Urinarea si defecarea in timpul dezvoltarii intrauterine a bebelusului. Ce se intampla cu urina si fecalele si de ce apar?

Sarcina e o perioada minunata pentru orice mamica, plina de intrebari si de curiozitati, de descoperiri. In cele noua luni de sarcina se intampla atat de multe lucruri in corpul tau incat e imposibil sa nu te intrebi ce face bebe si cum decurg lucrurile in uter. Pana la final de trimestru I deja toate organele de baza ale copilului incep sa se dezvolte. Si daca exista organele de baza te poti intreba ce se intampla cu urinarea si cu defecarea la bebelus in cele noua luni, se intampla sau nu si de cand apar, daca apar.

De la inceput trebuie sa stii un lucru. Bebelusul urineaza si, doar in cazuri foarte rare, ajunge sa aiba si scaun, meconiu, in uter. Da, bebelusii urineaza in uter si asta nu ar trebui sa te surprinda deloc. Pana la finalul primului trimestru de sarcina embrionul devine fetus, deci va semana mult cu un om. Incepe si dezvoltarea urinei, desi e o diferenta mare intre urina copilului nascut si urina fetusului. Nu are miros, nu are culoare, asta pentru ca bebelusul din uter nu digera nimic din exterior.
Copilul se afla in lichid amniotic in toate cele noua luni, deci va urina in el. Lichidul amniotic e un mix perfect intre saruri, minerale, apa. In timpul dezvoltarii sale copilul are tendinta de a inghiti lichid amniotic in cantitati mici, asa ca apare si urinarea.

Daca urina nu e procesata asa cum trebuie apare un fenomen rar denumit polihidramnios. Placenta elimina ceva din urina ramasa in sacul amniotic, insa o parte va ajunge si in corpul copilului prin inghitire.
Si nu, nu se intampla nimic daca bebe inghite urina, nu e nimic neplacut. Nu exista germeni, microbi, deci nu e vorba de o infectie. Inghitirea de urina in uter e chiar benefica pentru bebelusi pentru ca se pregatesc pentru alaptare si sistemul urinar sau digestiv va functiona foarte bine.
Acum ca am lamurit partea cu mictiunea in uter sa vedem ce se intampla cu materiile fecale. Bebelusii nu au scaun in uter, primul scaun e de obicei meconiu si e de culoare verde. In uter toata hranirea copilului are loc prin cordonul ombilical, deci nu exista materii fecale, resturi neprocesate din digestie. Daca ajunge meconiu in lichidul amniotic el ramane acolo si e combina cu acesta. Uneori se poate inhala acest meconiu si poate cauza probleme de dezvoltare, dar cazurile deja documentate sunt extrem de rare.

Placenta va filtra foarte bine orice fel de reziduuri de la bebelus, meconiu sau urina, deci sanatatea mamicii nu e afectata.
Interesant este ca, din studii realizate in ultimii ani, s-a constatat faptul ca urinarea apare la embrion chiar de la varsta de doua luni de dezvoltare intrauterina, imediat ce se incepe inghitirea de lichid amniotic. Cum sistemul circulator al copilului se tot dezvolta si apar si rinichii acestia functioneaza, filtreaza sangele si apare urina, urina ce ajunge in lichidul amniotic. Urina devine o sursa majora de lichid amniotic in timpul primul luni de dezvoltare intrauterina. Lichidul amniotic se va regenera mereu la fiecare trei ore pentru un mediu metabolic si igienic perfect pentru dezvoltarea fetusului.

La 31-34 de saptamani de sarcina, in fiecare zi bebe va elimina 500 ml urina in lichidul amniotic. Intre timp se tot dezvolta digestia, sistemul circulator si sistemul urinar.
Cat despre fecale, acestea se acumuleaza treptat in corpul copilului din a 24 saptamana de sarcina. Nu se discuta despre fecale asa cum le cunoastem noi si le vedem in toaleta, e mai degraba un mix de lichid amniotic matur, de celule la nivelul carora a aparut degenerarea si de o functionare buna a sistemului digestiv.

De abia dupa nastere va aparea si meconiu eliminat prin anus si va fi de culoare neagra sau va avea o culoare verde mai inchisa. Eliminarea meconiului in uter se intampla adesea daca s-a depasit data la care trebuia sa nasca mamica.

Factorii de risc ce ar putea duce la eliminarea de meconiu in uter, pana la nastere ar fi: probleme ale bebelusului din cauza unei oxigenari proaste sau din cauza unor probleme circulatorii, de sange, probleme cu placenta si cu tot ce tine de cordonul ombilical, depasirea datei pentru nastere, travaliu prelungit, tensiune arteriala crescuta, diabet, alte probleme de sanatate ale mamicii, fumatul in timpul sarcinii, dezvoltare intrauterina lenta, probleme cu lichidul amniotic, preeclampsia.
De retinut ca sistemul digestiv al bebelusului de formeaza inca din a cincea saptamana de sarcina. Desi nu mananca in uter, asa cum face un adult sau un copil nascut, bebe absoarbe nutrienti si tot ce are nevoie via cordonul ombilical.

In concluzie, bebe urineaza si uneori, rar, poate sa aiba si un scaun atipic in uter, dar nu ar trebui sa iti faci probleme prea mari cu urinarea, e ceva normal. Daca apare insa meconiu in lichidul amniotic trebuie sa te prezinti imediat la medic pentru interventie de urgenta si salvarea vietii copilului, dar si a ta. In rest, bucura-te de sarcina si de minunea care se dezvolta in burtica ta:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.