circulatie mai buna la nivelul creierului. Daca nu ai cum sa stai linistita poti sa incerci sa fii in pozitie pe spate, cu capul intre genunchi si pastrand o respiratie cat mai lenta si mai adanca.
E foarte important sa ai si o alimentatie corecta, sa ai proteine si carbohidrati complecsi ca sa ai un nivel cat mai echilibrat al zaharului din sange. Adauga fructe, legume proaspete, carbohidrati de calitate din surse naturale, cereale integrale la fiecare masa in asa fel incat la final de zi sa ai si energie si un organism sanatos.
Incearca sa consumi apa suficienta in fiecare zi, cel putin 2 l, daca nu 2.5 litri, ca sa nu ajungi la deshidratare, sa eviti sa te imbraci cu haine prea stramte, cu prea multe straturi.
Nu te vei ridica rapid de la orizontala, de pe scaun, daca simti ca vei lesina cat esti in picioare incearca sa te asezi pe scaun, pat imediat, daca simti ca lesini cat esti pe spate poti sa te intorci pe o parte si sa astepti pana trece senzatia.
Daca ai ajuns deja in al treilea trimestru de sarcina sau in al doilea chiar este bine sa eviti sa dormi pe spate, pentru ca s-ar putea ca uterul sa apese pe vena cava si sa ai circulatie deficitara in partea superioara a corpului, de unde starea de ameteala si lesin. Atentie si la anemie, sa nu ajungi sa ai o lipsa prea mare de fier.
In primul trimestru de sarcina ameteala si lesinul pot sa apara ceva mai des, pentru ca in primele doua saptamani de la conceptie multe femei se confrunta cu greata si varsaturi, deshidratare frecventa. De la ameteala se ajunge destul de rapid si la lesin si daca apare lesinul poti sa discuti deja cu medicul tau pentru ca sanatatea ta si a copilului vor fi puse in pericol.
Femeile care ajung sa lesine in primul trimestru de sarcina au risc mai mare de nastere inainte de termen, probleme cu inima.
In al doilea trimestru de sarcina greata, varsaturile si ametelile, lesinul sunt mai rare. Revine pofta de mancare, energia este mai buna in timpul zilei. Daca totusi mai apar ameteala si lesinul trebuie mers la medic imediat si pus un diagnostic. S-ar putea sa fie vorba doar despre vertij, care are nevoie de un diagnostic de la neurologie.
In al treilea trimestru de sarcina ametealea si chiar lesinul pot fi simptome clare ale problemelor cu tensiunea arteriala prea mare, cu preeclampsia-dupa 20 de saptamani de sarcina incep problemele in general. In caz de preeclampsie sangele nu mai ajunge in cantitati suficiente la fetus. De aici si nasteri premature, dimensiuni mici pentru varsta gestationala, lipsa unei dezvoltari normale.
Aproape de nasterea copilului si dupa nastere ameteala si lesinul pot fi cauzate de cardiomiopatia peripartum, o afectiune a musculaturii inimii ce poate pune viata fatului si a mamicii intr-un pericol real.
De multe ori schimbarile hormonale sunt vinovatele principale. Insa e vorba si despre lucruri mai grave daca intervine si sangerare vaginala, stomac dureros, de exemplu despre dezlipire de placenta, mai ales in al treilea trimestru de sarcina, sau de sarcina ectopica, de placenta previa, ce duc la ameteli si lesin.
Si cum recunosti apropierea lesinului dupa ameteala sau fara existenta ei? Ai ameteli, vedere incetosata, transpiratie excesiva din senin, respiratie rapida, greoaie, confuzie, tiuit in urechi, cascat frecvent.
Ametelile si lesinul nu trebuie considerate normale in sarcina, trebuie raportate medicului care se ocupa de sarcina si trebuie eliminate orice alte afectiuni care ar avea aceste simptome, bolile de inima in general.