Cand si cat de des trebuie sa mergem la ginecolog in timpul sarcinii?
Sarcina este perioada din viata unei femei in care atentia acordata organismului si sistemului reproducator trebuie sa fie una extrem de mare. Vizitele periodice la ginecologie sunt cea mai simpla metoda prin care te asiguri ca fatul si tu, mamica, sunteti sanatosi si puteti sa va intalniti dupa cele noua luni de sarcina fara probleme. Dar cat de des trebuie sa ne prezentam la cabinetul ginecologic si cand in timpul sarcinii noastre?
Sanatatea aparatului reproducator feminin si sistemului reproducator al femeilor trebuie sa fie monitorizata in permanenta pentru a evita orice fel de probleme si a avea, atunci cand femeia isi doreste, o sarcina sanatoasa, dusa pana la finele celor noua luni magice. Intre 11 si 18 ani fetele vor continua sa mearga la doctorul de familie sau la pediatru pentru orice probleme ginecologice, inclusiv cele legate de menstruatia care va incepe deja si de tampoane sau alte probleme legate de sistemul reproducator feminin.
Ideal ar fi ca primele vizite la ginecologie sa se intample pana la primele contacte sexuale, pentru a se stabili clar modalitati de preventie pentru aparitia unei sarcini nedorite si variantele de contraceptie pe care le are femeia la dispozitie alaturi de partenerul sau. De la 21 de ani femeile pot face si teste specifice pentru sistemul reproducator si sanatatea acestuia.
Intre 13-15 ani, cand apare si menstruatia la fete, e recomandata prima programare si prima vizita la ginecologie, alaturi de un adult, parinte.
Dar odata cu o sarcina si cu evolutia sa vizitele la ginecolog vor deveni parte din rutina lunara sau saptamanala.
In timpul sarcinii vizitele la ginecolog sunt obligatorii pentru monitorizarea starii de sanatate a copilului si a femeii gravide. Prima vizita va fi facuta la opt saptamani de sarcina, vizita in cadrul careia se va discuta despre vitaminele prenatale si despre schimbarile hormonale, despre managementul disconfortului resimtit, se va estima o data a conceperii si o data probabila pentru nastere.
Intre saptamanile a 8-a de sarcina si a 30-a de sarcina femeile gravide ar trebui sa mearga la ginecologie o data pe luna. Pana in saptamana 28 de sarcina se vor face examene ale pelvisului, ecografii, teste pentru depistarea diabetului gestational, se va verifica tensiunea arteriala, greutatea, se va masura burtica de gravida si se vor solicita analize de sange si urina. In cadrul vizitelor se vor realiza ecografii cu ultrasunete, examinare fizica a organelor sexuale interne, examinarea cavitatilor interne cu instrumentar specific. Se vor recomanda analize de sange si de urina pentru a se verifica starea de sanatate a pacientei.
Din al doilea trimestru de sarcina vizitele nu vor mai fi asa de frecvente ca in primul trimestru de sarcina asadar, la 4-6 saptamani va fi in regula daca se face o programare la ginecologie.
In ultimele doua luni de sarcina, ultimele opt sau noua saptamani, frecventa vizitelor la ginecolog se va schimba, vor fi vizite mai dese. In loc de o data pe luna vizitele vor fi saptamanale sau la cel mult 14 zile. Dupa 36 de saptamani de sarcina vizitele la ginecolog vor fi si mai dese, la mai putin de 5-7 zile intre prezentari. Mamica va fi pregatita pentru nastere si se va verifica si pozitia bebelusului, starea cervixului, se va discuta despre contractii si despre frecventa lor, vor fi monitorizate semnele vitale ale copilului.
Oricand intre programarile deja facute se poate merge la ginecolog daca apar simptome anormale, disconfort, orice fel de probleme, dureri abdominale, sangerari, scurgeri vaginale anormale, miscari anormale ale bebelusului in uter. In sarcinile considerate cu risc crescut se vor programa vizite la ginecolog mult mai des pentru a evita orice fel de complicatii si probleme ulterioare.
Dupa nastere vor continua vizitele regulate la ginecolog pentru verificarea uterului si refacerii acestuia, pentru verificarea cezarienei, daca a existat o astfel de operatie, pentru a se putea gestiona eficient simptomatologia depresiei de dupa nastere si a se stabili un plan de tratament contraceptiv daca nu se mai doreste un copil in perioada imediat urmatoare.
Si dupa menopauza vizita la ginecolog nu trebuie ignorata, se vor face teste, se va verifica starea de sanatate a organelor reproducatoare, sistemului reproducator feminin, se vor verifica sanii.
Ca sa rezumam programul vizitelor la ginecolog pentru femeia gravida si ce am discutat anterior vom prezenta in continuare principalele momente din sarcina cand trebuie sa mergi la cabinet:
Vizita 1-6-10 saptamani de sarcina
Vizita 2-10-12 saptamani de sarcina
Vizita 3-16-18 saptamani de sarcina
Vizita 4-20-22 saptamani de sarcina
Vizita 5-24-28 saptamani de sarcina
Vizita 6-32 saptamani de sarcina
Vizita 7-36 saptamani de sarcina
Vizita 8-10-38-40 saptamani de sarcina